donderdag 3 december 2009

Opnieuw eis 15 jaar tegen Reinier Smit

Er is door het Openbaar Ministerie voor het gerechtshof in Leeuwarden opnieuw vijftien jaar cel geëist tegen Reinier Smit wegens doodslag op zijn vrouw Gonda Smit op 11 december 1996. De rechtbank in Groningen veroordeelde Smit hiervoor in eerste aanleg tot een celstraf van twaalf jaar, nadat het OM toen vijftien jaar had geëist.
Volgens het OM heeft Smit zijn vrouw in hun woning aan de Hoofdstraat in Hoogezand gedood door haar met een voorwerp achter op het hoofd te slaan. Vervolgens zou hij haar hals hebben doorgesneden en de woning in de brand hebben gestoken. Hij zou dat gedaan hebben in een gemoedsopwelling tijdens een ruzie waardoor het doodslag en geen moord is.

Smit heeft altijd ontkend iets met de dood van zijn vrouw te maken te hebben. Tijdens een eerdere zitting in juni dit jaar, stelden de advocaten van Smit dat een andere man aan hun bekend had dat hij Gonda met hulp van anderen heeft vermoord, toen hij het huis overviel. De man is een veelplegende overvaller en ook oud-cliënt van een van de advocaten. Hierop gelastte het Hof verder onderzoek.

De getuigen zijn inmiddels verhoord en volgens het OM levert dat niets bijzonders op, de door de advocaten aangedragen man ontkent. De advocaat-generaal deed het verhaal donderdag dan ook af als flauwekul. „Er zijn geen andere daders; de door S. genoemde verdachten kunnen worden uitgesloten als mogelijke daders.” De nieuwe 'verdachte' zou door S. zijn omgekocht. Tegenover de politie trok hij zijn verklaring in, toen hij wroeging kreeg.

De advocaten vroegen in afwachting van de uitspraak van het gerechtshof donderdag om voorlopige vrijlating van Smit Na amper vijf minuten besloten de rechters daar niet mee in te stemmen. Het gerechtshof doet uitspraak op 17 december. (Het werd 15 jaar)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte moord op Diana Winkel weer vrij

Gerard 'Gait' B., (48) die verdacht was van de moord op tekenlerares Diana Winkel uit Oldenzaal is vrijgelaten. B werd op 27 oktober gearresteerd nadat hij in een kroeg bekend had de tekenlerares te hebben vermoord. Tot dan toe gold de Afrikaanse ex-vriend van Diana als hoofdverdachte.

Behalve de dronken verklaring had de politie klaarblijkelijk niet veel bewijs tegen Gait, reden waarom hij nu vrij is.

Een aardige analyse van de rol van paragnosten in het TV programma 'Het Zesde Zintuig' op de site van ko van dijk vertelt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook