dinsdag 3 februari 2009

Vriendin van Jerry R. eist vervolging verkrachter

Selma K. (36), de vriendin van de Haagse crimineel Jerry R., wil dat justitie de man vervolgt die zij vorig jaar juli neerschoot. Deze zou haar de dag voor de schietpartij hebben verkracht.

Als het Openbaar Ministerie (OM) dat niet doet, dan dient haar advocaat Frank van Ardenne een klacht in bij het gerechtshof. Op die manier kan alsnog een strafproces worden afgedwongen.
Selma K. werd afgelopen week veroordeeld tot twee jaar celstraf vanwege een poging tot doodslag in juli 2008. Toen schoot zij haar huisgenoot Patrick T. (37) in zijn been. Haar vriend Jerry R., werd vrijgesproken.

Uit het vonnis blijkt dat de rechtbank het zeer aannemelijk acht dat huisgenoot T. Selma K. inderdaad de dag voor de schietpartij heeft verkracht.
Zo heeft K. gedetailleerd verklaard over wat er die nacht is gebeurd. Haar verklaring wordt ondersteund door telefoongegevens in het strafdossier en door de foto's van het letsel dat zij bij de verkrachting zou hebben opgelopen.

Ook de verklaringen van getuigen aan wie K. de dag erna over de verkrachting heeft verteld en de emotionele toestand waarin zij op de dag van de schietpartij verkeerde, ondersteunen volgens de rechtbank K.'s verklaring.
Van Ardenne: "Als je het dossier bekijkt, en zeker de uitspraak van de rechtbank, dan is het sowieso de vraag waarom het Openbaar Ministerie de vervolging van T. zo lang heeft laten liggen. De zaak is zelfs in tweeën geknipt, waardoor lange tijd volstrekt onduidelijk was hoe het zat met de zedenzaak. De rechter-commissaris heeft mij zelfs geweigerd vragen te stellen over de verkrachting. Dat is later door de rechtbank rechtgezet.''

Het Openbaar Minsterie in Den Haag zegt nog geen beslissing over de vervolging in de verkrachtingszaak te hebben genomen. Dat duurt mogelijk nog enige weken. T. zit op dit moment een oude celstraf uit, maar wordt niet vastgehouden voor de vermeende verkrachting.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Omstreden boek moet uit de handel

De schrijver temidden van zijn uitgeefsters: dochters Djanicella en Rubinoor en echtgenote Leticia
barreveld family_l
De rechtbank in Breda heeft bevolen dat het boek over de dood van Bebe Paña en Divina Urbi op straffe van een dwangsom van 1000 euro per dag uit de handel moet worden genomen. De rechter oordeelde dat de uitlatingen in het boek de naam van de echtgenoot in 'hoogst ernstige mate schaden'.

Het kort geding was aangespannen door de echtgenoot van de overleden Bebe Paña. Hij betoogde 19 januari voor de rechtbank bij monde van zijn advocaat Kay Roderburg (Spong & Hammerstein advocaten), dat het boek bol stond van onjuistheden en lasterlijke opmerkingen.
Zo beweerde de schrijver o.a. dat de man verantwoordelijk was voor 3 moorden en een groot aantal andere misdrijven waarbij hij speciale bescherming van het OM zou genieten.

Tijdens het proces werd het enige verweer geleverd door de vrouw van Barreveld, bestuurslid van de stichting Abot Kamay die het boek uitgaf en tevens eigenaar van het bedrijf Oriental Decorations dat de website in zijn bezit had. Mevrouw Barreveld beweerde geen Nederlands te spreken het boek niet te kennen en zelfs niet te kunnen schrijven. Het feit dat zij buiten de rechtszaal wel Nederlands sprak en er een door haar geschreven boekrecensie alswel brieven in het Nederlands werden overlegd zal aan haar geloofwaardigheid niet hebben bijgedragen.

Eisende partij toonde onder meer aan dat zelfs de meest basale beweringen in het boek niet klopten. Zo beweerde de schrijver bepaalde mensen goed te kennen en te hebben gesproken, maar wist dan niet dat het een vrouw was, of had de namen fout. Tegenpartij (Abot Kamay en Oriental Decorations) bracht hier geen verweer tegen in.

In een interview met TV Brabant, direct na afloop van het kort geding had Barreveld al aangegeven dat hij had gelogen in het boek.

De echtgenoot van Paña gaf aan ook aangifte wegens laster te doen. (Barreveld zou daarvoor uiteindelijk veroordeeld worden tot 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Wilders naar Hoge Raad om vervolging te beëindigen

geert Geert Wilders gaat naar de Hoge Raad om een einde te maken aan het bevel tot vervolging dat onlangs door het Hof werd bevolen. Wilders heeft hiervoor advocaat Bram Moszkowicz ingeschakeld.

Moszkowicz zal de procureur-generaal van de Hoge Raad verzoeken om een zogenoemde 'cassatie in het belang der wet' in te stellen.

Daardoor zou het bevel tot vervolging van Wilders teniet worden gedaan. Die moet van het hof onder meer terechtstaan voor belediging van moslimgelovigen.

Eerder had het OM steeds niet tot vervolging over willen gaan, maar Advocaat Gerard Spong wist na een procedure van ca een jaar het Hof in Amsterdam te bewegen het OM te bevelen tot vervolging over te gaan. Moszkowicz tracht dat dus nu weer te stoppen.

Wilders gaat ervan uit dat het OM hem niet vervolgt zolang er een procedure loopt bij de Hoge Raad.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam deelde vandaag echter mee dat zij het onderzoek voor de vervolging van politicus Geert Wilders niet opschort.

Justitie gaat volgens een woordvoerder gewoon door met de vervolging, totdat de procureur-generaal bij de Hoge Raad een besluit neemt dat eventueel van invloed op die procedure is.

Spong vs Moszkowicz, dat wordt leuk.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook