maandag 27 oktober 2008

Advocaat van der Biezen niet langer verdacht

De Bossche advocaat Arthur van der Biezen is niet langer verdachte in het onderzoek naar de heling van vijf schilderijen die in 2002 uit het Frans Hals Museum werden gestolen. De officier van justitie heeft de zaak tegen hem geseponeerd, liet het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch vandaag (27-10-2008) weten.

Justitie verdacht de advocaat van verwijtbare betrokkenheid bij de heling. Het onderzoek naar de belastende en ontlastende gegevens heeft tot de conclusie geleid dat de verdenking die was ontstaan niet meer aanwezig is, aldus een woordvoerster van het OM.

Het terugkrijgen van de schilderijen was trouwens een ongelooflijk domme actie van de politie, waarbij ze acht ton aan losgeld domweg zijn kwijtgeraakt. Het geld is weliswaar genummerd, maar dat zegt niks: paar jaar bewaren en er kraait geen haan meer naar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis vervolging Joris Demmink afgewezen

Het gerechtshof in Den Haag heeft een verzoek om topambtenaar Joris Demmink van het ministerie van Justitie te vervolgen, afgewezen. Dat heeft een persraadsheer van het hof maandag gezegd.

De tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin eiste bij het gerechtshof dat het Openbaar Ministerie Demmink voor de strafrechter zou brengen. Volgens de Koerd heeft de ambtenaar zich namelijk schuldig gemaakt aan kindermisbruik.

Baybasin zit in Nederland een levenslange straf uit wegens moord, uitlokking van moord, gijzeling, drugsproductie en deelname aan een criminele organisatie. Hij meent dat tegen hem een nepproces met afgeluisterde gesprekken in elkaar is gezet om hem de mond te snoeren over de vermeende pedofiele gedragingen van de topambtenaar. Die zou seks hebben gehad met meerdere minderjarige jongens in Turkije.

Het OM besloot eerder na een oriënterend onderzoek de topman van justitie niet te vervolgen, omdat daar „geen enkele grond” voor was. Vervolgens is oud-recherchechef Klaas Langendoen in opdracht van de advocaat van Baybasin, Adèle van der Plas, onderzoek naar de zaak gaan doen. Daarin is nieuw bewijsmateriaal naar boven gekomen, dat volgens de raadsvrouw „zeer belastend” voor de topambtenaar is.

Langendoen reisde naar Turkije af en heeft een verklaring van een van de politiemannen gekregen, die de topambtenaar tijdens een bezoek aan Turkije heeft beveiligd. Deze beveiliger bevestigt dat de justitieman een jongetje van ongeveer 14 jaar onder 'straatkinderen' voor de topambtenaar heeft geregeld. De jongen vertelde na afloop dat hij seks met de Nederlandse ambtenaar had gehad.

Ook is er een verklaring op videoband van het toenmalige slachtoffer zelf, die vertelt dat hij seks met de Nederlandse overheidsdienaar had. Zowel de beveiliger als de persoon die zegt te zijn misbruikt, herkenden de ambtenaar op een foto, aldus Langendoen.

Het hof wees het verzoek af, omdat het te ruim was geformuleerd en onvoldoende concreet werd gemaakt, aldus de persraadsheer. Ook vindt het gerechtshof in Den Haag dat de eis onterecht is gedaan, omdat er nooit officieel aangifte is gedaan.

Deze laatste opmerking lijkt in contrast te staan met de mededeling van advocaat Adèle van der Plas vandaag (27-10-2008) dat het vermeende Turkse zedenslachtoffer van de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie, Mustafa Y., aangifte tegen de ambtenaar heeft gedaan van verkrachting en seksueel misbruik. Dat meldde advocaat Adèle van der Plas maandag.

Het Openbaar Ministerie zegt een aangifte binnen te hebben gehad, maar kan daar verder inhoudelijk nog geen reactie op geven. Het gerechtshof in Den Haag heeft onlangs een verzoek om de topambtenaar van het ministerie van Justitie te vervolgen, afgewezen. De tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin eiste bij het gerechtshof dat het Openbaar Ministerie (OM) de justitieman voor de strafrechter zou brengen. Volgens de Koerd heeft de ambtenaar zich namelijk schuldig gemaakt aan kindermisbruik.

Ook is er een verklaring op videoband van het toenmalige slachtoffer zelf, die vertelt dat hij seks met de Nederlandse overheidsdienaar had. Zowel de beveiliger als de persoon die zegt te zijn misbruikt, herkenden de ambtenaar op een foto, aldus Langendoen.

Of Demmink schuldig is weet ik niet maar justitie doet er wel alles aan om niet tot vervolging of zelfs maar onderzoek over te willen gaan. Bij een ieder ander zou de mogelijke verdachte op een politiebureau al stevig aan de tand zijn gevoeld.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tot 14,5 jaar voor moord op Thomas van der Bijl

De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag (27-10-2008) de moordenaar van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl, Dwight Saro, veroordeeld tot 14,5 jaar gevangenisstraf. De 28-jarige Saro schoot Van der Bijl op 20 april 2006 in zijn café in Amsterdam-West met zeven kogels dood. Hij heeft bekend

Saro en zijn medeverdachten konden in de maanden na de moord worden aangehouden. Saro legde een bekennende verklaring af en wees bovendien zijn opdrachtgever aan. Van der Bijl was (anonieme) getuige in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Het Openbaar Ministerie (OM) had zestien jaar tegen Saro geëist.
Op zichzelf vond de rechtbank die straf passend, maar omdat de beide verdachten onwenselijk lang op hun proces hebben moeten wachten, kregen zij anderhalf jaar minder.

Dwight Saro en Remy Habes zouden de opdracht tot de liquidatie hebben gekregen van Fred Ros Hij staat volgend jaar terecht in het grote liquidatieproces 'Passage'.

Volgens Saro is hij ernstig door Ross onder druk gezet en bedreigd - als hij de moordopdracht niet zou uitvoeren, zouden hij en zijn familie zelf worden geliquideerd.

Volgens de rechtbank is de druk dan misschien groot geweest, Saro is er niet voor teruggedeinsd Van der Bijl volgens door Ros gegeven instructies dood te schieten. Bovendien probeerde hij bij herhaling de hem in het vooruitzicht gestelde beloning van 60.000 euro te innen. Saro en Habes hebben uiteindelijk geen cent gekregen.

Twee mannen die de opdracht voor de huurmoord hadden gekregen, de 48-jarige Nico Haaker en de 30-jarige Alex de Boer, haakten in de voorbereidingsfase af.
Zij hebben samen met Saro en Habes terechtgestaan. De Boer heeft uitvoerige verklaringen afgelegd, ook over de opdrachtgevers, en is opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma.

De rechtbank veroordeelde De Boer tot 4,5 jaar, na een eis van vijf jaar. Nico Haaker kreeg een jaar en 109 dagen opgelegd, na een eis van drie jaar. De rechtbank sprak hem op onderdelen vrij, maar veroordeelde hem onder meer voor het voorbereiden van de moord.

Update 2 November 2009: OM eist 16 jaar in hoger beroep tegen Saro en Habes

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook