maandag 26 juli 2010

Henk F. vervolgd voor gekwalificeerde doodslag Andrea Luten

Henk Fieten (41) uit Hoogeveen zal worden vervolgd voor 'gekwalificeerde doodslag' voor de dood van Andrea Luten. Gekwalificeerde doodslag is doodslag die wordt gepleegd om een ander misdrijf te verhullen. In de zaak tegen Hendrik F. is dat andere misdrijf verkrachting en vrijheidsberoving van Andrea Luten. Tijdens de verhoren heeft Henk F. bekend dat hij na de verkrachting bang was dat het uit zou komen en daarom Andrea heeft gewurgd. Fieten kwam in beeld na afgifte van DNA, na huiselijk geweld.

Op gekwalificeerde doodslag staat maximaal 20 jaar of levenslang. (artikel 288 WvS)

Volgende week dinsdag is de eerste pro-formazitting in de zaak bij de rechtbank Assen.

Gewalificeerde doodslag of moord
Je kunt erover redetwisten of 'gekwalificeerde doodslag' niet gewoon moord is: Je neemt een weloverwogen duidelijk besluit om iemand om te gaan brengen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de dood van politieagente Gabrielle Cevat, daar wilde het OM de dader vervolgen voor moord. Niet omdat er een lange planning en voorbereiding aan vooraf was gegaan, maar omdat de dader 'ondanks een split-second' beslissing, toch de tijd had gehad om 'tot bezinning te komen'.

Henk F. heeft waarschijnlijk geen split-second beslissing genomen, maar gedacht: "Jeminee, wat nou, ze gaat me ongetwijfeld aangeven, dan ga ik de bak in, wat kan ik doen? Weet je wat, het lijkt me maar het beste dat ik haar doodmaak, ja, dat moet ik doen". Tijd genoeg voor een moment van bezinning dacht ik zo.

Weliswaar staat op gekwalificeerde doodslag en moord uiteindelijk een maximale straf van levenslang, dus wat maakt het uit zou je zeggen. Dat klopt, maar de maximale tijdelijke straf voor moord is 30 jaar en voor gekwalificeerde doodslag 'slechts' 20 jaar. Er worden heel heel zelden mensen tot levenslang veroordeeld wegens gekwalificeerde doodslag. Ryan Pieters op de Antillen kreeg levenslang voor gekwalificeerde doodslag, maar dat werd in hoger beroep teruggedraaid. In Nederland zijn mensen voor gekwalificeerde doodslag veroordeeld tot 8, 10 of 12 jaar.
In een enigszins vergelijkbare zaak -de Puttense moordzaak- werd Ronald Pieper veroordeeld tot 15 jaar voor moord en verkrachting (LJN: BJ9770). Me dunkt dat zijn motivatie om zijn slachtoffer om te brengen niet anders is geweest dan die van Henk.
Weer anders ging het in de zaak tegen Henk D. voor het ombrengen van Melanie Sijbers: Hem wordt slechts doodslag en verkrachting verweten. Klaarblijkelijk vond de rechter dat de doodslag na de verkrachting niet bedoeld was om ontdekking van de verkrachting te verhullen: Nee, Henk ontvoerdde en verkrachtte, Melanie, was niet bang dat het uit zou komen, maar tijdens een aansluitend tripje naar het bos, sloeg hij haar toevallig dood, kan gebeuren, heeft niks met elkaar te maken.

Maximum straffen voor levensdelicten
DoodslagGekwalificeerde doodslagMoord
Art. 287 WvSArtikel 288 WvSArt. 289 WvS
15 jaar.20 jaar of Levenslang30 jaar of Levenslang
Op zich is het natuurlijk vreemd gedefinieerd '20 jaar óf levenslang', maar het houdt in dat tenzij de rechter de feiten zo ernstig vindt dat hij levenslang geeft, hij voor gekwalificeerde doodslag niet meer dan 20 jaar mag geven (maar dat in praktijk zelden doet). Voor moord kan een rechter onder 'normale' omstandigheden echter 30 jaar geven (maar dat is in Nederland tot nog toe maar 1x gebeurd).

Opgelegde straffen voor gekwalificeerde doodslag in Nederland
In 2001 wordt Jan H. veroordeeld wegens gekwalificeerde doodslag op Maartje Pieck tot 18 jaar. Hij probeerde aanranding en verkrachting te verhullen. Later brengt het Hof dat terug tot 15 jaar.
In 2004 werd een man voor gekwalificeerde doodslag op een vrouw door het hof in Arnhem veroordeeld tot 8 jaar. Het te verbergen misdrijf was een overval op een tankstation (parketnummer 21-002694-03 LJN: AO3336).
In 2005 werden 7 man veroordeeld tot 6,5-8-9-10 jaar voor gekwalificeerde doodslag op de Belg Pierre Colette (31) om te verhullen dat ze zijn auto hadden gestolen (LJN: AT9905, AT9906, AT9907, AT9910, AT9912)
In 2006 worden Roberto Z. en Amitkoemar R. veroordeeld tot 16 jaar voor de gekwalificeerde doodslag op 2 prostituees in Rotterdam

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook