maandag 2 november 2009

Eis 16 jaar voor moord Thomas van der Bijl in Hoger beroep

Tegen Dwight Saro (28) en Remy Habes (23) is door advocaat-generaal Cynthia de Jong vandaag voor het gerechtshof in Amsterdam zestien jaar cel geëist wegens de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl. Deze werd op 20 april 2006 in zijn café in Amsterdam-West doodgeschoten.

De rechtbank veroordeelde het tweetal vorig jaar tot 14,5 jaar cel. Dwight Saro heeft een volledige bekentenis afgelegd. Remy Habes herhaalde ook n weer dat hij nooit heeft geweten dat Thomas van der Bijl moest worden doodgeschoten. Aanklaagster De Jong kwalificeerde deze verklaring als “volstrekt ongeloofwaardig”. Habes is zich volgens haar vanaf de eerste ontmoeting met de opdrachtgever bewust geweest van de aard van de aangenomen klus.

Thomas van der Bijl was destijds een van de anonieme getuigen in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Nadat zijn criminele vrienden Cor van Hout en Kees Houtman in respectievelijk 2003 en 2005 waren geliquideerd, had Van der Bijl besloten in het geheim met politie en justitie te gaan praten. Kort voor een verhoor bij de rechter-commissaris werd hij doodgeschoten.

Al met al is het OM dus in hoger beroep gegaan om 1,5 jaar extra straf. In de praktijk komt dat uit op 1 jaar extra straf ivm de strafkorting (die gewoonlijk wordt verleend). Als het OM zijn zin dus krijgt, krijgen Dwight Saro en Remy H dus 2/3 van 16 jaar ipv 2/3 van 14,5 jaar dat is 10 jaar 7 maanden ipv 9 jaar 7 maanden. Nauwelijks de moeite waard om voor in hoger beroep te gaan.

Komt nog bij dat het OM eveneens 16 jaar had geëist in eerste aanleg voor de rechtbank. De rechter oordeelde toen dat 16 jaar weliswaar een passende straf was, maar dat ze 1,5 jaar strafkorting kregen omdat ze lang op hun proces hadden moeten wachten. Het is niet te verwachten dat het Hof daar nu tegen in zal gaan.

Het gerechtshof doet in de zaken tegen Dwight Saro en Remy Habes uitspraak op 14 november.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook