woensdag 11 november 2009

Geen Fokkens regeling voor Paul S.

Paul Spiekerman van Weezelenburg uit Kerkrade, die tot twintig jaar gevangenisstraf en tbs is veroordeeld voor de viervoudige moord op zijn ex-schoonfamilie, moet langer achter de tralies blijven zitten. Hij kan zijn cel volgend jaar niet verruilen voor een tbs-kliniek.

Dat maakte staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) vandaag duidelijk in een overleg met de Tweede Kamer. Ze kondigde vorige week aan per direct de zogeheten Fokkens-regeling te bevriezen tot de wet is aangepast. Op grond daarvan konden misdadigers die zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf en tbs al na het uitzitten van een derde van de straf naar een tbs-kliniek.

Drie gevangenen kunnen nog gebruik maken van deze mogelijkheid, omdat ze al waren geselecteerd voordat de regeling werd bevroren. Paul S. zit daar volgens Albayrak niet bij.

Update 25 maart 2010: Paul Spiekerman van Weezelenburg gaat proberen om tóch in de Fokkens regeling te komen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Lage straffen voor terreurechtpaar

Lahbib B. (31) en Hannan S. (28) van het gerechtshof in Den Haag milde straffen opgelegd gekregen voor hun deelname aan de terroristische organisatie van Samir A. en Noureddine el F. Het hof legde respectievelijk 104 en 74 dagen cel op. Het echtpaar blijft vrij, omdat deze dagen al in voorarrest zijn uitgezeten.

Behalve deelname aan een terroristische organisatie achtte het hof ook bewezen dat B. en S. hebben deelgenomen aan het voorbereiden van aanslagen op politici.

Het hof besloot lage straffen op te leggen omdat het ervan overtuigd is dat de twee onder grote druk van Samir A. en Noureddine el F. hebben gehandeld. De echtgenoten verklaarden dat zij erg bang voor hen waren en het gevoel hadden dat ze niet anders konden dan meedoen.

De verklaringen van B. en S. zijn volgens het hof cruciaal geweest in de opsporing van medeverdachten van terrorisme. Dat is ook een reden dat de rechters mild hebben gestraft. De rechtbank dacht in eerste aanleg duidelijk anders over de handelingen van de echtelieden: zij legde aan beiden drie jaar gevangenisstraf op.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlander gedood bij overval Nigeria

De Nederlander J. van Loon uit Hoogerheide is bij een overval in Nigeria om het leven gekomen. Van Loon werkte al geruime tijd in Nigeria voor het bedrijf W.V.L Staalbouw uit Schagen.

Wat er precies is gebeurd tijdens de overval is onduidelijk. Wel is duidelijk dat Van Loon zondagavond vlak buiten het WVL 'living camp' bij de plaats Aba/Alaoji tijdens een overval in een bovenbeen geschoten. Kort na middernacht is hij aan die schotwond in een ziekenhuis overleden.

De directeur van WVL was gisteren de gehele dag bij de familie van de overleden man.
Van Loon laat een vrouw, twee dochters en een zoon achter.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook