dinsdag 20 oktober 2009

Restauranthouder vermoord in Callantsoog

de visserman Samir Mosa (55), mede eigenaar van restaurant  ‘De Visserman’ aan het Dorpsplein in Callantsoog is zojuist vermoord.

Mosa was nog met zijn kinderen en enkele personeelsleden aanwezig in zijn zaak toen rond half elf enkele mannen met shawls om hun gezicht geslagen het restaurant binnenkwamen. Onder dwang en met geweld eisten ze van de eigenaar geld. Samir Mosa heeft vermoedelijk geprobeerd de overvallers zijn restaurant uit te werken.

Een personeelslid weet dat te vertellen hij aan hersenletsel is overleden nadat hij mogelijk met een voorwerp op zijn hoofd is geslagen. De politie wil alleen kwijt dat niet is gebleken dat door de daders is geschoten.

De daders zijn 3 of 4 lichtgetinte mannen, mogelijk Antillianen.

Grotere kaart weergeven
Update 16 april: Er wordt een verdachte gearresteerd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Moordend en verkrachtend door Alkmaar in opdracht van ‘Geesten’

Arvin Ymeri (24), die  vorig jaar moordend en verkrachtend door Alkmaar trok geeft als verklaring voor zijn daden: „Ze waren schuldig. ’t Was wraak”

Hoewel Arvin voor een deel van de gruweldaden sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid is verklaard op grond van paranoïde schizofrenie eiste gisteren officier van justitie mevr. mr. M.G.C. Panhorst een gevangenisstraf van 24 jaar. En daarbij ter extra beveiliging van de samenleving ter beschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging. Want  het is onzeker hoe groot de groep mensen is die de uit het Albanese Shkoder stammende keukenhulp nog meer rekent tot de „schuldigen” aan de verkrachting waarvan hij meent slachtoffer te zijn geweest.

Sindsdien is hij volgens eigen zeggen de controle over zichzelf kwijt en hebben “de geesten” het bij hem voor het zeggen, met hun stemmen die hem opdragen: “Verkrachten!”

Het verschrikkelijkste lot trof op zaterdag 3 mei vorig jaar echter niet een vrouw, maar gediplomeerde beveiliger Marcel Henneman (43), die in de garage bij zijn woning in de Spanjaardstraat wat wilde gaan sleutelen aan zijn trots, een pas verworven zilvergrijze Mercedes.

Arvin Ymeri was al maanden naar hem op zoek geweest, zei hij. Want ook in hem zag hij een van zijn verkrachters die behoorden tot een groep rond zijn gewezen baas, chef-kok S., die hem zo vaak had gepest. Hij zag hem nu bezig in de garage toen hij zijn hond uitliet. Hij bracht het beestje thuis en keerde terug: “Ik wilde met hem praten. En als hij slecht reageerde, zou ik schieten”, heeft Ymeri bekend. Het geladen pistool had hij steevast bij zich. “Ik zei: Ik heb gezien dat je me hebt verkracht. Hij zei: Ik niet. Het waren de anderen. Ik vroeg wie ’t waren. Hij zei: Je bent een klootzak en een viespeuk. Ik werd kwaad en ik schoot. Eerst in zijn buik. Toen in zijn hart. En toen hij was gevallen in zijn rug…”

De moordenaar heeft verklaard dat hij ook tijdens een vakantie in Albanië is verkracht door een paar neven. Onderzoek of, waar en wanneer dit geval óf dat in Alkmaar heeft plaatsgevonden, heeft geen enkele bevestiging opgeleverd. Voor officier van justitie mr. Panhorst is er geen twijfel: de gestoorde heeft zich op volstrekt willekeurige slachtoffers gericht.

Dat was ook mevr. Joyce, bij wie hij op 12 september 2008 in de auto stapte toen ze parkeergarage De Karperton uit wilde. Ze zou de volgende dag ceremoniemeester zijn op het huwelijksfeest van een schoonzusje. Maar nu kreeg ze een mes te zien, en klonk het bevel: “Rijden!” Op een landweg in Heerhugowaard vergreep Y. zich aan haar. Ze kon niet weg. Hij hield zijn hand op het slot van haar gordel. Hij misbruikte de vrouw eerst voorin en daarna nog op de achterbank. Joyces aangifte leidde tot Ymeri’s opsporing, waarna hij ook de moord bekende.

Maar intussen had hij op 28 september in de Vermeerstraat een echtpaar de ultieme nachtmerrie laten beleven: toen zij terugkerend van een vrijgezellenfeest en met – eveneens – een trouwpartij in het verschiet, hun woning binnengingen drong Ymeri zich opeens naar binnen.

Alwéér een opdracht van „de geesten” en „het verkrachtingsgevoel.” De vrouw gilde. De man probeerde hem woedend eruit te werken. ’t Werd een worsteling. De vrouw wapperde vergeefs met bankbiljetten. “Wil je geld!?” Ymeri werkte de man tegen de grond, trapte hem vol in het gezicht en bond hem aan handen en enkels in het toilet. Mevrouw moest mee naar de slaapkamer boven waar hij dreigend met zijn mes haar broek uittrok en zich aan haar vergreep. “Ik ben moeder van twee kinderen!” riep ze nog wanhopig. Toen klonk gestommel.

Meneer had zich weten te bevrijden. Ymeri wilde ervandoor. Griste nog gauw een ring van haar vinger. Op de trap zorg hij voor een bloedbad toen hij meneer messteken toebracht in zijn hoofd.

Uitspraak: 3 november. (Het werd 15 jaar en TBS)

Zie ook:

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tweede verdachte roofmoord ‘s Graveland aangehouden

De politie heeft vandaag in de rechtbank in Haarlem een man van 31 Almere aangehouden die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de roofmoord op een man van 63 uit 's-Graveland.  De opgepakte man is de tweede verdachte die is gearresteerd. Op 5 oktober hield de politie een 47-jarige Almeerder aan. De twee zouden het slachtoffer op 27 februari van dit jaar met een derde dader hebben overvallen in zijn woning. Tijdens een worsteling kwam het slachtoffer door een kogel om het leven.

De overvallers vluchtten weg met sieraden en geld. Tijdens de overval waren ook de vrouw en twee kleinkinderen van het slachtoffer in huis; zij bleven ongedeerd. De man die vandaag werd aangehouden, was in de rechtbank aanwezig vanwege een zitting voor een ander strafbaar feit. Hij is gearresteerd op verdenking van diefstal met geweld/afpersing en gekwalificeerde doodslag. Morgen verricht de politie in Almere een huiszoeking. De eerste verdachte in deze zaak blijft overigens langer vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam verlengde vandaag zijn voorarrest.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ceo Icesave veroordeeld fraudeur

Bjorgolfur Gudmundsson, veroordeeld fraudeur en Landsbanki oprichter
Bjorgolfur Gudmundsson
door Arno Wellens

De eigenaar van de omgevallen spaarbank Icesave blijkt een voor financiële fraude veroordeelde crimineel te zijn, die door IJsland nooit tot het bankwezen toegelaten had mogen worden. Maar ook DNB lijkt te hebben geslapen.

Bjorgolfur Gudmundsson (foto), 67 jaar oud en volgens Forbes met $1,1miljard (nog steeds) miljardair, is de op een na rijkste man van IJsland. Alleen zijn zoon Thor (41) is met $3,5 miljard nog rijker. Bjorgolfur werd in de jaren ’80 beroemd als directeur van de IJslandse rederij Hafskip, met destijds 370 werknemers en 12 schepen een belangrijke werkgever. Samen met de andere directeuren begon hij in de kas te graaien, wat uiteindelijk tot de ondergang van Hafskip leidde. In de kroegen van Reykjavik heeft iedereen het er nog over.

De directie werd schuldig bevonden aan 450 misdrijven, en Bjorgolfur werd vijf jaar later tot 12 maanden cel veroordeeld. Toen hij vrijkwam werd hij depressief en raakte hij aan de drank. Geïnspireerd door zijn vader emigreerde zijn zoon Thor naar Rusland, waar hij de lokale maffia trotseerde door een groot drankimperium op te zetten. Zijn vader schoot hem later te hulp, en in 2002 verkochten ze hun bedrijf (Bravo) aan Heineken.

Toen vader en zoon weer naar IJsland terugkeerden, hadden ze de schandvlek van Hafskip uitgewist en waren ze de enige miljardairs op het eiland. Thor ging in de medicijnen, vastgoed en telecom maar vader Bjorgolfur werd in 2002 eigenaar van een meerderheidsbelang in Landsbanki. In 2006 kocht hij voetbalclub West Ham United op, en lanceerde hij Icesave als onderdeel van zijn bank. Het begon in oktober 2006 in Groot-Brittanië, en in mei 2008 volgde Nederland. Per week meldden zich honderden nieuwe spaarders en leek er geen vuiltje aan de lucht.

Bjorgulfur Thor Bjorgolfsson
Bjorgulfur Thor Bjorgolfsson
Nu blijken, behalve de spaartegoeden, de medewerkers van Icesave ook met de noorderzon vertrokken te zijn. Een journalist van De Telegraaf bracht een bezoekje aan het kantoor op de Amsterdamse Zuidas, maar trof slechts een in alle haast verlaten kantoor aan. De regering van IJsland wijst alle verantwoordelijkheid af, dus de miljardenschade zal door Britse en Nederlandse belastingbetalers gedragen moeten worden, want Landsbanki is feitelijk failliet verklaard.

Daarmee lijkt het drama rond Icesave een regelrechte plundering van Vikingen te zijn. Twee maanden geleden vertelde de directeur van Icesave Nederland nog dat spaarders in geval van nood bij de IJslandse overheid zouden mogen aankloppen, nu blijkt dat een loze belofte te zijn.

De IJslandse overheid had Bjorgolfur gezien zijn verleden nooit een overheidsbank mogen laten kopen. Waarom dit wel gebeurde is een raadsel. Het vervelende van het toezicht op het bankwezen in Nederland, is dat elke partij die in een ander Europees land een vergunning krijgt, automatisch in Nederland mag opereren.

Het is begrijpelijk dat IJsland, met een bevolking zo groot als die van Utrecht, zijn enige miljardairs wil koesteren, maar DNB had veel beter op kunnen letten: de toezichthouder had al veel eerder kunnen ontdekken dat Landsbanki in het bezit van een fraudeur was, zo moeilijk is dat niet.

Voor Bjorgolfur zelf zal het allemaal wel meevallen. Als het omvallen van zijn bank geen strafrechtelijke gevolgen heeft, blijft hij volledig buiten schot. Met een miljard dollar op de bank heeft hij dan alle tijd en middelen voor een nieuw avontuurtje.

 

Source: Quotenet

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Smolders verhoord over corruptie

Het bekende Tilburgse raadslid Hans Smolders (de ex-chauffeur van Pim Fortuyn)is vorige week donderdag door de rijksrecherche verhoord over een gunst die hij zou hebben gevraagd aan de ontwikkelaar van een groot winkelcentrum in Tilburg. De fractievoorzitter van de Lijst Smolders Tilburg (LST) heeft dat dinsdag persoonlijk bekendgemaakt.


Smolders legde dinsdag uit dat in een gesprek met directeur Andrew Roud van de McMahon Development Group (MDG) aan de orde kwam dat burgemeester Ruud Vreeman een gunst had ontvangen voor het plan om in Tilburg het grootste winkelcentrum van Nederland te bouwen. Smolders erkent dat hij uit nieuwsgierigheid heeft geïnformeerd of hij niet dezelfde behandeling kon krijgen. Op het moment van het gesprek was het standpunt van zijn partij in de gemeenteraad van doorslaggevend belang voor de komst van de zogenoemde mall.

In het verhoor door de rijksrecherche hebben agenten gesproken over een beloning van 75.000 euro, zegt Smolders.

Burgemeester Ruud Vreeman heeft justitie geïnformeerd over het verhaal, aldus Smolders. Volgens het Brabants Dagblad is in de Verenigde Staten recent ook Roud door de rijksrecherche gehoord.

De woordvoerder van de burgemeester wilde dinsdagochtend niet reageren, maar liet wel weten dat het verhaal bij de gemeente bekend is.

Smolders denkt dat de beschuldiging een laatste poging van Vreeman is om zijn lijf te redden. De burgemeester is door de uitkomst van een onderzoek naar het duurder uitgevallen Midi Theater het vertrouwen van een meerderheid in de gemeenteraad kwijtgeraakt. Woensdagavond is daarover een debat in de raad.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook