woensdag 18 november 2009

Nieuwe rechters moordzaak Utrecht

De wrakingskamer van de rechtbank in Utrecht heeft vandaag bepaald dat rechtszaak tegen Cartney K.(21) uit Rotterdam en Leonard S. (27) uit Utrecht, die worden beschuldigd van een moord in Utrecht, moet worden overgedaan, maar dan met andere rechters

Tegen de hoofdverdachte, Cartney K., werd op 6 oktober levenslang geëist. De officier achtte bewezen dat de verdachte een moord en twee gewapende berovingen heeft gepleegd. De medeverdachte, Leonard S., hoorde toen zestien jaar cel tegen zich eisen.

Al langer was bekend dat de politie in het vooronderzoek gesprekken had opgenomen en afgeluisterd zonder schriftelijk bevel van de officier van justitie. De advocaten hebben de rechtbank verzocht om hierover een groot aantal getuigen te horen. Dat verzoek heeft de rechtbank tijdens de behandeling van de zaak afgewezen.

Bij de uitgebreide motivering van die afwijzing heeft de rechtbank overwogen dat de belangen van de verdediging hierdoor niet kunnen zijn geschaad. Zodoende is volgens de wrakingskamer de vrees gerechtvaardigd dat de rechtbank zich tijdens de behandeling van de zaak al een oordeel gevormd zou kunnen hebben over de mogelijke gevolgen van een vormverzuim. Over die vraag dient de rechtbank zich echter pas te buigen na de behandeling van de zaak, bij het eindoordeel.

Dit betekent overigens niet dat de rechtbank zich al uitgelaten had over een mogelijk eindoordeel.

De uitspraak van de wrakingskamer
Opnieuw Levenslang geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook