zaterdag 14 februari 2009

Onderzoek naar Satudarah in verband met moorden

Satudarah embleem
Justitie onderzoekt de betrokkenheid van een motorbende bij liquidaties. Het gaat dit keer om de Satudarah (Eén bloed), die wel wordt gezien als de Molukse evenknie van de Hells Angels.

Het onderzoek naar Satudarah is op gang gekomen na de arrestatie van de drie verdachten van de liquidatie van Jo van Asten (55). Hij werd vorig jaar 7 april dood gevonden in Bergeijk. Eén van zijn vrienden zou sindsdien spoorloos zijn.

De verdachte Yalgin M.(26) uit Tilburg zou banden hebben met Satudarah. Yalgin M. kreeg in 2000 tien jaar cel voor de roofmoord op een taxichauffeur in Vught. Ook verdacht zijn Frits V. (42) en Max. S. (44) uit Maastricht.

Volgens politiebronnen is een wapenarsenaal gevonden in de auto waarin de verdachten na de moord zouden zijn gevlucht. Op de wapens zat bloed van Van Asten.

Satudarah is een Motorclub met zeven chapters (afdelingen) in Nederland. Binnen de wereld van de motorclubs zouden zij als tamelijk geweldadig bekend staan. Klein begonnen in 1990 zouden zij zij zich via protectie van voornamelijk Indonesische evenementen opgewerkt hebben tot een club 'waar zelfs de Hells Angels bang voor zijn'. In hoeverre dit feit of fabel is, is moeilijk te zeggen. Eveneens is moeilijk te zeggen of Justitie hier opnieuw op zijn bek zal gaan in hun totnogtoe vruchtloze pogingen om Hell's Angels achtige motorclubs veroordeeld te krijgen. Het simpele feit dat iemand die banden met satudarah 'zou hebben' verdachte is in een strafzaak, maakt natuurlijk de motorclub nog niet schuldig aan een strafbaar feit. Wellicht was de verdachte ook lid van een omroep.

Update 2 April 2009: de verdachten worden vrijgelaten

Update 11 oktober 2011:  Er zijn inmiddels 11 leden van de Satudarah opgepakt in Breda, Rotterdam en Molenschot in verband met afpersingspraktijken

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verwarring moordzaak Videler

Er is verwarring ontstaan over de definitieve identificatie van de op Isla Margarita (Venezuela) gevonden lichamen die toe zouden behoren aan de verdwenen Joyce en Wendy Videler.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt van niet. "Er moet nog DNA-onderzoek plaatsvinden. We hebben hulp aangeboden."
Maar de Venezolaanse politiechef Marco Vivas van het politiedistrict Nueva Esparta op Isla Margarita (waar de familie Videler sinds 2000 woont) zegt dat de identificatie al in 2008 rond was, een maand na de vondst van twee skeletten en Wendy's trouwring.

Volgens Vivas zoekt de politie nu naar Faay (20), de oudste zoon van Wendy Videler. Faay zou samen met zijn moeder opdrachtgever zijn voor de moord op de Nieuwkoopse zakenman Johan Woudstra (62) in februari 2007. Michel M. werd deze week op Isla Margarita opgepakt als de huurmoordenaar.

Wendy's echtgenoot Arthur Videler op Isla Margarita zegt daarover: "Ik ken Michel en kan dat maar slecht geloven. En mijn zoon is hier gewoon en doet zijn bewakingswerk. Ik heb iemand gebeld van een speciaal politieteam uit Caracas die zich met onze zaak bezighoudt en die zegt weer dat Faay niet wordt gezocht. Zo gaat dat hier. Deze onduidelijkheid is echt balen."

Volgens hem is Faay, die samenwoont met vriendin en baby, niet op de vlucht. "Hij was hier vandaag nog. Hij snapt er niks van", aldus Videler gisteren. Anderen zeggen het verhaal over Faay aannemelijk te achten. De jonge man zou zijn moeder met duistere zaakjes hebben geholpen en gangsters stoer vinden.

De Venezolaanse politie ziet Michel M., die deze week is gepakt voor de moord op zakenman Woudstra, ook als hoofdverdachte in de moord op Wendy en haar 14-jarige dochter. Motief: Wendy zou te weinig hebben betaald voor de Woudstra-klus.

 

Inmiddels meld weblog Misdaadjournalist dat zoon Faay is aangehouden maar weer is vrijgelaten omdat hij nergens voor wordt gezocht. Verwarring alom.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook