vrijdag 20 november 2009

Eis 16 jaar voor IND moord

ron-makadoero De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag zestien jaar gevangenisstraf geëist tegen een Heiko D.(51) uit Maarssen wegens de moord op zijn collega Ron Makadoero(57), op 8 juni 2009. Heiko D. was de baas van Ron. 

Volgens justitie schoot hij het slachtoffer dood. Dat gebeurde rond acht uur 's ochtends, op op de hoek van de Huis te Landelaan en de Sir Winston Churchilllaan voor de deur van het IND-kantoor in Rijswijk (Zuid-Holland). Veel mensen waren getuige van de schietpartij.

De verdachte en het slachtoffer werkten bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Rijswijk. Volgens justitie ligt het motief voor de moord in de relationele sfeer. Het slachtoffer had een nauwe band met de ex-vriendin van de verdachte. Deze vrouw werkte ook bij de IND.

Getuigen hadden de schutter in de auto zien stappen en gaven het kenteken door.

Makadoero, een bekende muzikant in de Indo-popscene, overleed later die dag in het ziekenhuis.

De verdachte meldde zich 's avonds bij de politie in Maarssen omdat hij had gehoord dat de politie hem zocht.  In de auto trof de recherche kruitsporen aan. Het pistool werd later gevonden in een loods. Er zat DNA op van de verdachte. In zijn woning vond de politie een briefje, waaruit volgens justitie kan worden afgeleid dat de man de moord zorgvuldig had voorbereid. Het wapen had de verdachte ruim van tevoren gekocht.

De verdachte zegt niets meer te weten van de schietpartij.

Makadoero maakte in de jaren '70 als drummer deel uit van de legendarische band Marabunta, die optrad met artiesten als Tavares en de Trammps. Na het uiteenvallen van de band ging Makadoero samen met zijn broer Jules verder onder de naam Challenge. Zij speelden elk jaar in het indorock café van de Tong Tong fair (voorheen de Pasar Malam Besar)

De rechtbank doet op 4 december uitspraak. (Dit werd echter uitgesteld om meer onderzoek te kunnen doen)

Het werd 15 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Twaalf jaar voor doodslag op vrouw in Den Haag

Een Hagenaar van 23 is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens het doodschieten van zijn 28-jarige vriendin, in april vorig jaar.

De man heeft steeds ontkend het misdrijf te hebben gepleegd. Het was volgens hem zelfmoord. Het slachtoffer werd dood aangetroffen in haar woning in Den Haag, met ontbloot bovenlijf en een pistool in haar hand.

Onder haar lichaam vond de politie kledingstukken met daarin een kogelgat. Daarnaast waren er andere aanwijzingen dat de man de zelfmoord in scene had gezet.

Het slachtoffer was van plan de relatie te beëindigen. Het motief zou volgens justitie jaloezie of boosheid kunnen zijn geweest. De rechtbank achtte doodslag bewezen. Het vonnis was conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 25 jaar tegen Shelwin R. | 'Dood van Robiënna was een ongeluk'

Je moet hier wel heel raar 'inlopen' wil je dood gaan
Stanley6522
Shelwin R. (49) bleef vandaag bij zijn verklaring dat de dood van Robiënna Reboe (12) een ongeluk was. Hij zei voor de rechtbank in Amsterdam dat hij heeft geen enkele opzet gehad Robiënna te verwonden, laat staan te doden. Zij is volgens hem ‘min of meer in zijn stanleymes gelopen'.

Robiënna Reboe werd op 28 mei in het huis van haar moeder in de Amsterdamse Nova Zemblastraat gedood. Haar hals was doorgesneden, Robiënna overleed ter plekke aan bloedverlies. 

De rechtbank keek vrijdag tijdens het proces naar gedeelten van een videoreconstructie die de politie van de gebeurtenissen in de etagewoning heeft gemaakt.

De lezing van de moeder wijkt sterk af van die van de verdachte. Volgens de moeder heeft Shelwin R. opzettelijk en met kracht met zijn stanleymes naar haar dochter uitgehaald, nadat hij haar had gevraagd of zij bang voor hem was. Volgens het Openbaar Ministerie klopt het verhaal van de moeder met het sporenbeeld in de woning en met het letsel van Robiënna. Volgens de moeder spoot het bloed uit de hals van haar dochter.

Shelwin R. de ex-vriend van Robiënna’s moeder zou het einde van de relatie met de vrouw niet hebben kunnen verkroppen. Tijdens zijn daad zou hij hebben geroepen: “Als ik jullie niet krijg, krijgt niemand jullie.” Op de bewuste avond heeft R. volgens het OM “extreem veel” gedronken. Ook dat ontkende hij vrijdag voor de rechter.
Update: De Officier van Justitie heeft 25 jaar cel geëist tegen Shelwin R. Laten we hopen dat-ie dat krijgt.
Update 4 december 2009: het werd 20 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ook in hoger beroep straf voor agente wegens hennepdiefstal

Een 31-jarige politieagente uit Eindhoven is door het gerechtshof in Den Bosch ook in hoger beroep veroordeeld tot 240 uur dienstverlening voor betrokkenheid bij de diefstal van 17 kilo hennep uit een politiebureau in Tilburg. De straf is gelijk aan de eis van de advocaat-generaal en de straf die de rechtbank eerder oplegde. Zij heeft altijd ontkend.

Het hof gelooft verklaringen van een 33-jarige man uit Geldrop die heeft bekend dat hij bij de diefstal was betrokken. Volgens de man heeft de agente hem verteld over twee sporttassen die wekenlang in de garage van het bureau stonden, heeft hij van haar een sleutel gekregen om een kopie te maken en hebben ze samen de buit verdeeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Will H. in India nu ook verdacht van misbruik

Will Heum, Nederlander die op 7 november in de Indiase stad Chennai werd gearresteerd voor het bezit van kinderporno, is nu ook aangeklaagd voor kindermisbruik. Hij heeft bekend dat hij seks heeft gehad met minderjarige jongens, meldde de politie vrijdag.

Op de computer van de man zijn foto's aangetroffen waarop hij seks heeft met jongens. De foto's zijn met zijn mobiele telefoon gemaakt. Volgens de politie heeft de man verklaard dat hij de jongens met geld en cadeaus naar zijn huis lokte.

Heum werd in 2002 ook al voor kindermisbruik aangeklaagd, nadat jongens van een door hem opgericht weeshuis hem hadden aangegeven. Sindsdien was hij op borgtocht vrij. Maandag werd zijn verzoek om opnieuw op borgtocht te worden vrijgelaten, afgewezen.

Heum kwam in 1979 naar India. Volgens de politie is hij in het bezit van Indiase identiteitskaarten, terwijl eind vorig jaar zijn aanvraag voor Indiaas staatsburgerschap werd afgewezen. Er wordt onderzocht of hij valse papieren heeft gebruikt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook