dinsdag 16 februari 2010

Uitspraak 10 jaar voor doodslag Denise Kavuncu in hoger beroep (bij verstek)

Denise Celik
Cumali A. (25) uit Steenwijk, die eerder is vrijgesproken van moord op zijn (getrouwde) vriendin (en stiefnichtje) Denise Kavuncu Celik (18) (foto) uit Bönen (Duitsland) in hotel Dish in Enschede op 17 juni 2004, is vandaag in hoger beroep bij verstek wel veroordeeld. Hij heeft tien jaar cel gekregen wegens doodslag. De eis was 14 jaar. ook moet hij 5575 euro betalen aan Heike Celik, Denise's moeder, als tegemoetkoming in de begrafeniskosten.

De man, die de dag na de dood van de vrouw vanaf Düsseldorf naar Turkije vertrok en daar vermoedelijk nog altijd is, werd 24 april 2007 in Almelo (ook bij verstek) vrijgesproken (eis 14 jaar)wegens gebrek aan bewijs toen de rechtbank niet aangetoond vond dat de vrouw überhaupt door geweld om het leven is gekomen. Het gerechtshof in Arnhem is daar nu echter wél van overtuigd. Het hof baseert zich op onder meer nieuw DNA-onderzoek: Uit onderzoek door het IFS, van restmateriaal uit het eerdere rechercheonderzoek, komen sterke aanwijzingen die Cumali linken aan de dode vrouw. Het NFI onderschrijft de uitkomsten van IFS grotendeels.

In de hotelkamer zijn sperma en sporen van één onbekende man gevonden, plus Cumali's vingerafdruk op de douchedeur. Bovendien heeft hotelpersoneel hem gezien De recherche wilde destijds het lichaamsmateriaal matchen met A.'s vader, omdat er altijd genetische gelijkenissen zijn. De vader weigerde destijds echter materiaal af te staan om de onschuld dan wel schuld van zijn zoon te bewijzen. De vader loog destijds ook over het wegbrengen van Cumali naar het vliegveld in Düsseldorf. Justitie meent dat hij in een crime passionel zijn geliefde wurgde, omdat ze niet met hem door wilde. Denise was getrouwd; Cumali uitgehuwelijkt. Hij zou de familie-eer hebben geschonden. Ze zouden voor de laatste keer seks hebben gehad, waarna Denise ermee wilde kappen.

In hoger beroep is uit aanvullend DNA-onderzoek gebleken dat het aangetroffen DNA specifiek aan mannen toebehoort uit familie van de moeder van A.*

Voor Cumali zal het niet zo vreselijk veel uitmaken. Hij is al bijna 6 jaar zoek, de veroordeling is dan ook bij verstek.

*Mitochondriaal DNA
Er is in hoger beroep gekeken naar het zgn. mitochondriaal DNA. In tegenstelling tot het DNA dat op de chromosomen zit en waarvan ieder de helft van de moeder en de helft van de vader erft, worden mitochondrieen, en daarmee mitochondriaal DNA uitsluitend van de moeder georven. Dochters en kleindochters en achterkleindochters die allemaal in de moederlijke lijn liggen (dus dochter van dochter van dochter etc) hebben allemaal hetzelfde mitochondriaal DNA tot aan wat je de 'genetische Eva' zou kunnen noemen. Mnnen erven het mitochondriaal DNA van hun moeder, maar geven dit niet door. Hún kinderen (hetzij zoon, hetzij dochter) erven het mitochondriaal DNA weer van hún moeder).

Het mitochondriaal DNA dat is aangetroffen op de plaats delict is vergeleken met dat van een oom van de verdachte, te weten de broer van zijn moeder. Het gevonden mitochondriaal DNA komt overeen met het profiel dat uitsluitend voorkomt bij verdachte en diens mannelijke familieleden, die in de moederlijn aan hem verwant zijn. Er bestaan geen aanwijzingen dat één van die verwanten met het slachtoffer op de hotelkamer heeft verbleven.


Het Verkorte vonnis LJN BLN4005

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook