vrijdag 12 november 2010

Familiedrama in Enschede was geen prioriteit

Uit een vandaag verschenen onderzoeksrapport van de politie Openbaar Ministerie en gemeente Enschede naar de toedracht van dit fatale incident is gebleken dat de politie in Enschede te laks heeft gehandeld rondom met betrekking tot de signalen die vooraf gingen aan het familiedrama in Enschede waarbij 2 braziliaanse vrouwen (Adriana Correa Barros, 35 en haar zus Eliane Carolina Corrêa Marques, 18) en de zoon van Adriana (Savio, 9) werden doodgeschoten door Christian Daga (33).

Adriana had reeds 43 keer aangifte tegen Daga gedaan wegens bedreiging en geweldpleging, e-mails die zij naar de politie stuurde om melding te doen van acute bedreigingen verdwenen ongelezen in de prullebak. Dit was een 'kwestie van prioriteiten stellen, zegt de politie, die gebrek aan mankracht als reden geeft.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 14 jaar voor gjjzeling Almelo

ZEMBLA uitzending 23-nov 2008
Bekijk in andere formaten.
Get Microsoft Silverlight
Tegen Ahmet Okci uit Almelo is vandaag in hoger beroep 14 jaar cel geëist wegens gijzeling van 4 gemeenteambtenaren en 1 wethouder in Almelo op 16 juni 2008.

Horeca-ondernemer Ahmet Okci lag in de clinch met de gemeente Almelo omdat hij vergunningen voor zijn nieuwe café-restaurant grand-café 'de rechter' ondanks toezeggingen niet rond kreeg.

Dat kwam omdat de gemeente wilde bouwen op het Waagplein, waar Okci zijn cafe had. Okci werd voor de keus gesteld: een 5 jaar contract en dan krijg je je vergunning, of je krijgt géén vergunning (Okci had een 10 jaar contract), dit terwijl er op zijn vroegst in 2018 op het Waagplein gebouwd zou worden en er dan op zijn vroegst in 2017 gesloopt moest worden. Okci werd echter door wethouder Sjoers voor het blok gezet.

Op 16 juni 2008 stak hij zijn auto en pand in brand en ging hij naar het stadhuis om de wethouder die hem dwars zat te vinden. Die was er niet en daarom hield hij een andere wethouder met vier ambtenaren onder dreiging met wapens in een kamer vast. Hij vroeg naar ‘zijn’ wethouder (Sjoers) en zei dat hij die wilde doden.

Justitie acht hem dan ook schuldig aan gijzeling, brandstichtingen, voorbereiden van moord en wapenbezit. De man werd in oktober vorig jaar veroordeeld tot negen jaar cel door de rechtbank in Almelo. Justitie had toen zeventien jaar cel geëist.

14 jaar, dat is een stevige straf. Er zijn er die dat nog niet eens voor moord krijgen. De documentaire van Zembla onderzoekt of er sprake is van machtsmisbruik in Almelo, waar de ene ondernemer zonder vergunning alles voor elkaar krijgt en de andere -waaronder Okci-  niet. Het heeft er alle schijn van dat de dingen niet gaan zoals ze horen te gaan in Almelo.

In ZEMBLA vertellen Hetty en Jeroen, twee inwoners van Almelo, dat zij al jarenlang overlast hebben van een restaurant dat geen horecavergunning heeft. Ze winnen meerdere rechtszaken, maar het restaurant mag gewoon open blijven. Is het een incident of is er structureel iets mis in Almelo? 

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vermoorde zeeman gevonden op schip | Toch ongeluk

Aan boord van een schip dat vrijdagochtend de Rotterdamse haven binnenvoer is een vermoedelijk vermoorde Filipijnse zeemna (55) gevonden.

Over de doodsoorzaak is nog niets bekendgemaakt, maar de politie zegt uit te gaan van een misdrijf.

De politie was 's nachts getipt over de dode man en ging direct aan boord toen het containerschip de Nordic Hamburg (150 meter) uit St. Petersburg rond 07.00 uur aanmeerde in de Amazonehaven.

Update 13 november 2010: Uit onderzoek blijkt dat het toch waarschijnlijk om een ongeluk gaat. De schouwarts had in eerste instantie bij het binnenlopen van het schip verklaard dat het waarschijnlijk een misdrijf was.
Op 26 september overleed ook al een Filipijnse Zeeman (30) in Rotterdam. Hij viel dronken in het water van de Willemshaven en overleed daarna in het ziekenhuis.

Murdered marino natagpuan sa bangka | Pa isang aksidente

Sa board ng isang barko na naglayag sa port ng Rotterdam sa Biyernes ay malamang na pinatay ng isang mandaragat Filipino (55) natagpuan.

Ang sanhi ng kamatayan ay hindi kailanman inihayag, ngunit ang mga pulis sinabi na simulan mula sa isang krimen.

Ang pulis ay sa gabi tipped sa mga patay na tao at pumunta agad sa board kapag ang lalagyan ship Nordic Hamburg (150 meters) sa paligid ng 07,00 oras docked sa Port of Rotterdam.

Update 13 Nobyembre 2010: Research nagpapakita na ito ay marahil sa isang pagkakamali ang pagpunta. Ang mga medikal na tagasuri ay una lumakad sa sakayan nagsabi na ito ay marahil sa isang krimen.
Namatay sa 26 Set sa kabila ng isang Filipino seaman (1930) sa Rotterdam. Siya ay lasing sa mga tubig sa Port William at namatay mamaya sa ospital.

Murdered seaman on containership | An accident after all

A Filipino sailor (55) was found dead on board the container ship Nordic Hamburg that docked into the Rotterdam Amazon docks this morning at around 7 am.

Tipped off police was awaiting the ship, accompanied by a medical examiner.

The medical examiner concluded that the man was most likely murdered.

Update 13 november 2010: Further forensic investigation now concluded that the death of the Filipino sailor was most likely the result of an accident.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: 25 jaar en tbs voor Sander Vreeswijk

Tegen ex-politieman Sander Vreeswijk (27) (foto) is vandaag voor de rechtbank in Dordrecht 25 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist wegens de moord op Milly Boele (12) uit Dordrecht. Het OM wil dat de tbs pas begint als V. twee derde van de straf heeft uitgezeten.

Behalve moord acht het OM ook seksueel misbruik bewezen. Volgens aanklagers A. Flikweert en W. ten Have heeft Vreeswijk zich oraal laten bevredigen door Milly. Ook voor vrijheidsberoving van het meisje en het verbergen van het lijk wordt V. vervolgd. De vermissing en moord leidden tot geschokte reacties in de samenleving. Het feit dat V. politieman was, maakte het onbegrip nog groter.

Sander Vreeswijk heeft bekend dat hij het meisje op 15 maart heeft gedood. Een week daarna meldde V. zich bij de politie, waarna het begraven lichaam van Milly in zijn voortuin werd gevonden. Hij ontkent echter Milly seksueel geweld te hebben aangedaan, behalve dan dat hij haar borsten heeft aangeraakt. De stellige ontkenning van de verdachte op dit punt vindt het OM niet geloofwaardig mede ook omdat er sperma in de mond van Milly is aangetroffen.

Vreeswijk had volgens de aanklagers meer dan genoeg momenten waarop hij zich kon bedenken. Hij heeft ook gelegenheid voor 'kalm beraad' gehad, waardoor volgens de aanklagers geen sprake was van een plotselinge actie toen hij haar wurgde.

Volgens de advocaten van Vreeswijk -Willem Anker en Tjalling van der Goot- moet Vreeswijk echter vrij worden gesproken van moord en seksueel misbruik en is alleen schuldig aan doodslag en het wegwerken van een lijk.

Volgens Van der Goot was V. op de dag van de dood van Milly angstig, depressief, in grote paniek en paranoïde. Bovendien was hij onder grote invloed van cannabis. Dat past niet bij een man die koelbloedig een moord beraamt en uitvoert. Ook de manier waarop de oud-politieman Milly in zijn tuin begroef, deed volgens Van der Goot amateuristisch aan en past niet in het beeld van een geplande moord. Omdat de verdachte onder grote invloed van cannabis was toen hij tot zijn daad kwam, heeft hij nog wel kunnen nadenken, maar geen goede overwogen keuze kunnen maken om zijn misdrijf te stoppen.

Tjalling refereert aan een uitspraak van het EVRM in de zaak 'Brusco tegen Frankrijk'.
Of echter uit deze zaak blijkt dat er altijd een advocaat bij het verhoor mag zijn is maar zeer de vraag.
Daarnaast meent Van der Goot dat de voorbedachten rade door justitie vooral is gebaseerd op de eerste drie verklaringen die V. vlak na het misdrijf afgelegde. Maar die kunnen niet als bewijsmateriaal dienen, zei de verdediging. Tijdens het eerste verhoor zou V. niet zijn gewezen op het recht op een advocaat. Bij de volgende twee verhoren had V. recht op een advocaat, maar was deze niet aanwezig. Dat recht zou volgens Van der Goot blijken uit een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, die in Nederland onderbelicht is gebleven.

Sander Vreeswijk ontkent Milly Boele te hebben verkracht. Volgens hem heeft hij alleen haar borst aangeraakt. Justitie gaat er wel vanuit dat hij zich oraal liet bevredigen door het meisje. Van der Goot wierp tegen dat daarvoor bewijs ontbreekt. Er zijn dan wel aanwijzingen voor spermasporen bij Milly's mond, maar “vermoedens, aanwijzingen en hypothesen zijn niet voldoende”.

Anker zei grote moeite te hebben met de rapportage die de basis zou moeten vormen voor tbs. “Wij missen een stevige onderbouwing om de maatregel op te leggen.” Anker stelde bovendien dat de geëiste celstraf van het OM te hoog is. De straf moet lager onder andere vanwege de buitensporige publiciteit, het feit dat Vreeswijk geen strafblad heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij pleitte dan ook voor het opleggen van een celstraf van maximaal vijftien jaar. Als de rechtbank wel tbs oplegt, moet V. maximaal tien jaar celstraf krijgen, meende Anker.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook