zaterdag 10 mei 2014

Boek over de zaak Baybasin

De zaak tegen de in Nederland tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin (57) klopt van geen kant. Het proces Baybasin is zelfs "een van de grofste gerechtelijke dwalingen tot nu toe", meent wetenschapsfilosoof Ton Derksen.

Derksen's boek 'Verknipt Bewijs' wordt 12 Mei gepresenteerd. Volgens Derksen, die de telefoontaps in het dossier nauwgezet bestudeerde, zijn de rechters in de zaak voorgelogen. Afgeluisterde conversaties in het Turks, Koerdisch en Engels werden onjuist vertaald. Ook zijn er teksten vervalst en gemanipuleerd door middel van knippen en plakken, stelt Derksen.

Zowel Baybasin als zijn advocate Adèle van der Plas vermoeden dat Nederland hem streng bestraft heeft zodat Turkije de vermeende seksuele escapades van voormalig secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink in de doofpot zou stoppen.


Prof.dr. Ton Derksen is emeritus hoogleraar in de wetenschapsfilosofie. Zijn boek over Lucia de B. leidde tot een herziening, Lucia de Berk werd volledig vrijgesproken. Ook zijn boeken Leugens over Louwes en Verkeerde plaats, verkeerde tijd (over de zaak Olaf H.) leidden tot herzieningsaanvragen. Eerder schreef Derksen Het O.M. in de fout, over de structurele missers van het OM, en binnenkort verschijnt ook De ware toedracht, over de valkuilen van waarheidsvinding in strafzaken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook