donderdag 15 juli 2010

Uitspraak: 6 jaar cel en tbs voor schietpartij station Groningen

Arelis M.
Antilliaan Arelis M. (28) uit Groningen is door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging wegens het neerschieten van een man (20) uit Emmen op 9 oktober 2009 voor het station van Groningen.

Arelis M. en het slachtoffer hadden tijdens een avond stappen in Groningen ruzie gekregen. Na een worsteling in de omgeving van de Grote Markt zochten de mannen elkaar in de buurt van het Centraal Station opnieuw op. Tijdens een tweede gevecht schoot M. de man uit Emmen in de borst. Het slachtoffer kon na behandeling in het ziekenhuis naar huis.

N.a.v. het proces in 2003
Het Pieter Baancentrum sprak destijds van een beperkt herhalingsgevaar. De forensisch psychiater daarentegen voorspelde dat het gevaar op herhaling groot was. De rechtbank oordeelde dat de persoonlijkheidsstoornis zoals die bij Arelis was vastgesteld maar beperkt van invloed is geweest op het gepleegde delict. Daarom geen tbs, maar een fors hogere celstraf.
Op de vraag of het wel verstandig was dat Arelis onbehandeld in 2008 vrij zou komen zei de rechtbank: ‘Wij kunnen niet in de toekomst kijken.’
De rechtbank noemde het een wonder dat het slachtoffer de schietpartij heeft overleefd. “Bij het schot in de borst ketste de kogel af op het borstbeen. Toen de dader vervolgens het pistool tegen zijn hoofd zette en de trekker overhaalde, weigerde het wapen dienst”, aldus de rechter.

De rechtbank concludeert dat de kans aanwezig is dat M. opnieuw een zwaar strafbaar feit pleegt, als hij niet wordt behandeld. “De bescherming van de maatschappij noodzaakt daarom tbs”, oordeelde zij. Eerder al, op 12 januari 2003, stak Arelis M. op het Waagplein in Groningen Allard Jan Teerenstra (25) dood. Toen werd hij veroordeeld tot 8 jaar jaar celstraf. Arelis was in 2008 net vrij gekomen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook