woensdag 1 juli 2009

Hof wil nieuw onderzoek dood Gonda Smit

Het hoger beroep tegen Reinier Smit kreeg vandaagvoor het gerechtshof in Leeuwarden een onverwachte wending. Het hof bepaalde dat er nader onderzoek moet komen naar andere verdachten van de moord op Gonda Smit Zij werd in december 1996 dood in haar woning in Hoogezand gevonden. Ook zal Reinier Smit zich psychisch laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum.

De rechtbank in Groningen veroordeelde Smit vorig jaar tot twaalf jaar cel voor de moord op zijn vrouw. Hij zou haar hebben neergeslagen en daarna hebben besprenkeld met benzine en in brand hebben gestoken. De man heeft altijd ontkend. Het duurde lang voordat hij werd berecht. In 1997 en 2004 kwam hij tijdens zijn voorarrest op vrije voeten, wegens gebrek aan bewijs.

De verdediging voerde dinsdag drie nieuwe verdachten op. Een van hen is een oud-medegevangene van S. Hij verklaarde na de veroordeling van S. de vrouw te hebben vermoord. Daarbij kreeg hij hulp van twee andere personen uit de Groningse onderwereld. Later trok hij die verklaring weer in, omdat hij omgekocht zou zijn door de broer van S. Zijn vriendin, die naar eigen zeggen het geld in ontvangst had genomen, bevestigde dit tegenover de politie.

Zowel de advocaten van S. als het Openbaar Ministerie (OM) waren in eerste instantie niet al te enthousiast over het voorstel van het hof. De strafpleiters zeiden weinig vertrouwen te hebben in een nieuw onderzoek. Volgens hen is het OM in eerdere onderzoeken naar de dood van Gonda S. zeer onzorgvuldig geweest. Het OM vindt dat er al genoeg onderzoek is gedaan.

Onderdeel van het voorstel is dat S. zich psychisch laat onderzoeken. Hij heeft zich daar altijd tegen verzet. Omdat zijn hoop nu toch gevestigd is op een aanhouding van een andere verdachte, stemde hij in.

De rechter-commissaris in Groningen gaat de nieuwe verdachten horen. Reinier S. blijft voorlopig in hechtenis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook