donderdag 11 oktober 2012

Uitspraak: 9 jaar en 9 maanden voor dood Baby Sky

Felix V. (30) uit Bergen op Zoom is vanmorgen in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar en negen maanden gevangenisstraf wegens het ombrengen op 9 december 2009 van Sky, de 6 maanden oude baby van zijn vriendin. De advocaat-generaal en eerder de officier van de Bredase rechtbank eisten 10 jaar. De rechtbank achtte bewezen dat V. de baby buitengewoon zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht door de baby expres met het hoofd op tafel en op de grond te hebben laten vallen.

De advocaat van V. bepleitte twee weken geleden dat het openbaar minsterie niet-ontvankelijk moest worden verklaard. Volgens hem waren er in de loop van de procedure bij de rechtbank ongeoorloofde contacten tussen een van de rechters die de zaak behandelde en de officier van justitie. Als gevolg van die contacten zou de officier een getuige een brief hebben gestuurd met vragen, zonder dat de advocaat daarvan op de hoogte was. Aangezien de rechters op de zaak en de officier van justitie geen openheid van zaken hebben gegeven over de betreffende brief, zou het vertrouwen in de rechtspraak volgens de advocaat ernstig geschaad zijn.

Het hof gaf de advocaat gelijk dat het vertrouwen in de rechtspraak geschaad werd, maar vond dit geen reden voor strafkorting. Verder achtte zij het niet aannemelijk dat de getuige door de bewuste brief is beïnvloed. Omdat de rechters op de zaak zijn vervangen door rechters van een andere rechtbank, vindt het hof bovendien dat het recht op een eerlijk proces niet geschaad is. Wel gaf zij toe dat het proces door de wraking van de rechters en het onderzoek naar de brief is vertraagd, waardoor de uiteindelijke straf nu drie maanden verlaagd is ten opzichte van de eerdere eis van de advocaat-generaal en de officier van justitie.
Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook