dinsdag 25 januari 2011

Uitspraak: 15 jaar en tbs voor moord Tante

Eric S. (43) uit Bergen is door de rechtbank veroordeeld tot 15 jaar en tbs voor de moord op zijn tante Martine Bruil (72) uit Bennekom. Eric S. ontkent en gaat in hoger beroep.

Eric S. is ook schuldig bevonden aan bedreiging en stalking van zijn moeder. Om de familie te beschermen als de man weer op vrije voeten is, heeft de rechter ook nog tbs met dwangverpleging opgelegd.

Martine Bruil werd een jaar geleden vermoord in Bennekom. De neef zou de moord hebben gepleegd vanwege een ruzie over geld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Taakstrafje voor doodrijden fietster

Ivo K uit Hoogvliet is door de rechter in Rotterdam veroordeeld tot 240 uur werkstraf voor het met 130 km/u doodrijden van Imre Cok (19) bij een tijdelijke fietsoversteekplaats voor een bioscoopcomplex op de Groenekruisweg in Spijkenisse in April 2010 (LJN BP1975). De eis was 8 maanden. De rechter vond roekeloos rijgedrag "niet bewezen".

Ivo K. heeft kort in voorarrest gezeten, en als dat wordt afgetrokken, rest hem nog een werkstraf van 148 uur.

De uitspraak heeft tot veel verontwaardiging geleid. Ook binnen de strafoverweging had de rechter echter veel zwaarder kunnen straffen; Ivo K. is schuldig bevonden aan artikel 6 van de Weg en Verkeerswet 1994. Dit artikel betreft het veroorzaken van een ongeluk waarbij iemand gedood of gewond raakt.

Artikel 175 van de Weg-en-verkeerswet van 1994 regelt vervolgens de strafoplegging van dit artikel 6.

Dit artikel 175 bepaalt in lid 1a dat er een maximumstraf geld van 3 jaar! Ware er wel roekeloosheid geweest (de rechter vond van niet) dán had de straf 6 jaar kunnen zijn. Voorts is er een bepaling in artikel 175 dat als het ongeluk wordt veroorzaakt door te hard rijden, dat de straf dan met 50% verhoogd kan worden.

Derhalve had de rechter dus de mogelijkheid om een straf tot 4,5 jaar op te leggen, zélfs nu hij vond dat er geen roekeloosheid was (dan was het maximum 9 jaar geweest). Een taakstraf van 240 uur steekt daar schril bij af.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook