donderdag 24 juli 2014

Uitspraak: 1,5 jaar voor wurgen echtgenote

De man (84) uit Doorn die vorig jaar oktober na 58 jaar huwelijk en intensief mantelzorgen zijn vrouw wurgde, is wegens doodslag veroordeeld tot 1,5 jaar celstraf. De officier van justitie had 5 jaar cel wegens moord geëist tegen de  man. Volgens de rechtbank handelde hij niet volgens een plan, maar in een gemoedsopwelling. De man wurgde zijn echtgenote met zijn handen en zijn broekriem toen zij weer eens hevig begon te trillen, en belde zelf de politie.

De man werd destijds meteen vastgezet, maar mocht na 3,5 maand zijn strafzaak thuis afwachten. Hoewel de rechtbank in Utrecht 1,5 jaar cel oplegde, gaf de rechtbank niet het bevel om de man meteen weer gevangen te nemen. Dat betekent dat hij bijvoorbeeld thuis op de uitkomst van een eventueel hoger beroep kan wachten.

De man raakte steeds verder uitgeput door het verzorgen van zijn vrouw, die aan parkinson en alzheimer leed. Nachten lang lagen ze te wachten tot het trillen over ging, en de vrouw werd ook lastiger om mee om te gaan. Zij wilde niet naar een verzorgingshuis en de man wilde de zorg voor haar niet aan een ander overlaten.

De rechtbank beperkte de strafduur "omdat de man nu moet leven met de gevolgen van zijn daad en het leed dat hij familie en nabestaanden heeft aangedaan door de doodslag en de strafzaak". De familieleden wilden hun vader en grootvader ook liever niet in de cel.

Advocaat Willem Anker had wegens doodslag een geheel voorwaardelijke celstraf van 2 jaar gevraagd, buiten de 3,5 maand voorarrest. Voor zo'n milde straf vond de rechtbank het feit te zwaar, zelfs met de verzachtende omstandigheden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man overleed na ruzie met begeleider

De man (33) die gisteren is omgekomen  in een pand voor begeleid wonen aan de Stavorenstraat in Lelystad, kwam om het leven na een schermutseling met een begeleider (44). Deze begeleider is aangehouden.

De politie kreeg een melding over een ruzie in het pand aan de Stavorenstraat. In deze woning lag het slachtoffer buiten kennis op de grond. Reanimatie door hulpverleners had geen resultaat meer. De man bleek gevochten te hebben met zijn begeleider, die daardoor hoofdletsel opliep.

Waaraan de cliënt precies is overleden, is nog niet bekend. De begeleider is na verhoor naar huis gestuurd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook