woensdag 16 december 2009

OM eist celstraffen in Tano-zaak

Officier van justitie Caroline Krol heeft woensdag voor de rechtbank in Zutphen celstraffen geëist tegen drie jonge mannen die de doofstomme Tano Janssen (16) op 21 juni in Apeldoorn opsloten in een zeecontainer. Tegen twee verdachten eiste de aanklager vier jaar cel, tegen de derde vijf jaar. Een vierde, minderjarige, verdachte komt woensdag later op de dag voor de kinderrechter.

De vier wilden Tano op 21 juni een lesje leren en sloten hem op in een zeecontainer die op een verlaten industrieterrein in Apeldoorn stond. De doofstomme en claustrofobische jongen stikte korte tijd later nadat hij zelf vuur had gemaakt. De vier kwamen samen met een 15-jarig meisje bijna twee uur later terug naar de container, maar vermoedden dat Tano was overleden en gingen er vandoor. Twee dagen later werd hij gevonden. De vader van het meisje stapte meteen naar de politie toen zij het verhaal thuis had opgebiecht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Meisje (13) ontvoerd en verkracht in Huijbergen

Een meisje (13) uit Huijbergen (gem. Woensdrecht) is vanochtend ontvoerd en verkracht door een nog onbekende man. Het meisje, dat op weg naar het Schelde College in Bergen op Zoom was, fietste rond 7.30 uur op de Moerkantsebaan in het Huijbergse buitengebied toen de man haar overmeesterde. Zij werd daarbij flink mishandeld.

De man gooide haar in de kofferbak van zijn auto en reed weg. Zij slaagde erin vanuit de kofferbak met haar mobieltje 112 te bellen maar de man kreeg dat door en vernielde haar mobieltje voor ze iets zinnigs kon zeggen. Vervolgens nam hij haar mee naar huis, bond haar vast aan de verwarming en verkrachtte haar meerdere malen. Daarna liet hij haar -ongeveer twee uur na de ontvoering- weer vrij in de buurt van het waterzuiveringstation in Rilland. Hij gaf haar nog enkele rake klappen, waarna het meisje van de dijkweg de sloot inrolde en voor dood achter bleef.

Ze heeft vervolgens bij het eerste het beste huis de politie gebeld.

Update 9 februari 2010: De politie heeft P. van E. (23) uit Ossendrecht gearresteerd. In het politieonderzoek kwam de man als verdachte in beeld. De verklaring van het slachtoffer speelde daarbij een belangrijke rol. Bij een huiszoeking in zijn woning vond de politie sporen, die hem in verband brengen met de ontvoering en verkrachting van het dertienjarig meisje. Forensische speurders deden nog aanvullend onderzoek in zijn woning. De politie verspreidt geen verdere info over de aangetroffen sporen. Het slachtoffer en haar familie zijn ingelicht over de arrestatie.Het DNA van de man kwam niet voor in de DNA databank. (Van nu af aan waarschijnlijk wél.)

Update 17 augustus 2010: De man staat voor de rechter, er is 8 jaar en tbs geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Weer Nederlander vermoord op Isla Margarita

cicpc De Nederlander Marcus Petrus Versluis (54) is door de Venezolaanse politie doorzeefd met kogels aangetroffen in zijn woning op het vakantie-eiland Isla Margarita. De politie gaat uit van een roofmoord.

De Nederlandse zakenman werd voor zijn computer in de woning in de stad Juan Griego gevonden. De politie denkt dat de man beroofd is omdat er geld van de Nederlander was verdwenen. De politie heeft nog niemand aangehouden. De overval heeft vrijdag 11 december 2009 plaats gevonden.

Sinds februari 2006 is het de vierde Nederlander die op Isla Margarita is vermoord: Johan Woudstra, Wendy en Joyce Videler waren al eerder slachtoffer.


Update 17 December: Het zou mogelijk gaan om een Nieuw Zeelander uit Nederlandse ouders. Hij zou een som geld in huis hebben gehad om constructiewerkers te betalen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Cevdet Yilmaz niet meer op verlof

Cevdet Yilmaz de tot levenslang veroordeelde meervoudig moordenaar uit Delft, mag de tbs-kliniek niet meer uit. Zijn verlofmachtiging is door minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak (beiden Justitie) ingetrokken.

Dat hebben overlevenden van de schietpartij in het Delftse café 't Koetsiertje te horen gekregen. Deze zomer ontstond veel ophef toen bekend werd dat Yilmaz, die in 1983 zes mensen doodschoot en een groot aantal andere cafébezoekers verwondde, al jarenlang met verlof mag.

Zijn levenslange celstraf werd in 1999 omgezet in tbs en de Van der Hoevenkliniek bleek sinds 2001 te werken aan zijn 'resocialisatie'. Yilmaz ging op therapeutische basis geregeld naar huis en stichtte zelfs een gezin. Hirsch Ballin en Albayrak vinden dat het belang van de slachtoffers zwaarder moet wegen.

Update Juli 2010: En hier maakte de rechter weer een eind aan en Cevdet mocht weer gewoon op verlof. Hoe bestaat het. 

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook