zondag 30 november 2008

In memoriam: Sandra van Raalten

Sandra van Raalten
sandra van Raalten
Vandaag is het 28 jaar geleden dat in Boetiek Manouk in het centrum van Zaandam het lichaam van Sandra van Raalte wordt gevonden.

Sandra was aan handen en voeten vastgebonden en haar keel doorgesneden. De sieraden van de 21-jarige verkoopster zijn verdwenen.

Een bekende van haar de rijwielhandelaar Rob van Zaane word verdacht. Pas twee jaar later heeft de politie  genoeg aanwijzingen. De dan 34-jarige Zaandammer wordt opgepakt.

Op 19 maart 1987 veroordeelt de rechtbank in Haarlem Van Zaane tot twaalf jaar celstraf wegens doodslag, vier jaar meer dan was geëist.

Van Zaane wordt na zestien maanden detentie in februari 1988 weer vrijgesproken.  Hij krijgt ruim tweeënhalve ton schadevergoeding.

De andere verdachte man die zo goed als zeker in 1984 in Zaandam kledingverkoopster Sandra van Raalten heeft vermoord, is negen jaar geleden overleden.

Het gaat om een man die door de politie reeds in 1984 enige tijd als verdachte werd beschouwd, maar tegen wie onvoldoende bewijs voorhanden was. Naar een mogelijke tweede betrokkene wordt nog nader onderzoek verricht.
Sandra van Raalten werd 30 november 1984 dood aangetroffen in een van de paskamers in een boetiek in Zaandam. De doorbraak in de zaak was het gevolg van nieuw dna-onderzoek, dat leidde tot de identificatie van Kemal Erol als dader.
Door dit onderzoek is ex-verdachte Rob van Zaane definitief vrijgepleit,  maar bij velen bleven twijfels over zijn betrokkenheid bestaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook