maandag 9 maart 2009

Man schiet ex-echtgenote dood op haar werk

Een 54-jarige man heeft maandagochtend (lokale tijd) op Curaçao zijn voormalige echtgenote van 43 jaar op haar werk doodgeschoten.

Daarna rende hij naar buiten en schoot zichzelf door het hoofd. Hij overleed enkele uren daarna. De vrouw was op slag dood.

De twee waren gescheiden en hebben samen drie kinderen. In de media wordt er vanuit gegaan dat de man boos was op zijn vrouw.

Vorige week vermoordde een man op Curaçao zijn voormalige vriendin in haar huis omdat hij het niet kon verkroppen dat ze de relatie wilde beëindigen. Ook hij pleegde daarop zelfmoord

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

10 jaar voor onthoofding

Mehmet I (32) is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot tien jaar celstraf voor doodslag op een 40-jarige vrouw.

Mehmet I. heeft zijn slachtoffer op 14 juni vorig jaar gewurgd en daarna haar hoofd afgezaagd in een auto bij een benzinestation langs de A1 bij Muiden.

Justitie had 12 jaar cel geëist.

De rechtbank spreekt van een ''gruwelijke handeling'' en ''afgrijselijke details'', ook omdat de vrouw nog in leven was toen ze werd onthoofd.

De rechtbank neemt het I. ook kwalijk dat hij slecht heeft meegewerkt aan het onderzoek. Zo weigerde hij zich te laten onderzoeken door het Pieter Baan Centrum. Daardoor is nauwelijks vast te stellen waarom hij de vrouw heeft omgebracht.

De dader verklaarde tijdens de rechtszaak dat hij kort voor de dood van de vrouw samen met haar crack had gerookt.

Ze werden allebei onwel en hij zou niet meer weten wat er daarna is gebeurd. Doordat I. zich niet erg meewerkend opstelde tijdens het onderzoek, is hier volgens de rechters echter geen concreet bewijs voor.

De rechtbank heeft in haar oordeel gekeken naar de straffen die andere rechters in soortgelijke zaken hebben uitgedeeld. Daarom kwam zij tot een lagere straf dan de eis van justitie.

Toch nog een betrekkelijk lage straf voor zo'n gruwelijke daad. Het is natuurlijk idioot van de rechters dat zij Mehmet kwalijk nemen dat hij niet meewerkte aan het onderzoek, dat is zijn goed recht. Dat daarom niet goed is vast te stellen waardom hij de vrouw had omgebracht doet niet ter zake. Als de rechter did onderzoek nodig had om moord bewezen te achten is het juist zeker niet kwalijk te nemen dat I. niet meewerkte. Hoe gruwelijk ook de daad, je hoeft van een dader niet te verwachten dat hij meewerkt aan zijn eigen veroordeling.

Desalniettemin kan het de rechters kwalijk genomen worden dat ook al is het doodslag, voor zo'n gruwelijke daad slechts 10 jaar wordt gegeven. Wat moet je dan wel niet doen om de maximumstraf van 15 jaar te krijgen.De straf staat tevens in schril contrast met de straf van levenslang die tegen Ryan Pietersz op Bonaire is geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook