dinsdag 4 mei 2010

Moord op Andrea Luten nog níet opgelost | Inmiddels wél

telegraaf-andrea

Is Hendrik Fieten (41) de dader en is de moord op Andrea Luten daadwerkelijk opgelost? De Telegraaf denkt in ieder geval van wel, getuige de kop die er vandaag in het blad stond.

Maar zo simpel liggen de zaken niet. Hendrik/Henk Fieten is nooit in beeld gekomen bij de moord op Andrea Luten, maar werd ‘ontmaskerd’ na afgifte van zijn DNA in het kader van de Wet DNA-onderzoek bij Veroordeelden na een ‘gevalletje huiselijk geweld’.

Onwillekeurig dringt zich de vergelijking op met Ron. Pieper, die in de Puttense moordzaak onder gelijke omstandigheden in beeld kwam en werd veroordeeld voor de moord op Christel Ambrosius. Toch liggen de zaken anders.

Nagels
Bij een coldcaseonderzoek in 2000 rapporteerde een NFI-medewerker aan de politie dat afgeknipte nagels van Andrea, waaronder hoogstwaarschijnlijk dader-dna heeft gezeten, in 1993 niet waren onderzocht maar nog bij het NFI moesten zijn. De nagels werden daar echter nooit meer gevonden. Het NFI zegt nu dat ze destijds wél zijn onderzocht, maar waarop is onduidelijk. In elk geval niet op dna, omdat zoiets destijds nog niet kon. Volgens het NFI werden de nagels teruggestuurd naar de politie, maar ook daar zijn ze nooit meer aangetroffen. Het materiaal ging zo verloren voor later onderzoek met geavanceerder methodes.
Uitstrijkjes
In 2000 rapporteerde de NFI-medewerker dat die zeven jaar eerder niet waren onderzocht en retour waren gegaan naar de politie. in 2009 zegt het NFI dat de uitstrijkjes toen wél zijn onderzocht op de aanwezigheid van sperma, maar daarna zijn vernietigd.
Condoom
Een condoom dat in '93 bij de plek van de moord is gevonden en mogelijk van Andrea's moordenaar was, is volgens het NFI nooit voor onderzoek aangeboden. Waar het ding is gebleven, is onduidelijk, want ook de politie heeft het condoom nooit kunnen vinden.
Slijmsporen
Volgens het NFI zijn de veilig gestelde slijmsporen teruggegaan naar de politie, bronnen rond het vroegere onderzoek beweren het tegenovergestelde.
Spijkerbroek In 2000 ging het ook mis met Andrea's spijkerbroek, die alsnog moest worden nagelopen op sporen. De broek zou destijds door de recherche naar het NFI zijn gebracht, maar het lab zegt de jeans nooit te hebben geregistreerd. Dit kledingstuk had cruciaal kunnen zijn bij het ontmaskeren van Andrea's moordenaar. De kans is groot dat de broek dna-aanraaksporen van de dader bevatte, omdat Andrea werd aangetroffen met open geritste gulp.

Van Henk Fieten is –als we afgaan op de verstrekte informatie- een schaamhaar gevonden óp de kleding van Andrea Luten. Natuurlijk brengt dat iemand in beeld als verdachte, maar het is nog geen bewijs. Er zijn vele manieren denkbaar waarop een schaamhaar van een onschuldig persoon aangetroffen kan worden op het slachtoffer van een lustmoord. Ik noem er een paar die in de zaak Andrea Luten niet onmogelijk zijn en zelfs aannemelijk zijn: Hendrik Fieten en Andrea waren allebij paardenliefhebbers, wellicht kwamen ze bij dezelfde manege, wellicht hebben ze op hetzelfde paard gereden of kennen ze één en dezelfde persoon daar die via kleding de schaamhaar heeft overgedragen.

Toegegeven, schaamharen vliegen niet zo algemeen in het rond als hoofdharen, maar wie ooit bij een benzinestation op de heren wc is geweest, weet dat schaamharen niet met superlijm aan het lichaam vast zitten. Wellicht is Henk Fieten ooit in het café van Lammi  en Roelof Luten geweest en heeft hij daar de wc bezocht. Andrea, naar het schijnt, werkte in het café en maakte daar wel eens de WC’s schoon. Mogelijk heeft Henk Fieten op een wandeling in het bos, in de buurt van waar Andrea Luten is gevonden zich ooit eens ontlast en heeft daarbij een schaamhaar verloren, waar Andrea later door de moordenaar doorheem is gesleept. Wie zal het zeggen?

Het verschil met Ron P. is dat er van hem sperma op het bovenbeen van Christel Ambrosius werd aangetroffen, dan heb je natuurlijk iets meer uit te leggen dan wanneer er een schaamhaar op de kleding gevonden wordt.

Henk Fieten zal zeker geducht aan de tand gevoeld worden, maar in feite hóeft hij niets uit te leggen: Je kunt 17 jaar na dato moeilijk verwachten dat iemand nog precies weet wat hij op de middag van 10 mei 1993 allemaal heeft gedaan.

Als Hendrik Fieten zijn schouders ophaalt en zegt dat hij niet weet hoe die haren er zijn gekomen, dat hij Andrea niet kent en verder zijn mond houdt, zullen justitie en de rechter niet veel met de zaak kunnen.

Hendrik’s naam is zeventien jaar lang nooit in het onderzoek opgedoken en daarmee lijken er dus vooralsnog geen andere belastende feiten of omstandigheden.  Daar komt nog bij dat justitie ooit een andere verdachte, Richard K, voor de rechtbank van Assen heeft gebracht voor de moord op Andrea. Bij hem was er géén match met de gevonden haren. Toen stelde justitie dat die haren niet zo belangrijk waren en dat deze helemaal geen daderspoor hoefden te zijn.

Minstens zo belangrijk voor de verdediging is dat cruciaal bewijs in de zaak verloren is gegaan (zie kader). De verloren gegane sporen hadden een andere dader dan Hendrik Fieten aan kunnen wijzen. Dat is iets waar de verdediging zeker wat mee kan.

Anderzijds is het wél zo dat bij een gruwelijk misdrijf er een sterke drang is om iemand te veroordelen en dat rechters bewust dan wel onbewust in zulke gevallen soms genoegen nemen met een minder robuuste bewijslast.
Nee, tenzij Hendrik F. plots bekent, is de zaak nog lang niet opgelost.

Henk Fieten
henk_f2
Update 6 mei 2010
: En dat laatste heeft Henk Fieten nu gedaan. Hij heeft na 2 dagen verhoor bekend Andrea Luten te hebben omgebracht. Henk Fieten had klaarblijkelijk een kwaaie dronk en kon dan moeilijk van vrouwen afblijven.
Update 26 juli 2010: Fieten gaat worden vervolgd wegens gekwalificeerde doodslag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook