donderdag 25 maart 2010

Paul Spiekerman van Weezelenburg wil toch Fokkensregeling

Ex-marinier Paul Spiekerman van Weezelenburg uit Kerkrade, die is veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs voor de viervoudige moord op zijn ex-schoonfamilie (ex-vrouw Daniela Vromen, ex-zwager Patrick Vromen, ex-schoonouders Lei en José Vromen), gaat toch proberen of hij eerder zijn cel kan verlaten.

In oktober 2009 werd bekend dat Spiekerman van Weezelenburg in juni 2010 na zes jaar en acht maanden de cel zou mogen verlaten in het kader van de zogeheten Fokkens-regeling. Op grond daarvan kunnen daders al na een derde van hun straf naar een tbs-kliniek.

Nabestaanden van de in 2003 geliquideerde schoonfamilie waren verbijsterd en maakten bezwaar. "Hij heeft straks maar een jaar en zeven maanden per moord in de gevangenis gezeten", aldus Marlies Heuts, zus van de vermoorde schoonmoeder.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) liet na overleg met de Kamer al snel weten dat S. gewoon in zijn cel moet blijven. Ze kondigde aan per direct de Fokkens-regeling te bevriezen.

Tegen dit besluit maakt S. nu weer bezwaar. Zijn advocaten zijn inmiddels naar de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming gestapt om te eisen dat het ministerie zich houdt aan de eerder gedane toezegging dat S. in juni uit zijn cel mag in plaats van in 2017.

"In 2007 is onze cliënt de toezegging gedaan dat hij midden 2010 in aanmerking zou komen voor vervroegde tbs. Nu probeert het ministerie dat besluit via een achterdeur terug te draaien. Hier is duidelijk het vertrouwensbeginsel geschaad tegenover Paul S. Het scheelt voor onze cliënt een slok op een borrel als hij zeven jaar langer in zijn cel in Roermond moet blijven zitten”, aldus een van zijn advocaten in De Limburger.

Oud-marinier S. van W. kwam na zijn veroordeling in opspraak toen hij in de gevangenis met zijn jeugdliefde Petra trouwde. Ook was hij boos omdat hij geen medaille als oorlogsgewonde kreeg.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook