zondag 27 augustus 1978

Vermist meisje (5) vermoord door pleegbroer (15)

Petra Jacobse (5) uit Oostkapelle, die vandaag dood in de duinen van Oostkapelle werd aangetroffen, blijkt te zijn vermoord door haar pleegbroer Gerard M.(15).

Petra werd vanmiddag na een intensieve zoekactie gedeeltelijk ontkleed in het duingebied teruggevonden. Ze was vanaf gisteren vier uur zoek geweest. Ze bleek gewurgd, na sexueel te zijn misbruikt.

Gerard werd op vrijdag 1 September 1978 aangehouden nadat hij op verzoek van de politie naar het bureau in Serooskerke was gekomen. Daartoe was eerder geen gelegenheid geweest, omdat hij na de begrafenis van zijn zusje, 30 augustus, op schoolkamp was gegaan. Even voor Gerard op het politiebureau aankwam werd echter duidelijk dat hij de dader was.

Direct nadat petra vanmiddag gevonden werd rees al verdenking tegen Gerard na een getuigenverklaring. Hij was zaterdagmiddag met zijn zusje achterop de fiets in het duingebied gezien. Vrijdagmorgen 1 september meldde zich echter een leeftijdgenoot van Gerard op politiebureau. Die kon precies de plaats en de weg aanwijzen waar hij Gerard en zijn zusje zaterdag rond vier uur had zien fietsen. Gerard bekende daarop vrijdag vrij snel de moord op Petra. Een motief heeft hij niet kunnen geven.

Gerard was een van de vier pleegkinderen die in het gezin van de hoofdonderwijzer Jacobse waren opgenomen. Hij was de oudste en woonde al drie jaar bij het gezin. De familie Jacobse had twee eigen kinderen.

Gerard zal, zo het de Middelburgse kinderrechter vrijdag tijdens een persconferentie weten, in een gesloten opvangtehuis worden geplaatst. Daar zal hij een persoonlijkheidsonderzoek moeten ondergaan.

Gerard die nog een behoorlijk strafblad zou ontwikkelen, zou later op 14 december 1994 in Vlissingen doodgeschoten worden door Ruud van der S., die overigens in 1979 de vriend van zijn (eigen) moeder al had doodgeschoten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: