dinsdag 20 januari 2015

Eis: vijf jaar voor moord op echtgenote

Tegen een man (84) is vandaag in hoger beroep een celstraf van vijf jaar geëist wegens moord op zijn echtgenote (86). De man wilde zijn zieke vrouw uit haar lijden verlossen, maar volgens het Openbaar Ministerie wilde de vrouw niet dood en had de man een andere oplossing moeten kiezen.

De man wurgde zijn vrouw in hun woning in Doorn, op 19 oktober 2013.

De advocaat-generaal in Arnhem meent dat er sprake is geweest van moord. De rechtbank in Utrecht legde de man vorig jaar 1,5 jaar cel op wegens doodslag. De rechter ging er vanuit dat hij zijn vrouw in een gemoedsopwelling heeft gewurgd en niet als finale van een vooropgezet plan. Ook voor de rechtbank kwam het OM met een eis van vijf jaar. Het tekende beroep aan tegen het vonnis.

De vrouw leed al geruime tijd aan Parkinson en in de maanden voor haar dood ook aan Alzheimer. Haar echtgenoot verzorgde haar. Het OM toonde begrip voor de zware last die dit voor de oude man betekende. Die werd te zwaar, aldus de aanklager. Dat neemt niet weg dat er alternatieven waren, zoals het zoeken van hulp of het in huis nemen van iemand, vindt het OM.

Daarbij tekende de advocaat-generaal aan dat de vrouw "op haar manier" genoot van dat wat het leven haar te bieden had. Van uitzichtloos en ondraaglijk lijden was geen sprake. Euthanasie was voor haar dan ook niet aan de orde." Een langere straf dan de 1,5 die de rechtbank oplegde, is volgens het OM "onontkoombaar", omdat anderen moeten worden afgeschrikt in vergelijkbare situaties het heft in eigen handen te nemen.

Het gerechtshof in Arnhem doet uitspraak op 3 februari.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestatie in moordzaak Les Strijder

De politie heeft dinsdagochtend een man (36) in 't Harde aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Les Strijder in 2002, de zogeheten Bosbergzaak.

Les Strijder was in 2002 mogelijk het slachtoffer van antihomogeweld. 

Kortgeleden werd duidelijk dat het slachtoffer op de Bosberg vermoedelijk is aangevallen en mishandeld door twee broers uit Lelystad. Voor de politie was dit aanleiding opnieuw naar deze cold case te kijken. Twaalf jaar geleden werd het onderzoek naar zijn dood beëindigd. De man was een natuurlijke dood gestorven, zo heette het destijds. Getuigen ontbraken om anders tegen de zaak aan te gaan kijken.

Strijder werd destijds dood gevonden op de parkeerplaats Bosberg langs de A27 bij Hilversum. Deze plek staat bekend als een ontmoetingsplek voor homoseksuele mannen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis: vijfeneenhalf jaar voor doodslag op baby

Tegen een man (23) uit Almelo is vijfenhalf jaar celstraf geeist wegens doodslag op zijn vijf maanden oude zoontje Djelano.

Voor het OM staat vast dat de man op 22 mei 2013 de baby zo zwaar heeft mishandeld dat deze de volgende dag aan zijn verwondingen is overleden. Het kind had hersenletsel, een schedelbreuk en verwondingen aan zijn borstkas, oogkassen en rug.

De verdachte bleef voor de rechters volhouden dat de baby van de bank was gerold. Volgens deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut kon het letsel echter onmogelijk daardoor zijn veroorzaakt en moet er 'heftig geweld' zijn gebruikt. Eerder zou de man hebben bekend.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook