dinsdag 25 mei 2004

Ontvoerde Wei-Wei Hu terecht

Eerder verspreide compositietekening van de ontvoerder
ontvoerder-WeiWeiHu
De gijzeling van de 13-jarige Wei Wei Hu uit Eibergen is voorbij. De gijzelnemer gaf zich vanochtend over aan de politie in het Duitse Münster.
De Duitse politie omsingelde rond 04:00 vanochtend op een parkeerplaats in Münster een auto waarin zich een man en het 13-jarige meisje Wei Wei Hu bevinden. De man zit gewapend met het meisje in een auto en bedreigt Hu geregeld met een mes.

De Duitse politie kwam de man op het spoor kwam nabij het landgoed Steinfurt bij Greven. Toen hij merkte dat hij ontdekt was zette hij Wei Wei Hu een mes op de keel en ging er als een speer vandoor. Bij Münster wist men hem klem te rijden.
Volgens de Duitse politie is de gijzelnemer een 37-jarige Nederlander uit een Utrechtse inrichting die met weekeindverlof was. Hij zet geregeld een mes tegen de keel van Wei Wei Hu. De politie is met honderden agenten aanwezig en probeert hem uit de auto praten. De man zou in het verleden wegens soortgelijke delicten met justitie in aanraking zijn geweest.
Een speciale eenheid van de politie is al ter plaatse om zonodig met geweld een einde aan de gijzeling te maken.
Even na 05:00 uur meld de Duitse politie dat de onderhandelingen zeer moeizaam verlopen. In samenwerking met de Nederlandse politie proberen de Duitse autoriteiten om zonder geweld een doorbraak te forceren. De politie kwam de gijzelnemer rond 23:00 gisteravond uur op het spoor.


Update 05:42
De gijzeling is ten einde; de gijzelnemer heeft zich overgegeven. Wei Wei Hu is niet gewond geraakt en maakt het naar omstandigheden redelijk wel.

De dader is Michael Sterling uit Deventer, een tbs-patiënt die onlangs niet was teruggekeerd van een proefverlof. Hij zat sinds 2001 in een de Utrechtse tbs-kliniek Flevo Future.
Hij had in 1995 twee jaar en tbs gekregen wegens verkrachting, diefstal, brandstichting en bedreiging. Eerder verbleef hij in de tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken, het kerkdorp waar hij het meisje ontvoerde.
De man is naar het politiebureau in Münster gebracht, waar hij dinsdagavond is voorgeleid. Via het verhoor zal gereconstrueerd worden wat er de afgelopen dagen is gebeurd.
De man wordt verdacht van poging tot ontvoering, gijzeling en seksueel misbruik. Later deze week volgt overleg tussen de Nederlandse en Duitse jusitie over de vraag of de verdachte aan Nederland wordt uitgeleverd. "Daar is nog geen duidelijkheid over", aldus persofficier Heus.

N.B. Het betreft hier niet de Michel S. (Michel Stokx) die o.a. veroordeeld is voor de moord op Jessica Laven. Michel Stokx kwam in 2001 te overlijden bij een 'ongeluk' in de gevangenis.

Update: Michael Sterling ontvoerde en verkrachtte het meisje tijdens zijn vierde tbs-verlof, waarvan hij niet terugkeerde. Tijdens zijn eerste misgelopen verlof, in februari, misbruikte hij een 14-jarig kind in Voorschoten. En toch mocht hij weer op verlof?

Op 1 maart 2005 werd er 10 jaar+TBS tegen hem geëist (tja, TBS had-ie al). Uiteindelijk wordt hij op 15 maart door de rechtbank in Zutphen conform de eis tot 10 jaar en TBS veroordeeld voor de herhaalde verkrachting en ontvoering van het meisje uit Eijbergen en voor een in Duitsland ondernomen poging tot ontvoering van een 15-jarig meisje en het plegen van ontucht met een 14-jarig meisje in Voorschoten. Een kadootje dus. LJN: AT0311

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook