woensdag 14 juli 2010

Jongen (12) doodgeschoten in Breda

Danny Gubbels (12) is woensdagavond rond kwart over 11 dood geschoten bij een schietpartij bij een woonwagenkamp aan de Rijnauwenstraat in Breda.

Danny Gubbels zat in een woonwagen waarop vermoedelijk door meerdere personen is geschoten. Danny Gubbels raakte daarbij zwaargewond en overleed later in een ziekenhuis.

Update 13 april 2011: Er zijn 2 Engelse verdachten aangehouden, de een in Amsterdam, de andere in een gevangenis in Leeds. Ze zijn 24 en 29 jaar. Vermoedelijk was er een conflict over een partij geripte drugs tussen twee rivaliserende groepen uit de Randstad en Zuid-Nederland. De groep uit de Randstad zou de Engelse hitmen hebben ingehuurd om de aanslag uit te voeren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Toch anonieme getuigen à decharge in Liquidatieproces

De raadkamer van de Amsterdamse rechtbank heeft woensdag besloten, om toch twee getuigen die de advocaten van de verdachten hadden aangebracht de status van anoniem en bedreigd mee te geven. Dit betekend dat de getuigen, die al twee keer eerder door de rechter-commissaris waren afgewezen, nu toch een belastende verklaring mogen afleggen tegen de kroongetuige Peter La S. Advocaat Nico Meijering mag nu dus de twee getuigen die de codenaam F1 en F3 hebben meegekregen nu ter zitting brengen om zijn client Ali A. vrij te pleiten van de hem ten laste gelegde strafbare feiten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte moord Bethaniendwarsstraat opgepakt

De politie heeft dinsdag Gerrit H. (69) uit Amstelveen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Hans Doorenbos (63) op 26 juni in zijn woning aan de Bethaniëndwarsstraat 7 in Amsterdam.

Update 29 sept 2011:
Gerrit H wordt veroordeeld tot 13 jaar voor moord. De eis was 15 jaar.
 Gerrit H. heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor de gewelddadige dood van zijn vriend. Zijn advocaat bepleitte eerder vrijspraak en liet direct na de zitting weten tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

Het belangrijkste bewijs vindt de rechtbank in beelden van bewakingscamera's die nabij de woning van het slachtoffer hangen. Die registreerden dat H. aankwam bij de woning in het centrum van de hoofdstad en ongeveer 40 minuten later weer vertrok. De verdachte verklaarde dat hij die dag tweemaal bij zijn vriend langs ging, maar dat er niet werd opengedaan. De beelden ondersteunen dat relaas volgens de rechter niet.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Vrijspraak in AIVD zaak.

De voormalige AIVD-medewerkers Hélène S. en haar vriend Hans H. zijn vandaag door de rechtbank in Haarlem vrijgesproken van het lekken van staatsgeheime informatie. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen hen drie en twee jaar cel geëist.

Justitie vervolgde S. en H., omdat zij interne AIVD-stukken over de oorlog in Irak en over de dreiging naar de Dalai Lama zouden hebben doorgegeven aan Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf. Justitie kwam daar achter doordat de telefoon van H. werd afgeluisterd. Ook de telefoongesprekken van Van der Graaf werden afgetapt. Het OM besloot al eerder Van der Graaf niet te vervolgen.

De rechter oordeelde dat de telefoon van de journaliste onrechtmatig is afgetapt waardoor ook het bewijs tegen de twee onrechtmatig is verkregen. De rechter had vorig jaar al bepaald dat de telefoon van Van der Graaf niet meer afgeluisterd mocht worden.

De twee hebben het lekken van geheime informatie altijd ontkend. Volgens de advocate van S., Inez Weski, ging het niet om staatsgeheime stukken, maar is de informatie mogelijk uit openbare bronnen verkregen. Desondanks werden zij in 2009 gearresteerd.

Het OM heeft laten weten tegen de uitspraak in beroep te gaan. (Tja, gekrenkte ego's, daar mogen wel wat belastingcenten tegenaangesmeten worden)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: vrijspraak voor Cedric R. voor dodelijke ripdeal

Cedric R. (33) is door de rechtbank in Amsterdam vandaag vrijgesproken van betrokkenheid bij een ripdeal, die op 12 juli vorig jaar het leven kostte aan de twee Albanezen Fusha (30) en Likaj (33). Dit tweetal werd in een woning aan de Amsterdamse Holendrechtstraat doodgeschoten. De eis was 9 jaar.

Volgens de rechtbank is echter niet met zekerheid vastgesteld wat zich in de periode voorafgaand aan de schietpartij heeft afgespeeld. Ook wat zich kort voor en tijdens het dodelijke geweld in de woning heeft voorgedaan, is onduidelijk gebleven. De Albanezen zouden zijn doodgeschoten door twee schutters. Zij hebben zich tot dusver uit handen van justitie weten te houden. Cedric R. was volgens het O.M. de regisseur van de ripdeal.

R. werd wel veroordeeld voor voorbereidingshandelingen inzake drugshandel en verboden wapenbezit. Hij kreeg daarvoor vijftien maanden. Twee medeverdachten kregen iets lagere straffen dan geëist: twaalf maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. In hun zaken was het OM zelf ook al tot de slotsom gekomen dat betrokkenheid bij de ripdeal niet kon worden bewezen. De veroordeling geldt de voorbereiding van drugshandel. De rechtbank sprak een vierde verdachte vrij.

Het OM heeft moeite moeten doen om de gebeurtenissen te reconstrueren, vooral omdat de diverse betrokkenen wisselend en vaak tegenstrijdig hebben verklaard. Volgens de rechtbank is hoe dan ook niet komen vast te staan dat R. wist dat er zou gaan worden geschoten.

De Albanezen wilden in Amsterdam een kilo zuivere cocaïne kopen. R. en zijn handlangers Regilio D. (35) en Clyde V.(36) en Jermaine K.(37) zouden deze leveren. Volgens justitie heeft R. nooit de bedoeling gehad coke te leveren, maar heeft hij de apsirant-kopers slechts willen beroven. In het betreffende pand vond de politie later twee vuurwapens en 108.000 euro cash. De schutters zijn er met circa 40.000 euro vandoor gegaan.

Bij de schietpartij vielen niet alleen twee doden, maar raakten nog twee Albanezen gewond. Een van hen sprong van twee hoog uit een raam. Twee bij de zaak betrokken Albanezen zijn eerder al veroordeeld wegens drugshandel en witwassen.

Het OM overweegt om hoger beroep aan te tekenen tegen de vrijspraak van Cedric R.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zwaargewonde bij steekpartij in Maastricht

Bij een steekpartij op de Doubletstraat in Maastricht is dinsdagavond een man (39) zwaargewond geraakt. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht.

De man heeft een steekwond in zijn zij, maar is buiten levensgevaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Vijf jaar cel voor verkrachting uit 1995

Een man (46) uit Eindhoven is door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot vijf jaar cel voor een verkrachting van een studente in 1995. Het hof achtte op basis van DNA-materiaal bewezen dat hij in een Eindhovens studentenpand een vrouw heeft verkracht. Dat heeft hof woensdag bekendgemaakt. De rechtbank sprak hem in april 2008 nog vrij wegens gebrek aan bewijs.

Een van de redenen voor de vrijspraak was het ontbreken van DNA-materiaal van de man. Justitie kwam in het hoger beroep alsnog met DNA uit sperma van de man dat was aangetroffen op de badjas die het slachtoffer destijds droeg. Het hof sprak de man vrij van mogelijke andere verkrachtingen vanwege onvoldoende bewijs.

De man drong in die periode studentenpanden binnen waarbij hij zich voordeed als politieman.

Er vanuitgaande dat de veroordeling terecht is (ik heb altijd wat moeite met DNA sporen die op het allerlaatste moment plots naar voren komen), blijft het een vreemde straf. Niet dat ik de man zijn 5 jaar niet gun als hij de dader is, maar Manno K., de 'vuistverkrachter' die zijn ex-vriendin tegelijkertijd anaal en vaginaal met zijn vuisten verkrachtte waardoor haar blaas en endeldarm scheurden en ze inmiddels al vele operaties moest ondergaan, kreeg van de rechter maar 4 jaar, hoewel de rechter hem het feit 'extra zwaar aanrekende'. Datzelfde geldt voor de zeer brute Genneperparkverkrachter uit Eindhoven. Ook hij kreeg maar 4 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode bij overval in Nijmegen

Afgelopen nacht is bij een overval op een woning aan de Danielsweg 48 in Nijmegen Harry Schrievers (53) uit Nijmegen om het leven gekomen. De woning werd omstreeks 01.45 uur door 3 personen overvallen. Toen er een woordenwisseling ontstond tussen Nicolien, de echtgenote van Harry Schrievers en de criminelen, wilde Harry Schrievers zijn vrouw beschermen. Na een waarschuwing werd hij met 3 kogels doodgeschoten.

De hulpdiensten kregen omstreeks kwart voor twee een melding van een gewonde man in het betreffende huis.

De politie is onmiddellijk met diverse wagens naar de locatie van de overval gereden evenals 2 ambulances en een trauma-heli.

De politie start een grootschalig onderzoek naar deze gewelddadige overval. Vannacht is er nog een zogeheten PD-Unit bij het huis van het slachtoffer geplaatst. Die stelt de technische recherche in staat om direct sporen veilig te stellen en forensisch te onderzoeken.

Het speciale daderteam van de politie, dat onderzoek doet naar de reeks overvallen die de afgelopen maanden in Nijmegen hebben plaatsgehad, is ingeschakeld.

Update december 2010 een en ander lijkt te maken te hebben met hennepteelt. In de kelder van de woning was een hennepplantage.

Update 13 februari 2011: Er zijn 2 verdachten opgepakt.

Update 1 maart 2011:  De politie heeft drie mannen uit Nijmegen gearresteerd wegens de moord op  Harrie Schrievers in juli vorig jaar. De verdachten zijn 25, 44 en 49 jaar,In totaal zijn nu elf verdachten aangehouden in verband met deze zaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook