dinsdag 16 februari 2010

Verdachte hotelroof in cel opgepakt

Een 25-jarige man die wordt verdacht van een beroving en een poging tot verkrachting in een Haags hotel is vandaag in het huis van bewaring in Krimpen aan den IJssel aangehouden.

De man was donderdag 11 februari met het latere slachtoffer in de lift gestapt van het hotel aan het Koningin Julianaplein in Den Haag. Hij volgde de vrouw en drong haar hotelkamer binnen. Ze kreeg een klap en werd vastgebonden. De man ontkleedde de vrouw gedeeltelijk en zou hebben geprobeerde haar te verkrachten. Vervolgens ging hij er vandoor met enkele persoonlijke spullen, waaronder een laptop. Het slachtoffer wist alarm te slaan.

De politie nam de zaak hoog op en verspreidde een foto van de verdachte.
Zondag was de man echter al aangehouden in een woning in Rotterdam omdat hij niet teruggekomen was van zijn verlof uit de penitentiaire inrichting in Zoetermeer waar hij een straf moet uitzitten voor diefstallen met geweld.
Hij werd vervolgens weer achter de tralies gezet in Krimpen aan den IJssel om zijn lopende straf uit te zitten. Een medewerker van die inrichting herkende vandaag de man van een in de media verspreide foto die was gebaseerd op opnamen van een beveiligingsscamera van het hotel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Advies aan Hoge Raad in zaak tegen Nuenense arts

De Procureur Generaal bij de Hoge Raad heeft de Hoge Raad geadviseerd om het door het Openbaar Ministerie ingediende cassatieberoep tegen de vrijspraak van een Nuenense arts te verwerpen. Als de Hoge Raad dit advies overneemt dan wordt de vrijspraak definitief.

De arts werd er van beschuldigd zijn vrouw Bebe Paña om het leven gebracht te hebben. Medio 2006 werd hij veroordeeld tot 12 jaar wegens doodslag, maar in hoger beroep werd hij in april 2007 vrijgesproken toen bleek dat het enige bewijs in de zaak –een breuk in het strottenhoofd- berustte op onkunde van de door het NFI aangetrokken ‘expert’. De verdachte, die zelf altijd had volgehouden dat zijn zwaar depressieve vrouw zelfmoord had gepleegd, werd toen per direct vrijgelaten. Paña had zelf haar depressies beschreven in een afscheidsbrief, waarin zij tevens haar man prees.

De Hoge Raad volgt het advies van de PC en bevestigt de vrijspraak. het cassatie beroep wordt verworpen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Tien jaar cel voor overvaller

Jeffrey de R. (20) uit Rotterdam is door de rechtbank in Leeuwarden to een celstraf van tien jaar veroordeeld wegens meerdere overvallen, onder meer op juwelier 'de Gouden Engel' in Leeuwarden. Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder achttien jaar gevangenisstraf tegen de man geëist.

Een groep van negen overvallers, van wie R. de hoofdverdachte was, overviel 2 februari 2009 onder andere een echtpaar in Strijen (Z.H.), waarbij een man (52) tientallen verwondingen opliep. Hij werd met een pistool tegen zijn hoofd geslagen en met een mes gestoken. Ook zijn vrouw (46) werd mishandeld. De negen overvielen de Leeuwarder juwelier (82) in verschillende groepssamenstellingen driemaal.

De R. is pas nu berecht, omdat de rechter eerst een psychologisch rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC) wilde hebben.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak 10 jaar voor doodslag Denise Kavuncu in hoger beroep (bij verstek)

Denise Celik
Cumali A. (25) uit Steenwijk, die eerder is vrijgesproken van moord op zijn (getrouwde) vriendin (en stiefnichtje) Denise Kavuncu Celik (18) (foto) uit Bönen (Duitsland) in hotel Dish in Enschede op 17 juni 2004, is vandaag in hoger beroep bij verstek wel veroordeeld. Hij heeft tien jaar cel gekregen wegens doodslag. De eis was 14 jaar. ook moet hij 5575 euro betalen aan Heike Celik, Denise's moeder, als tegemoetkoming in de begrafeniskosten.

De man, die de dag na de dood van de vrouw vanaf Düsseldorf naar Turkije vertrok en daar vermoedelijk nog altijd is, werd 24 april 2007 in Almelo (ook bij verstek) vrijgesproken (eis 14 jaar)wegens gebrek aan bewijs toen de rechtbank niet aangetoond vond dat de vrouw überhaupt door geweld om het leven is gekomen. Het gerechtshof in Arnhem is daar nu echter wél van overtuigd. Het hof baseert zich op onder meer nieuw DNA-onderzoek: Uit onderzoek door het IFS, van restmateriaal uit het eerdere rechercheonderzoek, komen sterke aanwijzingen die Cumali linken aan de dode vrouw. Het NFI onderschrijft de uitkomsten van IFS grotendeels.

In de hotelkamer zijn sperma en sporen van één onbekende man gevonden, plus Cumali's vingerafdruk op de douchedeur. Bovendien heeft hotelpersoneel hem gezien De recherche wilde destijds het lichaamsmateriaal matchen met A.'s vader, omdat er altijd genetische gelijkenissen zijn. De vader weigerde destijds echter materiaal af te staan om de onschuld dan wel schuld van zijn zoon te bewijzen. De vader loog destijds ook over het wegbrengen van Cumali naar het vliegveld in Düsseldorf. Justitie meent dat hij in een crime passionel zijn geliefde wurgde, omdat ze niet met hem door wilde. Denise was getrouwd; Cumali uitgehuwelijkt. Hij zou de familie-eer hebben geschonden. Ze zouden voor de laatste keer seks hebben gehad, waarna Denise ermee wilde kappen.

In hoger beroep is uit aanvullend DNA-onderzoek gebleken dat het aangetroffen DNA specifiek aan mannen toebehoort uit familie van de moeder van A.*

Voor Cumali zal het niet zo vreselijk veel uitmaken. Hij is al bijna 6 jaar zoek, de veroordeling is dan ook bij verstek.

*Mitochondriaal DNA
Er is in hoger beroep gekeken naar het zgn. mitochondriaal DNA. In tegenstelling tot het DNA dat op de chromosomen zit en waarvan ieder de helft van de moeder en de helft van de vader erft, worden mitochondrieen, en daarmee mitochondriaal DNA uitsluitend van de moeder georven. Dochters en kleindochters en achterkleindochters die allemaal in de moederlijke lijn liggen (dus dochter van dochter van dochter etc) hebben allemaal hetzelfde mitochondriaal DNA tot aan wat je de 'genetische Eva' zou kunnen noemen. Mnnen erven het mitochondriaal DNA van hun moeder, maar geven dit niet door. Hún kinderen (hetzij zoon, hetzij dochter) erven het mitochondriaal DNA weer van hún moeder).

Het mitochondriaal DNA dat is aangetroffen op de plaats delict is vergeleken met dat van een oom van de verdachte, te weten de broer van zijn moeder. Het gevonden mitochondriaal DNA komt overeen met het profiel dat uitsluitend voorkomt bij verdachte en diens mannelijke familieleden, die in de moederlijn aan hem verwant zijn. Er bestaan geen aanwijzingen dat één van die verwanten met het slachtoffer op de hotelkamer heeft verbleven.


Het Verkorte vonnis LJN BLN4005

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Levent O. blijft in de cel

Levent O., die er van wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een schietpartij op 20 maart vorig jaar in de binnenstad van Hengelo, moet voorlopig in de gevangenis blijven. Daartoe heeft de rechtbank in Almelo dinsdag besloten. O.

Levent O. zit sinds de schietpartij al vast, net als een van de twee andere verdachten. Verscheidene getuigen wijzen hem aan als degene die geschoten heeft. De schietpartij deed zich 's nachts in het centrum van Hengelo voor bij een ruzie tussen Almelose en Hengelose jongeren. Er vielen daarbij geen gewonden.

Na aandringen van de verdediging besloot de rechtbank dinsdag opnieuw de inhoudelijke behandeling uit te stellen. Volgens O.'s advocaat Maaike Goris is het onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) niet volledig geweest. Zo werd er geen onderzoek gedaan naar een auto waarin kogelgaten zouden zitten, wat er op zou kunnen wijzen dat er niet met één - zoals het OM meent - maar met meer wapens is geschoten. Ook zou de politie er van meet af aan op hebben aangestuurd om O. tot hoofdverdachte te maken door druk op andere verdachten uit te oefenen om O. als schutter aan te wijzen.

De rechtbank vindt nader onderzoek op zijn plaats, maar wees de verzoeken om O. en een medeverdachte voorlopig in vrijheid te stellen, af.

Levent O. is de zoon van horeca-ondernemer O. die in 2008 een wethouder en vier ambtenaren op het gemeentehuis van Almelo gijzelde. Eerder werd Levent O. er ook van verdacht dat hij de wapens had geleverd waarmee zijn vader de gijzeling pleegde. Daarvan werd hij in oktober vorig jaar vrijgesproken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: tot 6 maanden voor adoptiefraude

Susan H. (27) uit Stegeren en Jan H.(46) uit Ommen en een derde verdachte zijn door de rechtbank in Zwolle veroordeeld voor hun poging een kind met vervalste papieren illegaal vanuit Sri Lanka naar Nederland te halen. De hoogste straf is 189 dagen. Daarnaast kreeg elke verdachte een taakstraf van 240 uur opgelegd.


Susan H. (27) en Jan H. werden in juli 2007 op Sri Lanka opgepakt op verdenking van een poging tot illegale adoptie. Na acht weken te hebben vastgezeten deden zij met gebruikmaking van vervalste papieren andermaal een poging, zo achtte de rechtbank bewezen. De opgelegde straffen zijn voor twee van de verdachten hoger dan de eis van de officier van justitie

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: tot 3 jaar cel voor Hongaarse mensenhandelaars

De rechtbank in Arnhem heeft dinsdag wegens vrouwenhandel celstraffen tot drie jaar opgelegd aan drie Hongaarse mannen 36, 40 en 44 jaar oud). De rechtbank acht aangetoond dat de mannen in en vanuit de rosse buurt in Alkmaar of Amsterdam jonge Hongaarse vrouwen als prostituee uitbuitten, terwijl de vrouwen hun verdiensten moesten afstaan.

Dat gebeurde in elk geval anderhalf jaar lang in 2007 en 2008 en niet zelden met geweld. De vrouwen waren soms verliefd op de mannen en dachten dat zij in de horeca zouden gaan werken.

Een 40-jarige man die volgens de rechtbank vier jonge vrouwen uit Hongarije naar de Wallen meenam en direct aan het werk zette, kreeg drie jaar cel. Een 44-jarige man die een minderjarig meisje meelokte en toen zij achttien was direct twee maanden lang uitbuitte, kreeg vijftien maanden cel. Een 36-jarige man kreeg 12 maanden cel voor het uitbuiten van een jonge vrouw.

Het Openbaar Ministerie had in deze zogenoemde Lunar-zaak straffen geëist van 21 maanden tot 3,5 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: vier maanden voor omkoping agente

De rechtbank in Breda heeft Karim K. (21) uit Roosendaal veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf waarvan twee voorwaardelijk, omdat hij een bevriende politieagente, Mücella Ö. (20), heeft omgekocht.

Hij beloofde haar geld in ruil voor adressen van hennepkwekerijen die de politie in het vizier had. Hij wilde die informatie gebruiken om, tegen betaling, de exploitanten van de kwekerijen te waarschuwen voor een inval van de politie.

De officier van justitie eiste twee weken geleden vijf maanden cel waarvan twee voorwaardelijk.

Tegen Mücella Ö is 4 maanden + 2 maanden voorwaardelijk geëist

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: tien jaar voor doodslag Sandra Hendriks

Tegen Amsterdammer Jan K. (59) is vandaag voor de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf van tien jaar tegen geëist voor doodslag op zijn vrouw Sandra Hendriks (46). Hij wordt ervan verdacht op 13 augustus vorig jaar zijn vrouw te hebben geslagen met een balk, waarna hij haar wurgde. In de dagen daarna probeerde hij op diverse manieren tevergeefs zelfmoord te plegen.

De familie van Sandra Hendriks trof haar levenloze lichaam twee dagen na haar dood aan in de echtelijke woning in Amsterdam.

Tijdens de rechtszaak bleek dat de hoogbegaafde man op eigen houtje 12.000 euro had opgenomen van de gezamenlijke rekening om zakelijke financiële problemen op te lossen. Zijn vrouw eiste het geld terug, maar op de ochtend dat haar ultimatum afliep, 'brak er iets' bij de verdachte, waarna hij zijn echtgenote aanviel. De rechter veroordeeld hem tot 8 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man mishandeld door groep Marokkanen

Een 25-jarige man uit Hilversum is afgelopen weekend ernstig mishandeld door een groep van tien tot vijftien Marrokanen.

De daders vielen de vriendin van de man lastig. Toen hij daar iets van zei werd het slachtoffer vastgepakt en met zijn benen door het glas gesleurd. Vervolgens mishandelden ze hem.

Volgens de krant durfde niemand in te grijpen, ook beveiligingsmedewerkers niet. Toen de politie arriveerde waren de daders er al vandoor gegaan. De man heeft aangifte gedaan.

De vechtpartij vond plaats in de G-Spot.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Stekende asielzoeker krijgt lagere straf in 2e hoger beroep

Een Irakese asielzoeker (23) die ruim vier jaar geleden Mark Brouwer (16) uit Dinteloord doodstak in Dinteloord, is dinsdag in hoger beroep door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot 6,5 jaar cel.

De Irakees stond op 28 januari 2006 op de bus te wachten, toen een vriend van Mark Brouwer hem aansprak. De 23-jarige asielzoeker zei iets terug, waarna Mark Brouwer hem een stomp in het gezicht gaf. Daarop trok de man een mes en stak de jongen in zijn borst.

Het Openbaar Minsterie (OM) had acht jaar gevangenisstraf geëist. Dat was conform de straf die de rechtbank de man in 2006 had opgelegd en conform met de straf die de Irakees eerder in Hoger beroep kreeg.

De zaak werd namelijk al eerder in hoger beroep behandeld, maar de Hoge Raad oordeelde dat de hele zaak over moest.

Volgens de Raad was er de vorige keer te weinig rekening gehouden met de dreigende situatie. De Irakees zou uit noodweer gehandeld hebben.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook