dinsdag 17 juni 2008

So you are living in a police state


Discussie over privacy in de Eerste Kamer

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Geen strafrechtelijk onderzoek naar Leers

Justitie hoeft geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen burgemeester Gerd Leers (CDA) van Maastricht wegens een mogelijke schending van zijn ambtsgeheim. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dat dinsdag bepaald naar aanleiding van een klacht die was ingediend door voormalig CDA-fractievoorzitter Gerard van Rens.

Van Rens deed in november aangifte tegen Leers. Hij beschuldigde de burgemeester van smaad, laster en schending van zijn geheimhoudingsplicht omdat hij de gemeenteraad informeerde over een privéschuld en belastingachterstand van het raadslid.

Justitie in Roermond besloot geen onderzoek in te stellen omdat volgens de rijksrecherche niets was gebleken van enige verdenking van het plegen van strafbare feiten door Leers. Het voormalig raadslid begon daarom een zogenoemde klaagschriftprocedure.

Het hof bevestigde dinsdag dat er onvoldoende aanwijzingen zijn voor de beschuldigingen. Van Rens wist dat Leers de gewraakte informatie ging openbaren en was het daar tot op zekere hoogte mee eens, aldus de motivering van het gerechtshof.

Twee deskundigen oordeelden dat Leers zijn ambtsgeheim wel had geschonden maar hun visie krijgt geen steun in het recht, laat het hof in een verklaring weten. "De Belastingwet legt aan een burgemeester geen geheimhoudingsplicht op."

Burgemeester Leers laat in een reactie weten dat een lastige en lange episode nu kan worden afgesloten. "Hoewel ik deze uitspraak had verwacht, ben ik opgelucht dat er nu definitief een streep onder de zaak kan worden gezet."

Leers wacht de motivatie van het hof nog af omdat die zal bijdragen aan de gewenste houvast voor het handelen van burgemeesters in integriteitkwesties.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zaak Lucia de Berk terug naar gerechtshof?

De zaak van de voor zeven moorden veroordeelde verpleegster Lucia de B. wordt waarschijnlijk terugverwezen naar het gerechtshof.

Advocaat-generaal Geert Knigge diende dinsdag een verzoek in bij de Hoge Raad om de zeven moorden en drie pogingen daartoe opnieuw te laten beoordelen. Een advies van de advocaat-generaal wordt meestal overgenomen door het hoogste rechtscollege.

Lucia de B. kan waarschijnlijk in afwachting van de herziening op vrije voeten blijven. Zij kwam begin april voorlopig vrij in afwachting van het verdere verloop van de zaak.

De voorlopige vrijlating duurt op papier nog tot begin juli, maar de advocaat-generaal heeft de Hoge Raad verzocht de schorsing van de straf te verlengen.

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad een beslissing neemt.

Als Knigge ook maar een beetje ballen heeft dan gaat hij bij terugverwijzing naar het Hof gelijk vrijspraak vragen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook