dinsdag 26 augustus 2008

Gaat Officier van justitie Plooij veroordeeld worden voor meineed?

Victor Koppe, advocaat van terreurverdachte Samir A., vermoedt dat officier van justitie Koos Plooij als getuige meineed heeft gepleegd.

Koppe wil dat daarnaar een gerechtelijk vooronderzoek wordt ingesteld, zo zei hij dinsdag tijdens een zitting in de hogerberoepszaak tegen A. en vier medeverdachten. Bart Nooitgedagt, raadsman van medeverdachte Soumaya S., kondigde aan dat hij aangifte tegen Plooij zal doen, eveneens wegens de verdenking van meineed.

Plooij getuigde vorige week ter zitting over het gebruik van getuigenverklaringen van een zus van Soumaya. De vraag daarbij was of die verklaringen ook in andere zaken zijn gebruikt. Uit de verklaringen zouden bovendien voor de verdachten ontlastende delen zijn weggehaald.

Hoofdadvocaat-generaal L. den Hollander van het OM in Den Haag, dat in hoger beroep belast is met de vervolging van Samir A. en medeverdachten, noemt de actie van de raadslieden "stemmingmakerij". Het feit dat zij niet precies duidelijk maken op welke punten de verklaringen van Plooij leugenachtig zouden zijn, stoort hem.

Datzelfde geldt voor de wens van advocaat Koppe nadere uitleg per brief aan het hof te geven.

Koppe en Nooitgedagt hoorden vandaag (26 augustus 2008) de twee officieren van justitie die de zaak tegen Samir A. en de zijnen in eerste instantie hebben behandeld, Bart den Hartigh en Alexander van Dam. Die verklaringen leidden bij de raadslieden tot de rechtstreekse verdenking van meineed jegens Plooij.

De advocaten uitten tijdens de zitting vorige week en nadien in de media al hun vermoeden omtrent mogelijke leugens van Plooij. Advocaat-generaal D. Kuipers uitte dinsdagochtend, voor aanvang van de verhoren van Den Hartigh en Van Dam in niet mis te verstane bewoordingen zijn ongenoegen daarover.

"Ontoelaatbaar", aldus Kuipers. "Integriteit is een van de pijlers van het Openbaar Ministerie en daarmee van de rechtspleging."

Plooij, onder meer bekend van grote strafzaken als die tegen Willem Holleeder, noemde hij "een vooraanstaand lid van het OM". De advocaten dienden zijn woorden op te vatten "als niet minder dan een waarschuwing".

Volgens Nooitgedagt deed de advocaat-generaal een poging de verdediging "te muilkorven" en kondigde aan dat het OM in de voor 4 en 5 september gepland staande pleidooien "het zwaar zal gaan ontgelden".

De raadslieden vinden dat het OM door de veronderstelde misstanden zijn recht op vervolging heeft verspeeld.

Samir A. wordt verdacht van het beramen van terroristische aanslagen. De rechtbank veroordeelde hem tot acht jaar gevangenisstraf.

De kans dat aangifte tegen Plooij wordt opgenomen is zeer klein, zelfs dan zal het OM de zaak waarschijnlijk seponeren, of na een kort intern en niet openbaar onderzoek concluderen dat er geen sprake is van meineed. Er is in Nederland nog nooit een officier wegens meineed veroordeeld en dat zal ook nooit gebeuren want daarmee staat het hele OM op zijn kop en zullen mogelijk allerhande zaken die Plooij heeft gedaan opnieuw geopend moeten worden. In de zaak tegen Holleeder was er al sprake van duidelijke meineed van de politie, dat is gewoon weggewuifd. (Geknoei met bewijs tegen Holleeder)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Britse duikinstructeur vast in Honduras na dood van Nederlandse toeriste

Daniel Ross
daniel-ian-ross
De Britse duikinstructeur Daniel Ian Ross (30), is gearresteerd in Honduras nadat een van zijn studenten, de Nederlandse Mariska Mast (23),  onwel werd in zijn badkamer en later overleed.

Daniel Ross bracht een aantal dagen door in de beruchte gevangenis Coxen Hole op hetHondurese eiland Roatan voordat hij werd overgebracht naar het politiebureau als gevolg van ingrijpen van de Britse Ambassade.

Daniel Ross, die zowel de Britse als de Australische nationaliteit heeft, moet nog in staat van beschuldiging worden gesteld, maar, als buitenlander, wordt hij door Honduras beschouwd als een vlucht risico.

Dan Ross heeft de politie verteld dat Mariska Mast plotseling onwel werd in zijn badkamer rond 3 uur op afgelopen nadat zij uit drinken waren geweest. 

Nadat hij haar toestand 2 uur in de gaten had gehouden met de Koreaanse JinSoon Chen JiSoon Han, met wie hij de flat deelde, zag Ross dat haar ademhaling gestopt was, waarop hij onmiddelijk met reanimatie begon.
Volgens de Britse autoriteiten bracht Ross haar naar het ziekenhuis, maar omdat hij niet kon communiceren met de Spaanstalige artsen, die hem gebaarden weg te gaan, keerde hij terug naar zijn huis in het West-End district van het eiland.

Daar trof hij zijn huishoudster aan die bezig was de sporen van het ongeluk op te ruimen. Hij hielp haar daarmee, niet wetende dat Mariska Mast inmiddels was overleden en dat zij dus belangrijk bewijs verwijderden. Mat Harper, de Britse Honorary Consul op Roatan, zei dat hij Danie Ross elke dag bezocht met voedsel en lectuur.

Over Daniel Ross zei Mat Harper: “Hij is in redelijk goede toestand. Hij wordt vastgehouden omdat onder de Hondurese wet- hij in verband gebracht wordt met de dood van de vrouw.”
Hij voegde toe: “Hij wordt vastgehouden voor verhoor omdat de Hondurezen precies willen vaststellen wat er die nacht is gebeurd.”

De sectie die in het weekend werd uitgevoerd gaf geen duidelijkheid, maar het lot van Daniel Ross zal duidelijk worden bij een 2e hoorzitting, waar wordt besloten of hij in staat van beschuldiging wordt gesteld of dat hij wordt vrijgelaten. 

Daniel Ross, is geboren un Australië en heeft een Britse moeder en was op Roatan sinds maart. Hij gaf les aan de Britse Coconut Tree Divers duikschool, waar hij ook zelf zijn duikinstructeurscursus had voltooid.
Personeel van de duikschool was ontzet over Dan’s situatie en beschreven hem als een “fantastische vent”.
Een collega instructeur zei: “Het is erg moeilijk. In de duikwereld wordt ons geleerd hoe reanimatie en eerste hulp toetepassen. Dan heeft gedaan wat we allemaal zouden doen als het ons overkwam.”
Zie ook
Update: Na zijn vrijlating is Ross naar Australië vertrokken en wordt inmiddels gezocht door Interpol. Zijn huisgenote JiSoon is eind 2009 gearresteerd in Egypte en aan Honduras uitgeleverd. (en in oktober 2010 vrijgesproken)

Update 31 maart 2011: Er is opnieuw sectie gedaan op het lichaam van Mariska Mast waarvoor het lichaam eerder deze maand ge-exhumeerd is. De sectie is gedaan door de Belgische forensisch patholoog Werner Jacobs, verbonden aan de universiteit van Antwerpen. Daarbij is gebleken dat de eerste sectie in Honduras onvolledig is uitgevoerd. De bewering dat er van verwurging sprake is houdt geen stand. Wel werd al vrij snel een schedelfractuur ontdekt waarvan Jacobs zegt dat die niet van een eenvoudige val kan komen en die heel goed de dood zou kunnen verklaren. Verwondingen aan de hand en het gelaat zag hij als afweer verwondingen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 8 jaar voor doodsteken echtgenote in de tuin

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag (26-aug-2008) acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een man die zijn vrouw in hun Drutense tuin doodstak. Het OM gelooft dat de 49-jarige S.B., gedreven door een waanidee over ontrouw, haar eerst neerstak en vervolgens zichzelf.

De vrouw stierf 19 november terwijl hun twee zoons boven lagen te slapen. Haar man heeft na de nachtelijke steekpartij iets gedronken, ging op een matras liggen en viel in slaap. Buren die 's nachts wakker werden maar geruststellende geluiden van de man achter de schutting hoorden, vonden de vrouw 's ochtends dood in de tuin.

Onderzoek door het Pieter Baan Centrum liet zien dat de man waanideeën heeft. B. geloofde dat zijn vrouw vreemd ging, zich prostitueerde en aan pornofilms meewerkte. B. dacht ook dat zij hem eerst aanviel en hij zich moest verdedigen. Zijn advocaat vroeg daarom ook vrijspraak.

De officier van justitie gaat uit van moord, die vanwege de geestestoestand van de verdachte verminderd toe te rekenen is. B. heeft tijd gehad om van zijn daad af te zien, en daarna te pogen om zijn vrouw te redden. In plaats daarvan liet hij haar doodgaan terwijl hij sussende woorden sprak.

Zonder behandeling is de kans op herhaling volgens de deskundigen groot, omdat hij de waan inmiddels op zijn schoonfamilie heeft gericht. De officier van justitie vindt aanvullende tbs met verpleging daarom veiliger voor de maatschappij dan alleen celstraf.

De rechtbank in Arnhem doet uitspraak op 9 september.

Op zich een vrij lage eis. Weliswaar had de man het waanidee dat zijn vrouw hem ontrouw was en zich prostitueerde, maar zelfs áls dat waar geweest zou zijn, vergoeilijkt dat nog geen moord. !8 jaar + TBS ware mijns insziens een betere eis geweest.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Kinderen Tilburgse Huisarts vermoord

In het Belgische Kapellen zijn eerder deze week een 2-jarig jongetje en zijn zusje van 4 jaar oud door hun moeder om het leven gebracht. De vader van de twee kinderen heeft een huisartsenpraktijk in Tilburg.

Hij woonde niet meer in het huis waar het familiedrama zich afspeelde en was er ook niet bij aanwezig.
De 43-jarige moeder bracht haar kinderen door verstikking om het leven. De vrouw deed vervolgens een mislukte poging tot zelfmoord.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook