zaterdag 13 oktober 2012

“Verdachte moet naar slachtoffer luisteren” - onzin

De Amsterdamse advokaat Richard Korver vindt dat verdachten in de rechtszaal verplicht moeten luisteren naar hun slachtoffers als deze gebruik maken van hun spreekrecht. Ook vindt hij dat de rechter verplicht moet worden om de verdachte naar een reactie op de slachtoffer verklaring te vragen.

Hij doet deze aanbeveling in zijn volgende week te verschijnen boek "Recht van Spreken". Korver is een van de belangrijkste voorvechters van slachtofferrechten in het strafproces in Nederland. In zijn praktijk staat hij veelvuldig slachtoffers van misdrijven bij. In de Amsterdamse zedenzaak was hij als raadsman het gezicht van een grote groep ouders wier kinderen ten prooi zijn gevallen aan misbruiker Robert M.

Desalniettemin is het onwenselijk om dat te doen, omdat het er van uitgaat dat de verdachte schuldig is. Het spreekrecht is ook niet ingesteld om een verdachte nu maar eens even de les te lezen, maar om de rechter een indruk te geven welk leed het slachtoffer heeft gehad.

En wat dan te denken van de reactie van de verdachte? Mag hij die dan vrijelijk geven? Mag hij dan ook bijvoorbeeld zeggen: "Ik heb het niet gedaan vuile hoer, maar zo te zien vroeg je erom om verkracht te worden"?  Of gaat de rechter hem dan onderbreken?

Al met al een onzalig idee en een voedingsbodem voor wrakingen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook