woensdag 17 februari 2010

Marokkaanse terrorist uitgezet

De in Nederland veroordeelde terrorist Mohamed C. (schoonzoon van de verondersteld geestelijk leider van de Hofstad-groep Redouan al Issar alias Abu Khaled) is na het uitzitten van een jarenlange celstraf in Nederland afgelopen woensdag overgedragen aan de Marokkaanse autoriteiten. Zijn advocaat mr. Yasar Özdemir vergezelde hem.

  Mohamed C. werd veroordeeld wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag. Aanvankelijk kreeg hij een celstraf van vier jaar, maar in hoger beroep kreeg hij van het Haagse gerechtshof zes jaar opgelegd.

  Vanwege familieomstandigheden heeft de in Tilburg geboren Mohamed C. nimmer de Nederlandse nationaliteit gekregen. In tegenstelling tot zijn moeder en zus, beiden woonachtig in Den Haag, die wél een dubbele nationaliteit hebben. De terreurverdachte wist altijd dat hij als ongewenste vreemdeling zou worden uitgezet, zodra hij zijn gevangenisstraf had uitgezeten.  Özdemir vond de uitzetting van zijn cliënt een gotspe: „Door omstandigheden in zijn jeugd heeft hij alleen een Marokkaans paspoort. Maar hij is tot nu toe maar een keer in Marokko geweest, en dat is zo lang geleden dat hij het zich niet eens meer weet te herinneren. Hij is op en top Hagenaar.”

  Mohamed C. werd veroordeeld voor deelname aan een terreurcel en het voorbereiden van een terroristische aanslag in de vorm van een explosie met veel doden, of een moordaanslag op één of meerdere politieke personen. De terreurcel werd opgericht door Samir A., die op 1 december 2006 werd veroordeeld wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Samir A. behoorde tot de Hofstadgroep en bezocht de islamitische huiskamerbijeenkomsten bij Mohammed B., de latere moordenaar van Theo van Gogh.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  Vrouw geslagen met knuppel

  Een vrouw (41) uit Enschede is vanochtend door een onbekende man geslagen met een houten knuppel bij de fietstunnel onder de A35. Net toen zij onder de tunnel door was gekomen, hoorde ze een zeer harde schreeuw en kwam de man tevoorschijn. Hij had een houten knuppel in zijn hand en sloeg deze met kracht tegen het hoofd van de vrouw.

  De vrouw is hevig geschrokken doorgefietst. Bij het dichtstbijzijnde huis waar zij licht zag branden heeft zij aangebeld en is ze opgevangen.

  De politie Twente zoekt getuigen. De man is ongeveer 1,75 m. lang en was gekleed in een grijze ‘ski’-jas.

  Update 26 februari: Een 19 jarige jongen uit Enschede is opgepakt op verdenking van de mishandeling
  Update 2 maart: De man is nu ook verdachte in een verkrachtingszaak in Enschede.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  Hersenletsel oorzaak dood man Goirle

  De inwoner (22) van Goirle die afgelopen zondag in een brandgang aan de Eduard Douwes Dekkerdreef in die plaats dood werd aangetroffen, is door een hersenletsel om het leven gekomen. Sectie op het lichaam wees uit dat het letsel het gevolg is van een ongelukkige val die de man heeft gemaakt.

  Het stoffelijk overschot van de man werd rond 2 uur 's middags gevonden in een brandgang. De doodsoorzaak kon toen niet direct worden vastgesteld. In overleg met de officier van justitie werd besloten sectie op het lichaam te verrichten bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  Maikel Sno gevonden

  Maikel Sno (36), één van de meest gezochte criminelen van ons land in verband met de moord op Rapper Ishmael Gumbs (19) geeft zich vandaag aan bij justitie.

  Hij blijkt niet in Suriname te zitten maar is in Amsterdam ondergedoken waar hij getraceerd werd door de Telegraaf verslaggevers John van den Heuvel en Bert Huisjes, die hem tevens interviewden.

  Sno zegt uit zelfverdediging op Gumbs te hebben geschoten en dat het zeker geen doelbewuste afrekening was. Sno heeft zich inmiddels bij de politie gemeld.

  In het programma 'De Wereld Draait Door', gaf zijn advocaat Richard van der Weide een iets andere lezing van de feiten. Er zouden eind 2009 al contacten gelegd zijn met justitie waarin Sno te kennen gaf zich aan te willen geven om zijn verhaal te doen. Daarvoor was deze dag ook al gepland. De advocaat zei dan ook niet blij te zijn met het contact met de telegraaf.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  Uitspraak: 15 jaar en TBS voor kindermoord Tolbert

  Avi C. (51)  is door het gerechtshof in Arnhem tot 15 en TBS met dwangverpleging jaar veroordeeld voor het gezinsdrama in Tolbert.  Hij doodde op 1 augustus 2005 de twee kinderen Damaris (4) en Daniel (2) van zijn vriendin. Avi C. kwam tot zijn daad, nadat hij kort daarvoor zijn partner had proberen te vermoorden. Zij wist zichzelf nog te redden door van het balkon van haar huis te springen. Het Openbaar Ministerie (OM) had op 3 februari achttien jaar gevangenisstraf en tbs geëist

  De rechtbank in Groningen veroordeelde C. aanvankelijk al tot achttien jaar cel en tbs. In hoger beroep haalde het gerechtshof in Leeuwarden de tbs van de straf af. De Hoge Raad bepaalde eind 2008 dat het hof in Arnhem de zaak opnieuw moest behandelen. Het hoogste rechtscollege wilde nader onderzocht zien of C. wel wist wat hij deed tijdens zijn ongekende geweldsuitbarsting. De man beweert zelf van niet, omdat hij destijds aan amfetamine verslaafd was.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

  Uitspraak: 13 jaar voor 'passiemoord'

  Henk H. (32) uit Nijmegen is door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot 13 jaar celstraf wegens het wurgen van zijn vriend juni vorig jaar. Dit is gelijk aan de eis.

  De verdachte stelt dat een ongeluk tijdens wurgseks zijn 37-jarige vriend fataal werd. Hij zou per ongeluk met zijn gewicht op de riem rond de nek van zijn geliefde zijn gaan zitten, of met zijn been in de riem zijn gehaakt met een ruk aan de riem tot gevolg.

  H. sleepte zijn dode vriend naar de badkamer, waar hij het op zelfmoord door ophanging deed lijken, zo gaf hij wel toe. Volgens de verdachte deed hij dat uit schaamte voor de wurgsex. Volgens de officier van justitie was het om onder vervolging wegens zijn crime passionel uit te komen. De aanklager gelooft dat H. het naderende einde van de relatie vreesde. Hij neemt het H. bovendien kwalijk dat hij zijn overleden vriend pikante bedgebeurtenissen toeschrijft die niet voorvielen. Omdat hij vooraf op internet naar 'jezelf ophangen' zocht en de zelfdoding achteraf zorgvuldig in scène zette compleet met kleren voor de begrafenis, oordeelde de rechtbank dat H. zijn vriend doodde. De verdachte heeft geen inzicht in de precieze toedracht of het motief gegeven, omdat hij ontkent. En hij maakte het voor nabestaanden erger door zelfmoord te suggereren, aldus de rechtbank. De aanklager gelooft dat er sprake is van een 'crime passionnel', omdat H. het dreigende einde van de relatie niet kon verkroppen

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook