donderdag 21 augustus 2008

Doodrijden Ikea-parkeerwacht is geen doodslag maar moord

ikeaDe 25-jarige man die afgelopen zondag op het parkeerdek van Ikea in Amsterdam-Zuidoost verkeersregelaar Willem van Koerten (54) uit Harderwijk doodreed, is vreemd genoeg na verhoor weer vrijgelaten. Opvallend is ook dat de identiteit van de 25-jarige angstvallig wordt verzwegen. (Inmiddels blijkt dat het om Dion G. gaat.)

In een land waar soms een gerucht voldoende is om een brave burgervader 3 dagen op het politiebureau vasttehouden is dat vreemd. Het onderzoek was zelfs nog niet eens afgerond. Pas toen Koerten in het ziekenhuis kwam te overlijden, werd de verdachte opnieuw opgepakt.

Op basis van gesprekken met getuigen heeft het Parool vandaag een geloofwaardige reconstructie gemaakt. Zondagmiddag parkeert een blauwe Mini met drie passagiers half op een plaats voor invaliden. Als een verkeersregelaar de bestuurder daarop aanspreekt, reageert één van de medepassagiers meteen agressief: "Ik steek je dood."

De verkeersregelaar schrikt en vraagt per portofoon om assistentie. Willem van Koerten, teamleider, reageert meteen. De opgefokte passagier stapt onder het uiten van bedreigingen uit en neemt het stuur over. Eerst rijdt hij op de verkeersregelaar in. Die weet opzij te springen, maar Van Koerten wordt vol geraakt en belandt via de motorkap op de grond. Zijn hoofd slaat op de auto. Daarop rijdt de Mini nog een keer op hem in. Klanten van Ikea zetten met hun eigen auto de Mini klem, waarna de 25-jarige bestuurder wordt gearresteerd.

Justitie beschuldigt de automobilist van doodslag. Daarvoor moet opzet bewezen worden. Dat moet toch lukken. Bovendien is er een poging tot doodslag op de eerste verkeersregelaar!

Maar waarom wordt hij niet voor moord aangeklaagd? Hij heeft immers twee momenten gehad waarop hij tot bezinning had kunnen komen: Toen hij scheldend uitstapte en het stuur overnam en toen hij het slachtoffer voor een tweede keer aanreed. Daarbij had hij al met de dood gedreigd.

Het verschil tussen moord en doodslag kan soms afhangen van een paar seconden. In een schokkende zaak als deze zou het Openbaar Ministerie moord subsidiair doodslag moeten eisen en het verder aan de rechter overlaten om vonnis te wijzen.

#

De verwondingen van Van Koerten leken eerst nog mee te vallen. Bij het AMC kon hij zelfs nog lopend de ambulance verlaten.
's Avonds was hij nog goed aanspreekbaar. Hij raakte daarna echter in coma. Twee hersenoperaties mochten niet meer baten. Van Koerten overleed in aanwezigheid van familieleden.

Beide parkeerwachten werkten voor het zwolse bedrijf Traffic Support.
Traffic Support is met 250 gediplomeerde verkeersregelaars de grootste leverancier van verkeersregelaars bij evenementen en wegwerkzaamheden. Met grote regelmaat zijn de teams van Traffic Support ook actief op de parkeerterreinen van Ikea.

Mark Ponne, commercieel manager van Traffic Support, ziet in het tragische ongeval geen aanleiding om de werkwijze van zijn mensen aan te scherpen. "Als het zou gaan om een verkeersregelaar die in het donker zonder lamp zou hebben gestaan, dan zou er duidelijk was mis zijn. Maar we hebben het over een zondagmiddag op een parkeerplaats van Ikea; een plek waar mensen met kleine kinderen heen gaan en waar ieder normaal mens stapvoets rijdt. Tegen iemand die hier vol gas gaat kun je je niet wapenen. Onze mensen zijn ook getraind in het omgaan met agressie. Willem was een goede vakman. We kennen hem al drie jaar als een betrouwbare vaste medewerker." Het bedrijf beraadt zich met een advocaat nog op eventueel te ondernemen stappen tegen de automobilist. "Maar onze eerste aandacht gaat nu uit naar de familie van Willem", aldus Ponne. "Wat we daarna willen en kunnen gebeurt in overleg met de familie."

Update 11 Mei 2009 Vandaag staat Dion G. voor de rechter.

Uitspraak 24 juni

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Ex-agent de cel in voor poging tot doodslag

De oud-agent I.B. (30) uit Spijkenisse die in Mei met een groepje vrienden een man in het centrum van Rotterdam in elkaar geslagen heeft, moet een half jaar de cel in. Bij de vechtpartij ging I.B. volledig door het lint.

De dronken feestvierders trapten hun slachtoffer, zelfs toen die weerloos op de grond lag, hard tegen het hoofd. Na een gerichte stomp ging de 19-jarige Rotterdammer knockout. Poging doodslag, aldus het OM, dat straffen tot 1,5 jaar cel had geëist.

De camera’s bij de Oude Binnenweg legden in de nacht van 3 op 4 mei haarscherp vast hoe een verjaardagsfeestje van de broer van I.B. een ongewoon gewelddadige einde kende. Na ‘vieze opmerkingen’ tegen hun vriendinnen komen de mannen in actie.
,,Na een klap in het gezicht rent het slachtoffer weg. Je zou denken, nu is het over. Maar u vindt het nodig om achter hem aan te gaan,’’ hield de rechter de verdachten gisteren voor.
,,Als hij is gevallen, begint het pas écht. En als hij knockout is, lopen jullie weg alsof het klusje is geklaard. Iemand ligt er voor dood bij, maar niemand bekommert zich om hem.’’ De officier van justitie: ,,Het is verbazingwekkend hoe het slachtoffer er fysiek goed vanaf is gekomen.’’
Drank was het excuus dat de vechtersbazen in de rechtszaal aanvoerden.

Hij is medeplichtig aan poging tot doodslag. De oud-agent was al eerder wegens het incident door de politie ontslagen. Het slachtoffer kreeg vijfhonderd euro schadevergoeding.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Heldense kuilengraver al eerder verdacht

Johan van Lier, de 37-jarige man uit  Helden (Limburg) die gisteren is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het graven van valkuilen in de Heldense bossen, werd al eerder verdacht van een serie brandstichtingen.

In februari, april en juni werden in totaal drie valkuilen gevonden, met daarin een betonnen blok met metalen pinnen. Twee mensen raakten lichtgewond.
De verdachte werd woensdag opgepakt in zijn huis in Helden, waar ook huiszoeking is gedaan. Ook enkele gebouwen op een ander perceel dat zijn eigendom is, zijn doorzocht. Er zijn spullen meegenomen, maar de politie kan nog niet zeggen wat er is gevonden. Het gaat volgens de krant om de plaatselijke imker en ongediertebestrijder Johan van Lier.  Hij heeft een eenmanszaak en zou bekendstaan als een 'eenvoudige geest'.

De politie wil niet bekendmaken waarom de man verdacht is. Zijn 77-jarige vader zegt in de krant dat zijn zoon niets met de zaak te maken heeft. "Johan is opgepakt omdat hij en ik weten wie de daders zijn van die valkuilen. We zijn daar honderd procent zeker van. Maar we zeggen niet wie het zijn. We hebben geen zin in problemen. Dat zijn vrienden, maar ook mensen met wie je beter geen ruzie kunt krijgen. Ze wonen hier zo'n 25 kilometer vanaf, in Limburg. Meer zeg ik niet".

Johan werd in 2006 op heterdaad betrapt en veroordeeld voor een brandstichting in het dorpje Grashoek, waar hij toen woonde. Helden en omgeving werd in die tijd geteisterd door een pyromaan die 's nachts auto's, containers en tuinheggen in brand stak. Justitie heeft de verdachte echter alleen kunnen veroordelen voor die ene brand. Wel stopten de branden na zijn arrestatie. 

In juni werd een andere man opgepakt. Hij groef een kuil, maar die was niet bedoeld om mensen mee te verwonden. Ook bleek hij niets te maken te hebben met de valkuilen. Daarop werd hij vrijgelaten.

Inmiddels lijkt van Lier op internet forums ook jonge meisjes met ongewenste opmerkingen benaderd te hebben. 

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook