vrijdag 12 november 2010

Eis: 14 jaar voor gjjzeling Almelo

ZEMBLA uitzending 23-nov 2008
Bekijk in andere formaten.
Get Microsoft Silverlight
Tegen Ahmet Okci uit Almelo is vandaag in hoger beroep 14 jaar cel geëist wegens gijzeling van 4 gemeenteambtenaren en 1 wethouder in Almelo op 16 juni 2008.

Horeca-ondernemer Ahmet Okci lag in de clinch met de gemeente Almelo omdat hij vergunningen voor zijn nieuwe café-restaurant grand-café 'de rechter' ondanks toezeggingen niet rond kreeg.

Dat kwam omdat de gemeente wilde bouwen op het Waagplein, waar Okci zijn cafe had. Okci werd voor de keus gesteld: een 5 jaar contract en dan krijg je je vergunning, of je krijgt géén vergunning (Okci had een 10 jaar contract), dit terwijl er op zijn vroegst in 2018 op het Waagplein gebouwd zou worden en er dan op zijn vroegst in 2017 gesloopt moest worden. Okci werd echter door wethouder Sjoers voor het blok gezet.

Op 16 juni 2008 stak hij zijn auto en pand in brand en ging hij naar het stadhuis om de wethouder die hem dwars zat te vinden. Die was er niet en daarom hield hij een andere wethouder met vier ambtenaren onder dreiging met wapens in een kamer vast. Hij vroeg naar ‘zijn’ wethouder (Sjoers) en zei dat hij die wilde doden.

Justitie acht hem dan ook schuldig aan gijzeling, brandstichtingen, voorbereiden van moord en wapenbezit. De man werd in oktober vorig jaar veroordeeld tot negen jaar cel door de rechtbank in Almelo. Justitie had toen zeventien jaar cel geëist.

14 jaar, dat is een stevige straf. Er zijn er die dat nog niet eens voor moord krijgen. De documentaire van Zembla onderzoekt of er sprake is van machtsmisbruik in Almelo, waar de ene ondernemer zonder vergunning alles voor elkaar krijgt en de andere -waaronder Okci-  niet. Het heeft er alle schijn van dat de dingen niet gaan zoals ze horen te gaan in Almelo.

In ZEMBLA vertellen Hetty en Jeroen, twee inwoners van Almelo, dat zij al jarenlang overlast hebben van een restaurant dat geen horecavergunning heeft. Ze winnen meerdere rechtszaken, maar het restaurant mag gewoon open blijven. Is het een incident of is er structureel iets mis in Almelo? 

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook