dinsdag 28 maart 2006

16 jaar voor dubbele moord prostituees Keileweg

Amitkoemar R. (23) uit Rotterdam is vandaag door het Gerechtshof te ’s-Gravenhage veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar voor alle aan hem tenlastegelegde feiten. Eerder sprak de Rechtbank Rotterdam hem gedeeltelijk vrij. Het hof acht bewezen dat Amitkoemar R. zich op 14 oktober 2004 samen met zijn mededader Roberto Z. heeft schuldig gemaakt aan doodslag (voorafgegaan door een poging tot afpersing) respectievelijk moord op twee vrouwen (Connie (36) en Jacqueline (44)), die als prostituee werkzaam waren op de Keileweg in Rotterdam. De twee verdachten werden op 10 november 2004 aangehouden toen zij herkend waren op videobeelden van een beveiligingscamera. De moorden vonden plaats op de Lekweg.

Het hof is van oordeel dat mededader Roberto Z. (op aanwijzen van verdachte Amitkoemar R.) de eerste prostituee heeft neergeschoten uit vrees dat zij aangifte zou doen van de poging tot beroving door verdachte Amitkoemar R. en zijn mededader Roberto Z. en dat Roberto Z. - eveneens mede op aanwijzen van de verdachte - de tweede prostituee heeft neergeschoten, omdat zij getuige was geweest van het schot op de ander. Voorts is in aanmerking genomen dat Amitkoemar R. zich niet distantieerde en zich samen met Roberto Z. niet heeft bekommerd om het tweede slachtoffer dat, nadat zij was neergeschoten, nog in leven was.

Het hof heeft de bekennende verklaringen van Roberto Z. in aanmerking genomen, te weten dat Amitkoemar R. had voorgesteld om een beroving te gaan plegen en dat Roberto Z. na herhaaldelijk aandringen van Amitkoemar R. heeft geschoten op beide slachtoffers. Het hof heeft daarbij onder meer acht geslagen op de conclusie van prof.dr. W.A. Wagenaar in zijn rapport, inhoudende dat hij het onaannemelijk achtte dat deze verklaringen van Roberto Z. een valse bekentenis inhouden.

Bij de opgelegde straf heeft het hof rekening gehouden met de uitzonderlijke ernst en de onherstelbare gevolgen van de bewezenverklaarde feiten, gepleegd jegens twee sociaal zwakke en kwetsbare slachtoffers en het onherstelbaar leed dat de nabestaanden is aangedaan.  Dat is echter verbazingwekkend want 16 jaar voor twee moorden is niet zoveel.

De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie nu het hof één feit meer bewezen heeft verklaard. Het OM eiste twaalf jaar gevangenisstraf voor de moord op één prostituee en diefstal van een telefoon van één van hen. De straf van Amitkoemar R. is gelijk aan de door de rechtbank aan mededader Roberto Z. opgelegde onherroepelijke straf (mededader Roberto Z. ging niet in hoger beroep).

De Rechtbank Rotterdam sprak Amitkoemar R. in augustus 2005 vrij van het neerschieten van de twee prostituees en veroordeelde hem voor de diefstal van haar telefoon tot een gevangenisstraf van vijftien maanden.

Gelet op opgelegde straf beveelt het hof de gevangenneming van de verdachte die na het uitzitten van de door de rechtbank opgelegde gevangenisstraf op vrije voeten is.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook