maandag 23 mei 2005

Familiedrama in Zoetermeer staat niet op zichzelf

Het familiedrama in Zoetermeer waarbij Richard Harteveld zijn vrouw en twee dochters ombracht om met een Poolse webcam dame van bil te kunnen gaan is al het tweede deze maand. Vorige week doodde een agent uit Hilversum zijn vrouw en drie kinderen en sloeg daarna de hand aan zichzelf.

Een overzicht van vergelijkbare drama's in ons land in de afgelopen vijf jaar:
2005
januari: Een 18-jarige vrouw uit Culemborg overlijdt, nadat zij in haar woning wordt neergestoken door haar 21-jarige broer. De politie houdt de man aan. Na verhoor bekent hij.
januari: Door een steekpartij in een woning in Den Haag komt een 55-jarige man uit die plaats om het leven. De vermoedelijke dader is de 30-jarige zoon, hij meldt zich op het politiebureau.
januari: De politie treft twee kinderen van 3 en 6 jaar dood aan in een woning aan de Kikkersloot in Zoetermeer. De 38-jarige moeder heeft uren eerder zelfmoord gepleegd door zich voor de trein te gooien.
2004
december: In Ruurlo is in haar ouderlijke woning een 22-jarige vrouw door haar ex-man omgebracht. Ook haar moeder overlijdt later in een ziekenhuis aan haar verwondingen. De 32-jarige ex-man heeft zich kort na het misdrijf bij de politie aangegeven.
oktober: Een 37-jarige moeder en haar drie kinderen van 1, 2 en 12 jaar worden met ernstige steekwonden aangetroffen in en rond een woning aan de Händellaan in Naaldwijk. De moeder overlijdt later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.
mei: Drie kinderen van 5, 7 en 8 jaar oud worden door hun opa en oma vermoord aangetroffen in een woning in Berghem. De dader, de 36-jarige moeder, heeft dezelfde dag zelfmoord gepleegd door voor een trein te springen.
april: Een 36-jarige inwoner van Winschoten steekt met een mes zijn 23-jarige ex-vrouw en haar moeder dood.
april: Een 41-jarige vader in Zwolle doodt zijn 14 maanden oude zoontje en pleegt daarna zelfmoord.
2003
december: Angolees Carlos V. (31) steekt in Schiedam zijn  vriendin Sylvia Dijkhuizen (31) en twee van haar zoontjes Delano (9) en Damien (5) dood..
oktober: Paul Spiekerman van Weezelenburg (37), een oud-marinier schiet in Kerkrade zijn ex-partner Danielle Vrooman en haar ouders en broer dood.
juni: Birgul Ozmen (32) komt om het leven in Eindhoven. Haar 13-jarige dochter raakt gewond, een 10-jarige zoontje blijft ongedeerd. De politie verdenkt de 39-jarige ex-man, die zwaargewond is door een kogel in zijn hoofd. 
april: Een verwarde 64-jarige man uit Nootdorp steekt zijn 49-jarige vrouw dood en daarna zichzelf.
februari: Een 27-jarige Amsterdamse wordt gearresteerd op verdenking van het doodsteken van haar dochter, moeder en nichtje. De vrouw belt zelf de politie en bekent.
2002
juli: Een 35-jarige vader steekt zijn woning in Roermond in brand. Zes van zijn zeven kinderen komen om het leven. De moeder ontsnapt aan het vuur door uit een raam te springen. De man krijgt vijftien jaar cel en tbs.
2001
november: Een 23-jarige vrouw komt in Bavel om het leven, vermoedelijk door schotwonden. Haar 54-jarige moeder is neergeschoten en raakt levensgevaarlijk gewond, de vader is lichtgewond. De politie vermoedt dat de aanleiding van het familiedrama in de relationele sfeer ligt.
juni: De politie vindt het levenloze lichaam van een 62-jarige vrouw in haar woning in Halfweg. Onderzoek wijst uit dat haar man haar met messteken om het leven heeft gebracht. De echtgenoot (63) zelf wordt dezelfde dag 's ochtends dood aangetroffen in een woning in Zwanenburg. Daar ligt ook het levenloze lichaam van de bewoner van het huis, een 53-jarige neef van de man.
2000
februari: Een 32-jarige inwoner van Arnhem brengt zijn enige kind, een peuter van anderhalf jaar, om het leven en daarna zichzelf. Zijn 30-jarige vriendin vindt haar partner en zoontje enige uren later in de slaapkamer van hun woning.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook