woensdag 14 juli 2010

Uitspraak: vrijspraak voor Cedric R. voor dodelijke ripdeal

Cedric R. (33) is door de rechtbank in Amsterdam vandaag vrijgesproken van betrokkenheid bij een ripdeal, die op 12 juli vorig jaar het leven kostte aan de twee Albanezen Fusha (30) en Likaj (33). Dit tweetal werd in een woning aan de Amsterdamse Holendrechtstraat doodgeschoten. De eis was 9 jaar.

Volgens de rechtbank is echter niet met zekerheid vastgesteld wat zich in de periode voorafgaand aan de schietpartij heeft afgespeeld. Ook wat zich kort voor en tijdens het dodelijke geweld in de woning heeft voorgedaan, is onduidelijk gebleven. De Albanezen zouden zijn doodgeschoten door twee schutters. Zij hebben zich tot dusver uit handen van justitie weten te houden. Cedric R. was volgens het O.M. de regisseur van de ripdeal.

R. werd wel veroordeeld voor voorbereidingshandelingen inzake drugshandel en verboden wapenbezit. Hij kreeg daarvoor vijftien maanden. Twee medeverdachten kregen iets lagere straffen dan geëist: twaalf maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. In hun zaken was het OM zelf ook al tot de slotsom gekomen dat betrokkenheid bij de ripdeal niet kon worden bewezen. De veroordeling geldt de voorbereiding van drugshandel. De rechtbank sprak een vierde verdachte vrij.

Het OM heeft moeite moeten doen om de gebeurtenissen te reconstrueren, vooral omdat de diverse betrokkenen wisselend en vaak tegenstrijdig hebben verklaard. Volgens de rechtbank is hoe dan ook niet komen vast te staan dat R. wist dat er zou gaan worden geschoten.

De Albanezen wilden in Amsterdam een kilo zuivere cocaïne kopen. R. en zijn handlangers Regilio D. (35) en Clyde V.(36) en Jermaine K.(37) zouden deze leveren. Volgens justitie heeft R. nooit de bedoeling gehad coke te leveren, maar heeft hij de apsirant-kopers slechts willen beroven. In het betreffende pand vond de politie later twee vuurwapens en 108.000 euro cash. De schutters zijn er met circa 40.000 euro vandoor gegaan.

Bij de schietpartij vielen niet alleen twee doden, maar raakten nog twee Albanezen gewond. Een van hen sprong van twee hoog uit een raam. Twee bij de zaak betrokken Albanezen zijn eerder al veroordeeld wegens drugshandel en witwassen.

Het OM overweegt om hoger beroep aan te tekenen tegen de vrijspraak van Cedric R.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook