dinsdag 15 september 2009

Acht jaar cel plus tbs voor afslachten Gernald Niks

Johan W. (41) uit Almelo is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op plaatsgenoot Gernald Niks (42) in maart dit jaar. Johan W. bracht op 9 maart de 42-jarige Gernald Niks met twee messen circa 35 steken toe.

W., drugsgebruiker en al eerder veroordeeld wegens gewelds- en vermogensdelicten, logeerde bij Niks, nadat hij kort daarvoor uit de gevangenis was ontslagen. Toen Niks aan W. te kennen gaf dat hij hem niet langer in zijn woning duldde, sloegen bij W. de stoppen door. Na de steekpartij liet hij Niks badend in zijn bloed achter en verliet hij de woning. Kennissen troffen Niks de volgende ochtend dood in zijn woning aan.

De officier van Justitie sprak twee weken geleden bij de behandeling van een brute afslachting met voorbedachten rade. Nadat een mes op de schedel van Niks was afgebroken, had W. een tweede mes uit de keuken had gehaald. Hij had aldus de officier tijd gehad zich te bezinnen. De rechtbank ging in die redenering mee, maar legde twee jaar minder op dan was geëist met het oog op W.'s verminderde toerekeningsvatbaarheid.

10 jaar eis is sowieso erg laag voor zo'n brute moord.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Oliedomme rechtbank laat geweldadige Turkse crimineel ontsnappen

saban-baranSaban Baran (38) (foto) die bij justitie als extreem gewelddadige bekend staat, is sinds zaterdag 12 sept op de vlucht nadat het gerechtshof in Arnhem hem vorige week onverwachts enkele dagen vrijaf gaf vanwege om bij zijn gezin te kunnen zijn. Justitie heeft een klopjacht op de man geopend.

Saban trouwde begin dit jaar met Stephanie uit Alkmaar, een van zijn ‘slachtoffers’, en verwekte bij haar een kind. Het vermoeden bestaat dat hij dit speciaal heeft gedaan om een vluchtpoging op touw te kunnen zetten.

Saban en zijn broer Hassan zijn de spil in een onderzoek naar ernstige mishandeling van vrouwen, die met een eigen 'brandmerk' achter de ramen werden gezet in diverse rosse buurten in ons land. Het betreft een van de grootste vrouwenhandelzaken die ooit door de Nationale Recherche werd verricht. Justitie verzamelde sinds 2006 maar liefst twaalfhonderd dossiers tegen hem en vijftien medeverdachten, onder wie zijn even gewelddadige broer.

Saban werd vorige zomer bij de rechtbank in Almelo veroordeeld tot 7,5 jaar cel. De broers werden eerder in Duitsland gearresteerd toen zij in een Porsche Cayenne het land ontvluchtten. Zij hadden vernomen dat zij zouden worden gearresteerd.

Baran kwam vrij gedurende zijn hoger beroep, toen het gerechtshof in Arnhem medelijden toonde. Hij mocht enkele dagen vrijaf, onder voorwaarde dat hij zich dagelijks meldde bij de politie. Justitie tekende onmiddellijk bezwaar aan tegen deze verlofregeling, vanwege het uitzonderlijke vluchtgevaar. Baran verdween vrijwel onmiddellijk met de noorderzon. Weliswaar werdt hij afgelopen donderdag opnieuw gearresteerd omdat justitie het vluchtrisico te groot vond, maar het Hof gelastte die dag opnieuw zijn vrijlating.

Saban Baran kwam bij justitie in beeld na informatie dat hij met zijn broer een groot aantal jonge vrouwen dwong zich te prostitueren. De vrouwen kregen gedwongen borstvergrotingen, waarbij de operaties in België werden uitgevoerd. Ook werden zij gebrandmerkt met tatoeages, zodat iedereen wist dat zij bezit waren van de broers. Verder lieten ze gedwongen abortussen uitvoeren. Meer dan honderd jonge vrouwen werden het slachtoffer.

Justitie wilde Baran in hoger beroep tot een veel zwaardere straf veroordeeld zien te krijgen. Zij heeft de hulp ingeroepen van internationale opsporingsdiensten, om hem alsnog terug te vinden. Hoewel de Nationale Recherche verwacht dat hij na het bevel van het gerechtshof onmiddellijk het land heeft verlaten, sluit de dienst niet uit dat hij in Nederland is ondergedoken. De recherche heeft Europese arrestatiebevelen laten uitgaan, naar onder meer alle landen op de Balkan en Turkije.

Echtgenote ‘Stephanie’ kwam uit justitieonderzoek naar voren als een slachtoffer van beide gewelddadige souteneurs. Ze ontpopte zich echter als een getuige ten faveure van de verdachten, en zei dat zij 'zielsveel' van haar pooier hield.Zij ontkent slachtoffer te zijn.

En zo hield Saban toch zijn belofte en neukte justitie in hun kont.
Oh ja, voor ik het vergeet: “De Tweede Kamer heeft geschokt gereageerd”

Update 15 januari 2009: Saban blijkt in Antalya een discotheek te runnen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook