vrijdag 19 juni 2009

Benno L ‘uit voorzorg’ ook verkrachting ten lastte gelegd

Justitie heeft zwemleraar Benno L. (59) bij zijn voorgeleiding voor de raadkamer afgelopen week naast het plegen van ontuchtige handelingen ‘uit voorzorg’ ook verkrachting ten laste gelegd. Dat heeft een woordvoerster van het openbaar ministerie vandaag gezegd.

Door de tenlastelegging van verkrachting kan justitie de zwemleraar langer in hechtenis houden. Eerder had zijn advocaat beargumenteerd dat Benno’s voorarrest niet verlengd kon worden, omdat op de misdrijven waarvan zijn cliënt verdacht wordt, geen gevangenisstraf langer dan 12 jaar staat. Bij verkrachting is dat wel zo.

Bovendien ligt het later alsnog verdenken van verkrachting juridisch veel moeilijker. De man zit zeker nog drie maanden vast.

Volgens de woordvoerster van het OM is uit het tot nu toe onderzochte foto- en beeldmateriaal nog niet gebleken dat er verkrachting heeft plaatsgevonden. Maar we kunnen niets uitsluiten, aldus de woordvoerster.

Benno wordt verdacht van het verrichten van seksuele handelingen met bijna honderd meisjes tussen de zes en zestien jaar. Mogelijk zijn er onder de slachtoffers kinderen met een verstandelijke beperking.

Niemand zal betwisten dat Benno LaRue een viespeuk is, maar het OM rijdt hier een scheve schaats. Als er geen enkele aanwijzing is dat de man zich daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan verkrachting, moet hem dat ook niet ten lastte worden gelegd. “We kunnnen niets uitsluiten” zegt het OM. Dat moge zo zijn, maar waarom Benno L dan niet gelijk moord, witwassen, majesteistsschennis en grafroof ten lastte gelegd. Ook dat kan op dit moment ‘niet uitgesloten’ worden. Komt nog bij dat door de beschuldiging ‘verkrachting’ de angst en onzekerheid bij de ouders wier kind met Benno te maken heeft gehad de onrust en angst alleen maar zal toenemen.

De regels voor het voorarrest zijn duidelijk, die zijn met reden opgesteld. Daar moet ook het Bossche OM zich aan houden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook