maandag 11 januari 2010

Verdachte dood Gumbs voor rechter

Jerrel S. (34) die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij op Ishmael Gumbs (19) op 21 september vorig jaar in Amsterdam-Zuidoost, verschijnt volgende week donderdag voor het eerst voor de rechter. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van medeverantwoordelijk voor de dood van Ghumbs.

De schietpartij gebeurde op een speelplaats tussen de flats Kruitberg en Kleiburg. Op dat moment waren daar kinderen aan het spelen, die de moord zagen. Justitie verdenkt ook nog een andere man van het doodschieten van Gumbs, zo maakte ze eind vorig jaar bekend. Deze verdachte, Maikel S. (36), zit mogelijk in Suriname. Hij staat op de vorige week gelanceerde nationale opsporingslijst, waar voortvluchtige zware criminelen op staan.

Uit de zitting bleek dat Gumbs op 21 september in een supermarkt ruzie kreeg met de vriendin van de hoofdverdachte Maikel S., omdat hij een blikje fris bij de counter wilde afrekenen in plaats van aan de kassa. Niet veel later werd Gumbs, in het zicht van zijn 15-jarige vriendin en een aantal spelende kinderen, met meerdere kogels in hoofd en lichaam om het leven gebracht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Inbrekers gooien zwangere vrouw uit het raam

Bij een inbraak in Amsterdam hebben overvallers een zwangere vrouw uit het raam gegooid.

Op de vroege ochtend van 11 januari werd een woning op de Kloekhorststraat in Amsterdam Zuid-Oost door twee mannen overvallen. Zij sloegen daarbij een raam in. In de woning lagen een man en zijn zwangere vriendin te slapen.  De man sprong via het slaapkamerraam van 1-hoog naar buiten. Hij brak daarbij een ruggenwervel. Hij sprong op suggestie van zijn vriendin, om hulp te halen, zij ging er -ten onrechte- vanuit dat de inbrekers een zwangere vrouw niets zouden doen.

De vrouw, die zes maanden zwanger was, werd door de mannen uit het raam gegooid en raakte daarbij zwaargewond.De inbrekers namen hoegenaamd niks van waarde mee. De inbrekers zouden Surinamers dan wel antillianen zijn.

Update 11 augustus 2010: Het voorarrest van één van de verdachten is verlengd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Twee doden in huis Nijkerk

In Nijkerk zijn vanochtend na een melding van een huisarts in een woning op de Steenbeekstraat 7 op de hoek van de Lanecamp twee doden gevonden.

Het gaat  om het echtpaar Hans en Carla van Oosterhout, dat een teruggetrokken bestaan zou hebben geleid. De vrouw leed al langere tijd aan depressies en verbleef de laatste tijd door de week in een psychiatrisch ziekenhuis. In de weekenden was zij thuis.Hans van Oosterhout was scheikundeleraar. Het paar had naast hun eigen kinderen ook nog eens een aantal kinderen geadopteerd en ging volgens buurtbewoners hierdoor gebukt onder financiële problemen.

Grotere kaart weergeven

Update Justitie beschouwd de zaak nu als een 'familiedrama' waarbij de ene partner de andere heeft omgebracht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 18 jaar inzake moord Gert Nijkamp

De officier van justitie, Pollyan Spoon, heeft vandaag 18 jaar geëist tegen de Angelo M.(25) voor de moord op Gert Nijkamp. die op 21 juni 2007 in Apeldoorn bij de school van diens zoontje van dichtbij dood werd geschoten.


M. betuigde maandag op de zitting in Zutphen zijn spijt aan de nabestaanden: „Ik snap niet dat ik zoiets heb gedaan. Ik leefde in een roes.” Schulden en drugs- en drankgebruik zouden ten grondslag liggen aan de daad. „Dan krijg je een aanbod en ga je daar op in”, verklaarde hij.
Morgen staan twee medeverdachten voor de rechter. Onderzoek naar de opdrachtgevers van de liquidatie loopt nog steeds.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Geen TBS plek voor Marike H.

Voor studente Marike H. (24), uit Enschede die in 2006 en 2008 haar beide pasgeboren baby's heeft gedood, is voorlopig geen plek in een tbs-instelling. De gevangenisstraf van Marike zit er begin volgende maand op. Haar advocaat, mr. Evert van der Meer, vreest dat de noodzakelijke behandeling als gevolg van een plaatsing in een forensisch psychiatrisch centrum (FPC) voorlopig wel vergeten kan worden.

Van der Meer: "Er zijn voor vrouwen met een tbs-maatregel in Nederland nauwelijks behandelingsplekken. Het is voor mijn cliënte juist belangrijk dat zij nu met de behandeling start. Ze is nu nog gemotiveerd." De strafadvocaat benadrukt dat juist het aantal vrouwen met tbs toeneemt: "De wachtlijst bedroeg ruim acht maanden voor mijn cliënt."

Het ministerie van Justitie erkent dat vrouwen met tbs ten opzichte van mannen slecht plaatsbaar zijn door een beperkt aantal locaties.

"We werken eraan om het aantal beschikbare plaatsen voor vrouwen uit te breiden. Soms heb je ook te maken met een bepaalde tbs'er voor wie een specifieke behandeling en plaats noodzakelijk is", aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Van alle tbs-veroordeelden is zes procent vrouw. Jaarlijks gaat het om ongeveer 100 vrouwen.

In 2008 nog een baby omgebracht en februari 2009 zit de gevangenisstraf er al op: dat zal voor sommigen aanleiding zijn om te klagen over het 'slappe rechtsstelsel', maar wij hebben in Nederland nu eenmaal gekozen voor een systeem waarbij gekeken wordt of iemand zijn/haar daden volledig, dan wel in mindere mate toegerekend kunnen worden. Bij Marike H. heeft de rechter besloten dat dat in sterk verminderde mate was, vandaar de korte gevangenisstraf (anderhalf jaar) én de TBS.

Zie ook:
PBC adviseert TBS in dubbele kindermoord

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook