donderdag 9 december 2010

Eis: 5 jaar voor besnijding in hoger beroep

Het Openbaar Ministerie (OM) Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep 5 jaar gevangenisstraf geëist tegen Mustapha El Meddioui (31) die ervan verdacht wordt zijn 5-jarig dochtertje genitaal te hebben verminkt (de facto 'besneden') .
 
De rechtbank Haarlem sprak de man eerder vrij van de genitale verminking. Weliswaar stond volgens de rechtbank vast dat het meisje was verminkt, maar in de visie van de rechtbank kon niet bewezen worden dat de verdachte dit gedaan zou hebben.
Wel veroordeelde de rechtbank de man tot drie maanden gevangenisstraf voor een andere ten laste gelegde mishandeling (te weten bijten in de wang en slaan) van zijn dochter.
 
Zowel het OM als de verdachte stelden hoger beroep in tegen deze uitspraak. Het hoger beroep van het OM richt in de eerste plaats tegen de vrijspraak van de genitale verminking en daarnaast tegen de strafmaat. 
 
Het OM blijft van mening dat gelet op de verklaring van het meisje, die van haar pleegouders, het bij het meisje geconstateerde letsel en de wijze waarop het letsel moet zijn toegebracht, bewezen kan worden dat door toedoen van de vader het meisje genitaal is verminkt. Ook de andere ten laste gelegde mishandeling van het meisje, het bijten in de wang en het slaan van dochter, kan in de visie van het OM worden bewezen.
 
Uitspraak (naar verwachting) op 23 december as.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 11 jaar voor gijzelende ondernemer

Ahmet O. (43) uit Almelo is door het hof in Arnhem veroordeeld tot 11 jaar wegens brandstichting, gijzeling van gemeenteambtenaren en poging tot moord op wethouder Anthon Sjoers op 16 juni 2008. Anders dan de rechtbank vond het hof poging tot moord wel bewezen, maar anders dan het OM vond het Hof Ahmet O. verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank achtte eerder poging tot moord niet bewezen en kwam tot negen jaar cel. Het OM had in hoger beroep 14 jaar geëist.

Ahmet O. stak in juni 2008 zijn eigen grand café 'de Rechter' in brand en daarna - voor de deur van het Almelose stadhuis - zijn auto. Vervolgens gijzelde hij met twee geladen vuurwapens urenlang wethouder Bert Kuiper en vier ambtenaren. Hij vroeg steeds om wethouder Sjoers, van wie hij geen horecavergunning kreeg, en riep dat hij eerst hem wilde doden en daarna zichzelf.

De brand in het restaurant ging gepaard met heftige explosies. Omwonenden en bedrijven werden geëvacueerd. In O.'s brandende horecazaak De Rechter en in een H&M-filiaal is naar slachtoffers gezocht.

De gegijzelden in het stadhuis zaten met de onberekenbare figuur O. opgesloten achter een gebarricadeerde deur met de lamellen dicht. Er waren wapens op hen gericht. Zij stonden doodsangsten uit, aldus het hof. Dat vindt het hof ernstig, ook omdat het gaat om personen met een publieke functie. Vermeend onrecht is geen vrijbrief om zo het recht in eigen hand te nemen, vindt het hof.

Het is volgens het hof niet aan verdachte te danken dat er geen slachtoffers vielen bij de brand en dat de gijzeling zonder slachtoffers is beëindigd.

In eerste aanleg sprak de rechtbank in Almelo Ahmed O. op 28 oktober 2009 vrij van de gijzeling en de poging moord, en voor brandstichting, vrijheidsberoving, wapenbezit en voorbereiding moord veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar. Tegen dit vonnis hadden zowel Ahmed O. als het openbaar ministerie hoger beroep ingesteld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 4 jaar voor poging tot doodslag op bejaarde

Suzanna V. (19) uit Lelystad is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor een overval op de woning van een bejaarde vrouw (93). Ze pleegde de overval met Nora A. (16), eveneens uit Lelystad, die twaalf maanden jeugddetentie en jeugd-tbs kreeg opgelegd.

Beiden werden veroordeeld voor poging tot doodslag. Tijdens de overval in Lelystad werd de bejaarde vrouw hard met haar hoofd tegen een muur geduwd, waardoor ze een slagaderlijke bloeding opliep. Het tweetal bekommerde zich echter niet om haar en liet haar hevig bloedend achter. Volgens de officier van justitie is het een wonder dat het slachtoffer het overleefde.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden nog acht jaar cel tegen V. en achttien maanden jeugddetentie plus jeugd-tbs tegen A.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

'Peter la Serpe wurgde prostituee'

Peter la Serpe, kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, heeft op enig moment vóór 1994 een “straatprostituee” gewurgd en haar lijk ingepakt en begraven. Dit zei Jesse Remmers, één van de hoofdverdachten in het Passageproces, vandaag tegen de rechtbank.

Jesse R. wordt in Passage aangewezen als hoofdverantwoordelijke voor een reeks liquidaties. R. heeft zich lang gehuld in stilzwijgen, maar lijkt inmiddels te zijn overgegaan tot een tegenaanval. Onlangs heeft hij bij de politie een verklaring afgelegd waarin hij La S. een belangrijke rol toedicht in de moord op drugshandelaar Gerrie Betlehem, in 2002.

R. was zelf bij het doodschieten van Betlehem aanwezig. De schietpartij volgde op een mislukte poging Betlehem te gijzelen, aldus Jesse R. in zijn verklaring.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook