maandag 1 september 2008

Oordeel over Plooij uitgesteld

Het gerechtshof in Den Haag bepaalt pas over een paar weken of officier van justitie Koos Plooy opnieuw moet worden gehoord in het terroristenproces rond Samir A. Zijn advocaten menen dat Plooy heeft gelogen tijdens een eerder verhoor. Ze willen van de aanklager weten of hij bij zijn uitlatingen blijft of dat hij zijn verklaring wil bijstellen. Als Plooy bij zijn verhaal blijft, zullen de raadslieden het hof vragen een gerechtelijk vooronderzoek in te stellen wegens meineed.

Het proces tegen Samir A. en vier medeverdachten ging vandaag gewoon verder. Het Openbaar Ministerie eiste dertien jaar celstraf tegen Samir A. wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag. Tegen de vier medeverdachten eiste het OM straffen van acht tot vijftien jaar. De meineedkwestie rond Plooy, die bekend is van de zaak rond Willem Holleeder en de moordenaars van Theo van Gogh en Pim Fortuyn, richt zich op een verklaring van een zus van de enige vrouwelijke verdachte. Plooy zou onzorgvuldig zijn omgesprongen met de verklaring. De advocaten menen dat hij ontlastende passages bewust heeft achtergehouden en dat de aanklager gelogen heeft over het gebruik van deze verklaring in onderzoeken tegen andere terroristenverdachten.

Hoewel advocaat-generaal D. Kuipers, de aanklager van het OM in hoger beroep, geen bezwaar heeft om Plooy opnieuw te horen, noemde hij de aantijgingen van de advocaten ‘ongefundeerd en daardoor ontoelaatbaar’. Het gerechtshof geeft op 26 september in principe een eindoordeel over alle zaken of velt een zogenoemd tussenarrest waarin het hof aangeeft of Plooy voor een tweede keer naar de rechtbankbunker in Osdorp moet komen. Het hof wilde daar gisteren nog geen beslissing over nemen, omdat het verzoek ‘verstrekkende gevolgen kan hebben’. Victor Koppe, advocaat van Samir A., vindt dat het OM zijn kansen heeft verspeeld op vervolging van zijn cliënt, omdat er grove fouten zijn gemaakt in het opsporingsonderzoek.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Opnieuw arrestatie in valkuil zaak Helden

De politie heeft vandaag (1 sept) opnieuw een aanhouding verricht in de zaak van de valkuilen in de Heldense bossen. Het betreft een 24-jarige man uit Maasbracht die regelmatig over de vloer zou zijn gekomen bij de eerder opgepakte verdachte, Johan van Lier, een 37-jarige imker uit Helden. Hij werd in zijn woning aangehouden.

Ook deed de politie op twee plaatsen huiszoeking. De afgelopen maanden werden in de Heldense bossen valkuilen gegraven met in beton geplaatste scherpe ijzeren pinnen. Twee mensen die in de val trapten, raakten gewond.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ron P. komt niet naar de rechtbank voor eerste zitting

De 33-jarige Ron Pieper die ervan wordt verdacht dat hij in 1994 Christel Ambrosius uit Putten heeft vermoord, komt naar verwachting dinsdag niet naar de rechtszaal in Zutphen.

De rechtbank buigt zich dan voor de eerste keer in het openbaar over zijn aanhouding in deze roemruchte moordzaak.

Volgens een medewerkster van de advocaat van de verdachte zit er nog niet veel schot in de zaak. Het ontbreekt de verdediging in ieder geval nog aan dossiers over het onderzoek, zegt ze.

Op zich is dat verbazingwekkend, de zaak moet beginnen en de verdediging heeft een dag van te voren het dossier nog niet. Het is toch wel te hopen dat in rechtsstaat Nederland Ron Pieper zijn dossier in zijn eigen taal krijgt en niet in het Frans of Engels, zoals met Karadzic.

Het resultaat zal wel zijn dat het dinsdag een pro-forma zitting gaat worden. Waarschijnlijk moet het dossier eerst nog vervalst worden voordat het naar de advocaat gaat.

Het begint al weer goed voor het OM

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Levenslang geëist tegen man die Nederlander neerschoot in Melbourne.

christopher wayne hudsonTegen Christopher Wayne Hudson (30) (foto) is vandaag (1 sept) in Melbourne een levenslange celstraf geëist. Hudson schoot op 18 juni vorig jaar Middelburger Paul de Waard in Melbourne neer. Paul de Waard greep samen met mede-omstander Brendan Keilar in toen Hudson zijn vriendin Kaera Douglas op straat mishandelde.
Als reactie hierop trok Hell's Angel Hudson zijn pistool en schoot op zijn vriendin, Keilar en De Waard. Brendan Keilar overleefde het niet: Nadat hij al op straat lag, schoot Hudson nog 2x op hem. Ook de Waard ontving nog een kogel toen hij al eenmaal neergeschoten op straat lag.

Dougas en de Waard werden in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht waar ze het voorval ternauwerrnood overleefden. Hudson is aangeklaagd voor de moord op Brendan Keilar en poging tot moord op Kaera Douglas en Paul de Waard. Volgens de advocaat van de schutter was Hudson tijdens het incident onder invloed van alcohol en drugs. Vlak voor het incident had hij striptiseuse Autumn Daly-Holt in een nachtclub in Kingstreet geslagen, waarna Douglas aan hem probeerde te ontkomen door naar een taxi te vluchten. Hudson trok haar aan haar haren de taxi uit, waarna Keilar en de Waard ingrepen.

Paul de Waard is niet ontevreden over de strafeis. ,,Ja, het is de hoogst mogelijke straf. Ik vind het wel voldoende. Ik ben er zelf niet zo mee bezig maar ik denk dat het voor de familie van Brendan Keilar wel belangrijk is. De gevangenis is de beste plaats voor hem. Hij (Hudson) heeft geen leven buiten de gevangenis. Hij is vogelvrij verklaard door de Finks motorclub. Iedereen wil van hem af.''

Paul de Waard heeft een verklaring naar de rechtbank gestuurd om aan te geven hoe ingrijpend het schietincident in zijn leven is geweest. ,,Ik heb geschreven dat ik er iedere dag wel iets van merk. Ik heb ander werk moeten zoeken, sommige hobby's kan ik niet meer uitoefenen en ik word snel moe zeker van lopen. Het heeft mijn leven wel beïnvloed. Tegen de media zeg ik wel 'het gaat goed, het gaat prima' maar er zijn momenten dat het moeilijk is.

Paul de Waard krijgt op 20 november zijn tweede heldenonderscheiding. De Waard ontvangt dan de zilveren Clarke-medaille van de gouverneur van de deelstaat Victoria.

Zie ook

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook