dinsdag 6 april 2010

Eis levenslang in drugsmoord Utrecht

Tegen Leonard S. uit Rotterdam (27) is door de officier van justitie in Utrecht vandaag opnieuw een levenslange gevangenisstraf geëist wegens de moord op een man (30) op de Dickenslaan in Utrecht op 13 januari 2008. Tegen mededader Cartney K (21) werd 16 jaar cel geëist.

In oktober kwam de aanklager al tot deze eisen, maar daarna werd de rechtbank gewraakt. Volgens de aanklager waren de twee verdachten van plan om hun slachtoffer van zijn drugs te beroven. S. schoot de man neer. K. werd opgespoord via de auto die ze hadden gehuurd. S. werd opgepakt nadat K. in de gevangenis aan een bezoeker vertelde dat hij voor iemand anders vastzat. S. was op het moment van de moord elf dagen vrij. Hij was in 2003 tot negen jaar cel veroordeeld wegens moord. De aanklager noemde hem levensgevaarlijk en gewetenloos.

De officier gaf toe dat er een vormfout is gemaakt bij het afluisteren van de verdachten. Maar volgens de officier is dat slechts een administratieve fout waardoor de verdachten niet in hun belangen zijn geschaad. De advocaten denken daar heel anders over. Dit vormverzuim was in oktober indirect ook de reden voor de succesvolle wraking van de rechtbank. Daarna bepaalden nieuwe rechters dat er twee officieren van justitie moesten getuigen. Maar deze verhoren van zijn collega's hebben de aanklager niet op andere gedachten gebracht.

De aanklager woog ook zwaar mee dat de twee mannen in de maand na de Utrechtse moord in de omgeving van Eindhoven met getrokken pistolen twee woningen hebben overvallen. De twee verdachten zwegen ook daarover. Ze beroepen zich al een jaar lang op hun zwijgrecht. En ook in het Pieter Baan Centrum hebben ze niet mee willen werken aan onderzoeken naar hun persoonlijkheid. S. mag daarom nooit meer in de maatschappij terugkeren, betoogde de officier.

Donderdag houden de advocaten hun pleidooi. De uitspraak is op 22 april. Uiteindelijk werd het 28 april 2010: Het werd 30 en 16 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook