zondag 19 februari 2012

Nederland of Noord Korea?

Freelance cameraman/journalist Niels Damstra uit Apeldoorn is vanmorgen opgepakt, omdat hij een agent filmde. Ook werd zijn beeldmateriaal in beslaggenomen.

Niels Damstra werkt onder meer voor de NOS, RTL en SBS. In een blog op de site Apeldoorn Direct schrijft hij hoe hij vanochtend rond half vijf filmde bij een auto-ongeluk op de Laan van de Mensenrechten(!) in Apeldoorn. Een van de agenten daar was niet gediend van zijn aanwezigheid en verzocht Damstra om hem buiten beeld te houden. Toen die antwoordde dat hij dat niet kon garanderen, wilde de agent zijn legitimatie zien. Damstra weigerde dit, omdat de identificatieplicht volgens hem niet bedoeld is om de privacy van politieagenten te waarborgen. Daarop werd hij opgepakt en op het politiebureau vastgezet.

Damstra werd na ongeveer twee uur vrijgelaten maar hij moest zijn filmmateriaal achterlaten. Hij is verbolgen over de gang van zaken. “In een land als deze zou je niet verwachten dat de politie zijn macht gebruikt om het uitzenden van journalistiek materiaal te belemmeren. Het veelvuldig misbruiken van onder andere de identificatieplicht lijkt aan het orde van de dag te zijn“, zo schrijft hij.

Naar eigen zeggen kreeg hij in zijn cel bezoek van een hulpofficier van justitie. Die vertelde hem: “Je bent een gehaktbal en een smerige hond. Ik ga er alles aan doen om je politieperskaart in te nemen. En je camera wordt in beslag genomen.”

Een advocaat van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, die niet bij het verhoor van Damstra aanwezig was, staat hem bij. Eerste prioriteit daarbij is het terugkrijgen van de camera om te zorgen dat de journalist niet brodeloos wordt.

Voor GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi is de maat vol. “De aanleiding van de aanhouding is duidelijk nieuwsgaring”, zegt hij in een reactie tegenover NU.nl. Hij wijst op eerdere incidenten waar fotografen of cameramensen in de cel werden gezet.

“Het lijken telkens incidenten maar het is een structureel probleem. Het wordt tijd dat we de politie overtuigen van het belang van persvrijheid en het belang van nieuwsgaring. Journalisten zijn de enige die de politie nog kunnen controleren. De politie mag dat op geen enkele manier tegenwerken.”

Voor hem is dit aanleiding om Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie ter verantwoording te roepen. “Ik ga hier Kamervragen over stellen. Het heeft er de schijn van dat een journalist wordt tegengewerkt door een politieambtenaar”, vertelt hij.

Dat Damstra nu niet kan beschikken over zijn camera is voor hem problematisch. “Als ik mijn camera niet terug krijg ga ik kapot, want freelance journalisten komen niet om in het geld. Als ik het moet opnemen tegen een overheid met diepe zakken dan ga ik het zeker verliezen”.

Niels Nijman, voorlichter bij de Politie Noord Oost Gelderland, kan niet precies aangeven waarom Damstra is aangehouden. "Wij zitten nu vol op de zaak", vertelt hij in een reactie. De zegsman kan niet verklaren waarom de camera in beslag is genomen en ook de rapportage schiet op dat punt te kort.

Op de vraag hoe Damstra nu zijn geld moet verdienen kan de politie ook geen antwoord geven. Wel belooft Nijman in gesprek met de journalist te treden en eventuele fouten toe te geven. "Als wij fouten hebben gemaakt dan schromen wij zeker niet om toe te geven."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook