maandag 11 januari 2010

Geen TBS plek voor Marike H.

Voor studente Marike H. (24), uit Enschede die in 2006 en 2008 haar beide pasgeboren baby's heeft gedood, is voorlopig geen plek in een tbs-instelling. De gevangenisstraf van Marike zit er begin volgende maand op. Haar advocaat, mr. Evert van der Meer, vreest dat de noodzakelijke behandeling als gevolg van een plaatsing in een forensisch psychiatrisch centrum (FPC) voorlopig wel vergeten kan worden.

Van der Meer: "Er zijn voor vrouwen met een tbs-maatregel in Nederland nauwelijks behandelingsplekken. Het is voor mijn cliënte juist belangrijk dat zij nu met de behandeling start. Ze is nu nog gemotiveerd." De strafadvocaat benadrukt dat juist het aantal vrouwen met tbs toeneemt: "De wachtlijst bedroeg ruim acht maanden voor mijn cliënt."

Het ministerie van Justitie erkent dat vrouwen met tbs ten opzichte van mannen slecht plaatsbaar zijn door een beperkt aantal locaties.

"We werken eraan om het aantal beschikbare plaatsen voor vrouwen uit te breiden. Soms heb je ook te maken met een bepaalde tbs'er voor wie een specifieke behandeling en plaats noodzakelijk is", aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Van alle tbs-veroordeelden is zes procent vrouw. Jaarlijks gaat het om ongeveer 100 vrouwen.

In 2008 nog een baby omgebracht en februari 2009 zit de gevangenisstraf er al op: dat zal voor sommigen aanleiding zijn om te klagen over het 'slappe rechtsstelsel', maar wij hebben in Nederland nu eenmaal gekozen voor een systeem waarbij gekeken wordt of iemand zijn/haar daden volledig, dan wel in mindere mate toegerekend kunnen worden. Bij Marike H. heeft de rechter besloten dat dat in sterk verminderde mate was, vandaar de korte gevangenisstraf (anderhalf jaar) én de TBS.

Zie ook:
PBC adviseert TBS in dubbele kindermoord

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook