donderdag 12 maart 2009

Loverboy (15) veroordeeld

loverboyEen 15-jarige jongen uit Den Haag is door de kinderrechter in Den Haag veroordeeld vier maanden jeugddetentie en jeugd-tbs voor mensenhandel. Dat is conform de eis.

De loverboy ging met drie minderjarige meisjes uit Den Haag een relatie aan. Hij beloofde hen geld en een mooie toekomst samen. Vervolgens haalde hij de meisjes over om voor hem in de prostitutie te werken.

Meisjes die niet meer voor de verdachte wilden werken, bedreigde en chanteerde hij. Zo zei de Hagenaar dat hij tegen hun ouders zou zeggen wat voor werk ze deden.

De loverboy werd volgens het OM geholpen door een 49-jarige plaatsgenoot. De zaak tegen deze Hagenaar loopt nog.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

IFS neemt onderzoek stoffelijk overschot Katarina Khanyak over

Het OM gaat het Indepent Forensic Services (IFS) vragen om de doodsoorzaak te onderzoeken van het stoffelijk overschot van Katarina Khanyak. Het levensloze lichaam werd vorig jaar gevonden .

In februari vorig jaar doorzochten de Belgisch en het Nederlands justitie de woning van Robert-Jan Breukel in Hoogbraak. Het huis, waar vroeger een bank was en ook Piet Roelen zijn kantoor had, staat op de grens met Nederland en België. De speurders troffen er het levenloze lichaam van de Wit-Russische Katarina Khanyak (26) aan.

Breukel is de hoofdverdachte voor de moord op zijn echtgenote, maar is in voorlopige vrijheid gesteld. Intussen is de juiste doodsoorzaak van de vrouw nog niet gevonden. Omdat het Nederlands Forensisch Instituut geen uitsluitstel kan geven, wordt het IFS ingeschakeld. IFS werkt samen met Zwitserse en Engelse experts. Het onderzoek wordt bemoeilijkt door de manier waarop het lijk gevonden is. Het lichaam zat onder een laag PUR-schuim in een kist die verborgen was onder het bed van de vierjarige dochter van Breukel en de Wit-Russische vrouw. Het onderzoek van IFS start in april.

Voor justitie blijft Robert-Jan Breukel verdacht van moord of doodslag op zijn echtgenote. Hij is echter vorig jaar in vrijheid gesteld omdat verwacht werd dat het onderzoek lang zou duren.

Bijna een jaar geleden zei justitie al dat ze buitenlandse experts zouden vragen om de doodsoorzaak vast te stellen omdat het NFI dat niet kon. "Dat kan wel een jaar duren" Zouden ze nu echt bedoeld hebben dat het een jaar duurt om te vragen of iemand onderzoek kan doen?

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Almeerse agente die vriend neerschoot moet terecht staan voor moord

De politieagente (46) uit Almere die in December 2008 haar vriend (28) neerschoot, zal moord ten laste worden gelegd. Ze schoot de man in hun woning neer met haar dienstwapen. Hij kwam vervolgens in het Ziekenhuis te overlijden.

Het vonnis is denk ik al voorspelbaar: “Omdat de vrouw zelf ook geleden heeft onder de dood van haar vriend en omdat zij inmiddels al haar baan is kwijtgeraakt oordeelt de rechtbank dat zij al genoeg is gestraft en veroordeeld haar tot een voorwaardelijke taakstraf van 240 uur.”

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrijspraak Zwolse gevangenisdirecteur

Bert van R. met OvJ Bordenga
bert-r_mr-bordenga
De directeur van de penitentiaire inrichting in Zwolle, Bert van R., is vandaag vrijgesproken van dood door schuld. (Waarom ben ik niet verbaasd?) De aanklager had 240 uur taakstraf geëist wegens dood door schuld en het in hulpeloze toestand achterlaten van een 47-jarige gedetineerde in een isoleercel.

Deze man overleed aan een verdraaiing van de dunne darm. Hij had herhaaldelijk gevraagd om een dokter, maar medische verzorging werd hem onthouden.

De directeur heeft volgens de rechtbank wel onvoorzichtig en nalatig gehandeld maar niet in die mate dat het strafrechtelijke vervolging rechtvaardigde.

De gedetineerde had gedreigd zijn polsen door te snijden als hij geen hulp kreeg. De directeur wist dit maar vroeg hierover in een gesprek met de gedetineerde niet door. Ook vroeg hij de man niet of hij een dokter wenste te zien.

''U heeft door uw handelwijze onvoldoende toegang tot de medische zorg verschaft'', aldus de voorzitter van de rechtbank. De directeur had bij afwezigheid van de medische dienst de huisartsenpost moeten inschakelen of moeten informeren.

Op de zitting bleek dat de gedetineerde onder cameratoezicht stond, maar dat niemand de monitor bekeek. Hieruit blijkt volgens de rechtbank dat er nog wel wat schort aan de procedures in de gevangenis.

Toch had de directeur er van uit mogen gaan dat de dienstdoende medewerkers op de hoogte waren gesteld van het cameratoezicht.

Volgens advocaat Willem Anker had het Openbaar Ministerie beter moeten beseffen dat strafrechtelijke vervolging een laatste middel is.

''Dit is geen zaak voor het strafrecht. De arm van justitie is te lang gebleken. Het OM had terughoudender moeten zijn.'' De advocaat oogde opgelucht. ''Wat ons betreft zetten we hier een streep onder en kan Van R. gewoon weer aan het werk.''

Het OM gaat de uitspraak bestuderen, aldus persofficier Ronald van Vuure. ''Bij ons ligt de grens om iemand te vervolgen klaarblijkelijk lager dan bij de rechters.''

Het OM besluit later of het in hoger beroep gaat.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vijftien jaar in TBS en niet gek

De Pompekliniek waar N. 'behandeld' wordt
pompekliniek
Waar we de Sovjetunie altijd van hebben beschuldigd komt ook in Nederland voor: Een Nederlander van Marokkaanse afkomst zat bijna vijftien jaar in een tbs-kliniek zonder dat de man een geestelijke stoornis had. Uit recent onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) blijkt dat Bensaïd Nakach (65) geen persoonlijkheidsstoornis heeft. Hij zal hoogstwaarschijnlijk worden vrijgelaten.

Datzelfde Pieter Baan kwam in 1994 met een tegengestelde diagnose, op grond waarvan Nakach naar een kliniek moest.

Het Openbaar Ministerie in Breda heeft de rechtbank op basis van het nieuwe onderzoek nu geadviseerd Nakach’s tbs-‘behandeling’ te stoppen: ‘Hij heeft nu geen stoornis. Het recidivegevaar is sterk verminderd.’

Joe de Goeij, de Alkmaarse advocaat van Nakach, noemt de zaak uniek.

Mijn cliënt heeft nog nooit verlof gehad in de vele klinieken waar hij heeft verbleven. Toch zal de rechter volgende week vrijdag de behandeling in de Pompekliniek beëindigen. Ik ben opgelucht dat eindelijk is aangetoond dat hij niets mankeert. N. is vijftien jaar ten onrechte van zijn vrijheid beroofd. Deze dwaling is vergelijkbaar met de Schiedammer Parkmoord. Dit zal als een bom inslaan in de tbs-sector.

Bensaid Nakach sloeg in 1994 zijn vrouw op het hoofd met de platte kant van een bijltje. Ze raakte gewond, maar liep geen blijvende gezondheidsschade op. Vanwege poging tot doodslag kreeg Nakach een jaar celstraf en tbs, op grond van een rapport van het Pieter Baan Centrum. Hij zou verminderd toerekeningsvatbaar zijn en kampen met een ‘ernstige, gecombineerde paranoïde en narcistische persoonlijkheidsstoornis’.

Nakach weigerde mee te werken aan een behandeling omdat hij niets zou mankeren. De Goeij stelt:

Daarom kan geen sprake zijn van genezing. Hij is nooit gek geweest. Helaas is de foute diagnose uit 1994 klakkeloos overgeschreven door behandelaars die advies gaven over verlenging van de tbs-maatregel. Het was je reinste Kafka.

De Maastrichtse hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter oordeelt hard:

Zonder therapie kan een ernstige persoonlijkheidsstoornis niet verdwijnen. Nakach had dus geen stoornis.

De Ruiter kent het dossier, dat ze in 2003 op verzoek van De Goeij bestudeerde. Ze pleitte destijds vergeefs voor beëindiging van de behandeling:

Dit is geen incident. Ik ken meer tbs’ers die geen stoornis hebben. Ze worden de dupe van een grote mate van ondeskundigheid van rapporteurs, behandelaars en het PBC. Onderzoeksmethoden zijn verouderd en er is onvoldoende zelfkritiek en reflectie.

Het is misgegaan omdat de Marokkaan Nakach is beoordeeld naar Westerse maatstaven, stelt Joop de Jong, hoogleraar culturele en internationale psychiatrie aan de VU in Amsterdam en de University School of Medicine in Boston (VS) en expert op het gebied van de transculturele psychiatrie.

Hij sprak Nakach in 2003 in het kader van een contra-expertise. Volgens De Jong lijkt Nakach narcistisch en paranoïde, maar is hij dat niet. Zijn trotse, wantrouwende houding is ‘met Westerse ogen verkeerd geïnterpreteerd’. De Jong liet geen spaan heel van het PBC-rapport. De diagnose van de stoornis is volgens hem onhoudbaar en de inschatting dat hij vaker in de fout zal gaan is niet onderbouwd. Hij adviseert – evenals De Ruiter – de tbs-behandeling te beëindigen.

Dat Nakach voor een relatief klein delict vijftien jaar heeft vastgezeten, noemt De Jong ‘een pure schande’:

De oude diagnose van het PBC was niet onderbouwd. Nakach is meer dan tien jaar niet aan een gedegen persoonlijkheidsonderzoek onderworpen. Dat raakt aan een schending van zijn mensenrechten.

Het nieuwe, doorslaggevende onderzoek van het PBC is afgedwongen door De Goeij. Hij overtuigde Nakach van de noodzaak voor één keer mee te werken. De conclusie is dat zijn cliënt ‘niet voldoet aan de kernmerken van een persoonlijkheidsstoornis’. Hij heeft een achtervolgingswaan, maar dat is volgens deskundigen irrelevant. Acuut recidivegevaar is er niet. De Jong stelt:

Als N. in een ver buitenland in een kliniek had gezeten, zouden we spreken van misbruik van de psychiatrie. Instellingen komen ermee weg, omdat rechters het niet aandurven tegen een advies in te gaan. Ik zie dit vaak gebeuren bij migranten die ik forensisch beoordeel, dus ik veronderstel dat het een veel algemener probleem is.

Het ministerie van Justitie wil niet ingaan op de zaak, maar stelt dat tegenwoordig meer aandacht wordt besteed aan de culturele achtergrond van tbs’ers en hun behandeling. Er loopt onderzoek naar ‘knelpunten’.

De Ruiter pleit voor meer maatregelen. ‘Ik hoop dat rechters en behandelaars een slapeloze nacht hebben hierover. Hun beslissingen hebben grote impact. Bij twijfel moeten ze vaker contra-expertises toestaan.’"Hij heeft een achtervolgingswaan" Ja, dat kan ik me inmiddels wel voorstellen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook