maandag 26 juli 2010

Uitspraak: 18 maanden voor Rodney G.

De rechtbank in Amsterdam heeft Rodney G. veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, onder meer voor het bezit van een handgranaat. G. werd vrijgesproken van het voorbereiden van een aanslag op een teamleider van de Amsterdamse politie die onderzoek naar hem deed.

G. werd op 6 augustus 2009 in de jan Evertsenstraat in Amsterdam gearresteerd.

De zware tenlastelegging van voorbereiding moord op een politieman (Arno van Leeuwen) was al door het Openbaar Ministerie teruggebracht tot voorbereiding moord 'op politieagenten'. Het enige bewijs hiervoor was een getuige gedeeltelijk terugkwam op haar eerdere verklaring. Die eerdere verklaring was al vaag en bovendien bleek uit de video opname van het verhoor dat de politie in het proces-verbaal de volgorde van haar verhaal had veranderd en tevens had geknipt in haar verklaring. (Tja, als er geen bewijs is dan máák je dat toch gewoon.)

De getuige is overigens met een rechterlijke machtiging opgenomen in een psychiatrische inrichting.
De rechtbank achtte wel bewezen dat G. een M-75 handgranaat voorhanden had gehad en verder enige gestolen goederen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Smalhout niet verder vervolgd, oh toch wel, oh nee toch niet

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft besloten professor Bob Smalhout niet te vervolgen, nadat hem 'per abuis' een brief is gestuurd waarin stond dat zijn zaak werd geseponeerd. Dat heeft een woordvoerster van het OM gezegd.

De emeritus hoogleraar anaesthesiologie werd 5 juni gearresteerd omdat hij in verband werd gebracht met de vondst van een grote hoeveelheid zware wapens bij zijn schoonzoon, KLM gezagvoerder Robert van G. (55) in Reeuwijk en vervolgens in Smalhout's woning in Zeist. Het onderzoek daarnaar was volgens justitie nog niet afgerond, maar door een 'interne fout' bij het OM kreeg Smalhout afgelopen week een brief dat hij niet zou worden vervolgd. Het OM onderzoekt nog hoe de fout tot stand is gekomen.

Onder de wapens die bij Robert van G. in Reeuwijk in beslag werd genomen zaten onder meer een kalasjnikov en een uzi. Bij Smalhout thuis werden een automatisch vuurwapen en drie handvuurwapens gevonden.

Smalhout liet eerder al weten dat hij een wapenverzamelaar is en lid van een schietvereniging. Hij heeft tientallen wapens van de achttiende eeuw tot heden. Een deel kreeg hij cadeau van dankbare patiënten. Het gaat daarbij volgens hem om wapens uit de Tweede Wereldoorlog van oud-verzetsmensen waarvoor hij de nodige vergunningen zou hebben.

Smalhout zei zich door de arrestatie “diep beledigd, bezoedeld en vernederd“ te voelen. De professor werd op de dag van zijn aanhouding weer vrijgelaten wegens gezondheidsproblemen.

Het verloop van deze zaak is tamelijk opmerkelijk. Het OM dat 'per ongeluk' een brief stuurt dat iemand niet meer vervolgd wordt? Hoe kun je dat 'per ongeluk' doen?
Veel mensen die ooit als verdachte worden aangemerkt, maar tegen wie geen enkel bewijs blijkt te bestaan, krijgen nooit en te nimmer een brief van het OM waarin staat dat ze niet langer vervolgd zullen worden nadat het OM die beslissing heeft genomen en moeten via hun advocaat zo'n brief afdwingen en dan zal Smalhout 'per ongeluk' zo'n brief krijgen terwijl het onderzoek 'nog loopt'?? Ik ben er van overtuigd dat de verdachten in het grote Liquidateproces Passage, nooit 'per ongeluk' zo'n brief zullen krijgen.

Volgens mij realiseerde het OM zich dat ze met de vlotte arrestatie van een 83 jarige professor op niet meer dan een beschuldiging van één persoon, gigantisch gemiskleund hebben want er bleek natuurlijk niets waar van de beschuldiging. Dus, wat doen ze: stuur hem een brief dat hij niet vervold wordt en zeg vervolgens dat dat een vergissing is. Daarna is het OM dan 'zo goed' om Smalhout dan maar niet meer te vervolgen en dan moet hij zijn handen dichtknijpen en verder niet meer zeuren want wie weet wat het onderzoek nog opgeleverd zou hebben.

Klaarblijkelijk probeert het OM een gigantische miskleun te ontkennen door middel van 'een abuis gestuurde brief.

De arrestatie van Smalhout was natuurlijk sowieso te dol voor woorden, waar biculturele kansjongeren herkenbaar op Youtube en Facebook staan te zwaaien en ongemoeid worden gelaten, moest Smalhout het ontgelden op basis van één beschuldiging. “Eerst die bejaarde knar maar es arresteren en daarna doen we wel onderzoek” zal justitie gedacht hebben.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Opnieuw 15 jaar voor moord op Kees Toet

De Brit Stewart F. (34) is door het gerechtshof in Den Haag op 26 juli 2010 conform eis veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor de moord op Kees Toet (52), de eigenaar van café ’t Snuitje in Scheveningen. F. is tevens veroordeeld wegens enkele andere (gewelds)delicten.

Op 12 augustus 2007 kreeg de verdachte in het café onenigheid met de eigenaar. Nadat de verdachte het café had verlaten en Kees Toet had bedreigd, keerde hij korte tijd later in het bezit van een mes terug. Buiten het café heeft hij Kees Toet neergestoken. Het slachtoffer is vrijwel direct daarna overleden.

De rechtbank legde in eerste aanleg eveneens 15 jaar gevangenisstraf op. Het openbaar ministerie vorderde in hoger beroep bevestiging van het vonnis van de rechtbank en het hof komt – vrijwel geheel op dezelfde gronden – tot dezelfde straf als de rechtbank.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: standje voor medeplichtigheid doodslag Basz Zwijsen

Bella W. (17) uit Oosterhout is maandag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en 2 jaar jeugd-tbs wegens medeplichtigheid aan doodslag op de Basz Zwijsen (38) (foto) uit Uden.

Zwijsen werd op 31 augustus 2009 door Rawas A. (23) -de vriend van W.- doodgeschoten in een door Bas verhuurd pand aan de Adolf van Cortenaerstraat in Eindhoven. Bella had de huisbaas onder valse voorwendselen naar het pand gelokt. Tegen Rawas A. had ze verteld dat Zwijsen haar seksueel misbruikte en tot prostitutie dwong. Haar motief voor die valse beschuldiging is niet duidelijk geworden.

Het Openbaar Ministerie merkte W. aan als medepleger en eiste twee jaar jeugddetentie en de PIJ-maatregel. De rechtbank vindt dat sprake is van medeplichtigheid en kwam daardoor tot een lagere straf.

Rawas A. werd in maart veroordeeld tot 7 jaar cel en tbs.

De moord was in April 2012 onderwerp van een uitzending van de serie 'Van God Los'

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Henk F. vervolgd voor gekwalificeerde doodslag Andrea Luten

Henk Fieten (41) uit Hoogeveen zal worden vervolgd voor 'gekwalificeerde doodslag' voor de dood van Andrea Luten. Gekwalificeerde doodslag is doodslag die wordt gepleegd om een ander misdrijf te verhullen. In de zaak tegen Hendrik F. is dat andere misdrijf verkrachting en vrijheidsberoving van Andrea Luten. Tijdens de verhoren heeft Henk F. bekend dat hij na de verkrachting bang was dat het uit zou komen en daarom Andrea heeft gewurgd. Fieten kwam in beeld na afgifte van DNA, na huiselijk geweld.

Op gekwalificeerde doodslag staat maximaal 20 jaar of levenslang. (artikel 288 WvS)

Volgende week dinsdag is de eerste pro-formazitting in de zaak bij de rechtbank Assen.

Gewalificeerde doodslag of moord
Je kunt erover redetwisten of 'gekwalificeerde doodslag' niet gewoon moord is: Je neemt een weloverwogen duidelijk besluit om iemand om te gaan brengen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de dood van politieagente Gabrielle Cevat, daar wilde het OM de dader vervolgen voor moord. Niet omdat er een lange planning en voorbereiding aan vooraf was gegaan, maar omdat de dader 'ondanks een split-second' beslissing, toch de tijd had gehad om 'tot bezinning te komen'.

Henk F. heeft waarschijnlijk geen split-second beslissing genomen, maar gedacht: "Jeminee, wat nou, ze gaat me ongetwijfeld aangeven, dan ga ik de bak in, wat kan ik doen? Weet je wat, het lijkt me maar het beste dat ik haar doodmaak, ja, dat moet ik doen". Tijd genoeg voor een moment van bezinning dacht ik zo.

Weliswaar staat op gekwalificeerde doodslag en moord uiteindelijk een maximale straf van levenslang, dus wat maakt het uit zou je zeggen. Dat klopt, maar de maximale tijdelijke straf voor moord is 30 jaar en voor gekwalificeerde doodslag 'slechts' 20 jaar. Er worden heel heel zelden mensen tot levenslang veroordeeld wegens gekwalificeerde doodslag. Ryan Pieters op de Antillen kreeg levenslang voor gekwalificeerde doodslag, maar dat werd in hoger beroep teruggedraaid. In Nederland zijn mensen voor gekwalificeerde doodslag veroordeeld tot 8, 10 of 12 jaar.
In een enigszins vergelijkbare zaak -de Puttense moordzaak- werd Ronald Pieper veroordeeld tot 15 jaar voor moord en verkrachting (LJN: BJ9770). Me dunkt dat zijn motivatie om zijn slachtoffer om te brengen niet anders is geweest dan die van Henk.
Weer anders ging het in de zaak tegen Henk D. voor het ombrengen van Melanie Sijbers: Hem wordt slechts doodslag en verkrachting verweten. Klaarblijkelijk vond de rechter dat de doodslag na de verkrachting niet bedoeld was om ontdekking van de verkrachting te verhullen: Nee, Henk ontvoerdde en verkrachtte, Melanie, was niet bang dat het uit zou komen, maar tijdens een aansluitend tripje naar het bos, sloeg hij haar toevallig dood, kan gebeuren, heeft niks met elkaar te maken.

Maximum straffen voor levensdelicten
DoodslagGekwalificeerde doodslagMoord
Art. 287 WvSArtikel 288 WvSArt. 289 WvS
15 jaar.20 jaar of Levenslang30 jaar of Levenslang
Op zich is het natuurlijk vreemd gedefinieerd '20 jaar óf levenslang', maar het houdt in dat tenzij de rechter de feiten zo ernstig vindt dat hij levenslang geeft, hij voor gekwalificeerde doodslag niet meer dan 20 jaar mag geven (maar dat in praktijk zelden doet). Voor moord kan een rechter onder 'normale' omstandigheden echter 30 jaar geven (maar dat is in Nederland tot nog toe maar 1x gebeurd).

Opgelegde straffen voor gekwalificeerde doodslag in Nederland
In 2001 wordt Jan H. veroordeeld wegens gekwalificeerde doodslag op Maartje Pieck tot 18 jaar. Hij probeerde aanranding en verkrachting te verhullen. Later brengt het Hof dat terug tot 15 jaar.
In 2004 werd een man voor gekwalificeerde doodslag op een vrouw door het hof in Arnhem veroordeeld tot 8 jaar. Het te verbergen misdrijf was een overval op een tankstation (parketnummer 21-002694-03 LJN: AO3336).
In 2005 werden 7 man veroordeeld tot 6,5-8-9-10 jaar voor gekwalificeerde doodslag op de Belg Pierre Colette (31) om te verhullen dat ze zijn auto hadden gestolen (LJN: AT9905, AT9906, AT9907, AT9910, AT9912)
In 2006 worden Roberto Z. en Amitkoemar R. veroordeeld tot 16 jaar voor de gekwalificeerde doodslag op 2 prostituees in Rotterdam

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook