woensdag 15 juli 2009

Verdachte loverboybende op vrije voeten

Murat O. (22), een van de drie hoofdverdachten in een zaak tegen een bende loverboys, is voorlopig op vrije voeten. De rechtbank in Amsterdam besliste woensdag dat de man niet vast hoeft te blijven zitten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak.

De twee andere hoofdverdachten, O.'s broer Mehmet (27) en Youssef O. (38), blijven wel vast. De belangrijkste getuigen die tot nu toe zijn gehoord hebben niet belastend verklaard tegen Murat O., maar wel tegen de andere twee vermeende loverboys.

Justitie verdenkt de drie mannen ervan dat zij meerdere vrouwen hebben gedwongen tot prostitutie. Minstens een van hen was minderjarig. Ze zouden contact met hun slachtoffers hebben gelegd via websites als Hyves en Partyflock. Tijdens dates zouden ze hen hebben ingepalmd, waarna ze de vrouwen ertoe zouden hebben bewogen als prostituee te gaan werken in de rosse buurten van Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht. Ook zouden ze tegen de vrouwen geweld hebben gebruikt en sommen geld hebben witgewassen.

Politie en justitie hadden de mannen al lange tijd in de gaten. Na een uitgebreid onderzoek, dat ongeveer een jaar in beslag nam, vatte de politie de mannen in november vorig jaar in de kraag.

Het onderzoek van justitie in de zaak is nog niet helemaal afgerond. In totaal worden zo'n dertig getuigen gehoord; het grootste deel van die verhoren moet nog plaatsvinden. De inhoudelijke zaak tegen de hoofdverdachten en twee handlangers dient in november bij de rechtbank in Amsterdam.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ronald Pieper nu ook verdachte in moord op Anneke van der Stap

Ronald Pieper, de vermeende moordenaar van Christel Ambrosius uit Putten, blijkt nu in beeld te zijn in het onderzoek naar de moord op Anneke van der Stap uit Rijswijk.

In de afgelopen dagen hebben rechercheurs met tal van mensen gesproken die P. hebben gekend. Uit het onderzoek is gebleken dat Pieper, die de laatste jaren in Delft woonde, in 2005, het jaar dat Anneke vermoord werd, samenwerkte met haar zus Marieke. Ron Pieper werkte toen drie weken in de keuken van het tapasrestaurant Roy's Place op de Scheveningse boulevard. Marieke, de zus van Anneke, werkte in dezelfde zaak in de bediening. Zij realiseerde zich pas na het bezoek van de recherche dat Ronald Pieper haar ex-collega is.

"Hij werd binnengebracht door Patrick, een collega met wie ik toen al twee jaar samenwerkte en die toen ook bij mij in de straat woonde", vertelt Marieke,  "Het is een behoorlijke schok omdat Anneke zes dagen voordat ze werd vermoord, nog in het restaurant heeft gegeten", huivert Marieke.

De politie is momenteel op zoek naar deze Patrick, die volgens getuigen een vriend van Ronald P. zou zijn en thans in Delft woont. Ook wil de politie weten of P. ten tijde van de moord op Anneke in Roy's Place werkte en of hij haar daar ontmoet heeft.

Justitie is daar rijkelijk laat mee. Meer dan een jaar geleden wordt deze mogelijkheid reeds geopperd door Anneke’s vader, Harry van der Stap, maar toen wilde justitie die zaak niet betrekken in het onderzoek.Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politie negeert aangifte poging tot moord

De politie in Den Bosch heeft een aangifte voor poging tot moord een jaar laten liggen. Leon van Oosterwijck uit Den Bosch deed deze aangifte en kaartte de zaak vorige week opnieuw aan. Volgens justitie is de zaak inmiddels echter te oud om nog in behandeling te nemen. De politie zegt de zaak te betreuren. Volgens een woordvoerder had de zaak wel behandeld moeten worden omdat geweldsmisdrijven prioriteit hebben, maar is het daar nu te laat voor.

De vriend van de dochter van van Oosterwijck, een drugverslaafde, wild geld van hem lenen. Dat weigerde hij. Deze man trok toen een mes en kondigde aan hem af te zullen maken omdat hij toch maar een ‘Nederlands vies  vet varken was dat het niet verdiende te leven’.

Gelukkig kon de vriendin van van Oosterwijck boven op de man duiken en kon hij in bedwang gehouden worden.

De volgende dag deed van Oosterwijck aangifte, ondanks regelmatig informeren hoorde hij niets meer. Daarom stapte hij afgelopen week naar de krant. Toen kon er wel gelijk een brief van die labbekakken van de politie naar van oosterwijck toe, vol met excuses, maar tevens met de mededeling dat het nu te laat was om de zaak te behandelen.

Hoezo te laat om te behandelen? De zaak is toch nog niet verjaard? Er worden wel meer zaken na lange tijd behandeld en je moet al blij zijn als tegenwoordig een aangifte binnen een jaar aan de beurt is.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook