donderdag 11 oktober 2012

Uitspraak: 9 jaar en 9 maanden voor dood Baby Sky

Felix V. (30) uit Bergen op Zoom is vanmorgen in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar en negen maanden gevangenisstraf wegens het ombrengen op 9 december 2009 van Sky, de 6 maanden oude baby van zijn vriendin. De advocaat-generaal en eerder de officier van de Bredase rechtbank eisten 10 jaar. De rechtbank achtte bewezen dat V. de baby buitengewoon zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht door de baby expres met het hoofd op tafel en op de grond te hebben laten vallen.

De advocaat van V. bepleitte twee weken geleden dat het openbaar minsterie niet-ontvankelijk moest worden verklaard. Volgens hem waren er in de loop van de procedure bij de rechtbank ongeoorloofde contacten tussen een van de rechters die de zaak behandelde en de officier van justitie. Als gevolg van die contacten zou de officier een getuige een brief hebben gestuurd met vragen, zonder dat de advocaat daarvan op de hoogte was. Aangezien de rechters op de zaak en de officier van justitie geen openheid van zaken hebben gegeven over de betreffende brief, zou het vertrouwen in de rechtspraak volgens de advocaat ernstig geschaad zijn.

Het hof gaf de advocaat gelijk dat het vertrouwen in de rechtspraak geschaad werd, maar vond dit geen reden voor strafkorting. Verder achtte zij het niet aannemelijk dat de getuige door de bewuste brief is beïnvloed. Omdat de rechters op de zaak zijn vervangen door rechters van een andere rechtbank, vindt het hof bovendien dat het recht op een eerlijk proces niet geschaad is. Wel gaf zij toe dat het proces door de wraking van de rechters en het onderzoek naar de brief is vertraagd, waardoor de uiteindelijke straf nu drie maanden verlaagd is ten opzichte van de eerdere eis van de advocaat-generaal en de officier van justitie.
Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: opnieuw 22 jaar voor Yasar U. in hoger beroep

Yasar U. (43) heeft in hoger beroep opnieuw 22 jaar celstraf gekregen voor het doodschieten van zijn zwager in 2010. Ook heeft hij geprobeerd zijn neef die dag neer te schieten, schoot hij zijn vrouw in haar been en bedreigde hij met hetzelfde wapen zijn zus.

De straf in hoger beroep werd opgelegd door het gerechtshof in Amsterdam en komt overeen met de straf die de rechtbank eerder al oplegde. De aanklager had in het beroep 25 jaar geëist. De straf valt lager uit  dan geëistomdat het hof niet bewezen acht dat U. heeft geprobeerd een andere neef dood te steken.

De schietpartij vond plaats op een zomeravond, na de WK-wedstrijd Nederland-Brazilië. Op dat moment waren volgens het hof veel mensen onder wie spelende kinderen op straat. U. ging met een pistool achter zijn zwager en neef aan. Zijn vrouw probeerde nog tussen beide te komen, waarop U. haar twee keer in haar bovenbeen schoot. De vluchtende neef werd in zijn hiel, rug en hals geschoten. Het slachtoffer overleefde de aanslag ternauwernood.

Daarna sloeg hij zijn zwager met zijn vuurwapen op diens hoofd en schoot hem “in koelen bloede” dood.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Levenslang voor Faig B.

Faig B. (27)  is door de rechtbank in Dordrecht tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld wegens  moord op drie vrouwen. doodslag op één vrouw en een poging tot doodslag op een man in mei vorig jaar.


De uitspraak deden de rechters in de extra beveiligde zittingszaal in Rotterdam.

B. schoot op 12 mei 2011 in zijn woning in Helmond zijn ex-vriendin Farida dood. Op 16 mei, reed hij naar Zwijndrecht. Daar bracht hij zijn andere ex-vriendin Nargiz Achoendova, haar zus Nermine Achoendova (29) en hun moeder Leyla Achoendova (57) om het leven. Ook schoot hij op de vader van het gezin, die de aanslag overleefde.

Het Openbaar Ministerie had ook om een levenslange gevangenisstraf gevraagd, maar dan voor vier moorden en een poging daartoe. Maar moord op de moeder en poging tot moord op de vader achtte de rechtbank niet bewezen.
 
Faig B., die tijdens de behandeling van de zaak roerloos alles aanhoorde, bekende betrokken te zijn bij de schietpartijen, maar ontkent dat hij de moorden heeft gepland. Hij zou in paniek zijn geweest.Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: lagere straf voor Sietske H. in hoger beroep.

Sietske H
Sietske Hoekstra Nij Beets
Het gerechtshof in Leeuwarden heeft Sietske H. (27), uit het Friese Nij Beets  is door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot 3 jaar en TBS met dwangverpleging voor doodslag op haar 4 pasgeboren baby's  tussen 2003 en 2009. Volgens het hof is er geen sprake van moord maar van doodslag. De vrouw had vooraf geen plan, zo oordeelden de rechters.

De gevangenisstraf is aanzienlijk lager dan de rechtbank in mei 2011 oplegde (12 jaar, de maximale straf voor kindermoord).

De rechtbank stelde toen één keer kinderdoodslag vast (de eerste baby) en drie keer kindermoord. Het hof acht in alle gevallen moord niet bewezen, doodslag wel. De rechters namen de conclusies van deskundigen over dat Sietske H. sterk verminderd toerekeningsvatbaar is als gevolg van een aangeboren hersenafwijking. Deze keer had Sietske wél meegewerkt aan een psychologisch onderzoek.

Sietske was niet aanwezig bij de uitspraak. Ze zit al ruim 2 jaar in voorarrest in de vrouwenvleugel van de gevangenis in Zwolle. Het Openbaar Ministerie had 2 weken geleden 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook