woensdag 21 juli 2010

Aspergeteelster José uit Someren wordt vrijgelaten

Aspergeteelster José J. (47) uit Someren, die wordt verdacht van uitbuiting van seizoenswerkers, komt morgenochtend vrij. De rechtbank in Den Bosch honoreerde vandaag het verzoek van haar advocaat Maurice Stassen om haar voorlopige hechtenis te schorsen. José zat een half jaar in voorarrest.

De rechtbank meent dat er geen direct gevaar is voor herhaling, nu het aspergeseizoen is afgelopen. Volgens Stassen is de oogst van het bedrijf van zijn cliënte voor 90 procent verloren gegaan. Een klein gedeelte is binnengehaald door familieleden.

De rechtbank heeft wel een voorwaarde gesteld aan de schorsing. J. mag geen contact opnemen met de Portugese en Roemeense seizoensarbeiders die nog gehoord moeten worden over de vermeende misstanden op het bedrijf in het aspergeseizoen van 2009.

Op het bedrijf van J. werd in mei vorig jaar een inval gedaan. Tientallen buitenlandse arbeiders, deels zonder werkvergunning, zouden onder erbarmelijke omstandigheden zijn gehuisvest en zwaar zijn onderbetaald. Burgemeester Alfred Veltman van Someren sprak van „moderne slavernij”.

Enkele maanden geleden, voor de start van het aspergeseizoen 2010, zou J. nog vanuit het Huis van Bewaring hebben geprobeerd de wetgeving voor buitenlandse arbeidskrachten te omzeilen. Ze zou opdracht hebben gegeven seizoenswerkers een papier te laten ondertekenen waarin stond dat ze vrijwillig kwamen werken, dit om de verplichte tewerkstellingsvergunning te omzeilen.

De strafzaak tegen J. is voor onbepaalde tijd aangehouden.

Een goede zaak. Voorarrest voor deze zaak is buiten alle proporties, zeker als je je realiseert dat een veroordeelde pooier als Murat O. naar huis mag om 'zijn moeder te verzorgen'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Man bekent tien zedendelicten

Een man (34) uit Cuijk is opgepakt vanwege tien ernstige zedenmisdrijven.

Een aantal door de Cuijkenaar gepleegde delicten hadden een zeer gewelddadig karakter. Hij sloeg en schopte meerdere zijn slachtoffers hard en veelvuldig. Een van zijn slachtoffers raakte daarbij zelfs buiten bewustzijn.

De man werd begin dit jaar aangehouden in een onderzoek naar de gewelddadige verkrachting en mishandeling van twee jonge vrouwen in Wanroij. Toen bekende hij drie zedendelicten en een tasjesroof. Het DNA-profiel van de verdachte blijkt nu ook overeen te komen met een DNA-spoor van een zedenmisdrijf in Bergen op Zoom, gepleegd in 1995.

Het rechercheteam van District Maas en Leijgraaf heeft tijdens onderzoek alle ernstige zedenmisdrijven in de regio van de afgelopen jaren bekeken, waarvoor de man mogelijk in aanmerking kwam. Dit heeft er toe geleid dat nog eens vijf zaken konden worden opgelost. De verdachte bekende verkrachtingen in Gassel, Sint Anthonis en Oeffelt en pogingen daartoe in Sint Anthonis en Oeffelt. Deze delicten zijn gepleegd in de periode 2007-2009.

Alle slachtoffers van de man zijn op de hoogte gebracht van de resultaten van het onderzoek.

De verdachte zit nog in hechtenis. Er zal een uitgebreid psychisch onderzoek plaatsvinden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook